• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Széles körben egyeztetett cselekvési program

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Háromnapos programalkotó fórumon készült Somogy megye 2017. évi prevenciós stratégiája.

Széleskörű érdeklődés és nagyfokú aktivitás mellett, 122 fő részvételével, sikerrel zárult a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Egészség Fórumának 3 napos programalkotó tanácskozása. A megbeszélésen a megyei és járási népegészségügyi szakemberek mellett részt vettek a megye egészségügyi szolgáltatóinak vezetői, szakfőorvosok, gyakorló háziorvosok, a szakmai kamarák, civil és beteg szervezetek, idősek és egyéb érdekvédelmi szervezetek képviselői, számos egészségmegőrzés iránt elkötelezett szakértő, önkéntes támogató, non-profit szervezet, valamint a kiszélesített együttműködésben résztvevő társhatóságok vezetői - számoltak be róla a szervezők.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos, a Megyei Egészség Fórum vezetője a lehető legszélesebbre tervezett párbeszéd folytatásával kívánta Somogy megye 2017. évi prevenciós munkatervét, az egészségkoalíciós együttműködési feladatokat megalapozni, amely ebben az évben az „5. ÉVE A GENERÁCIÓK EGÉSZSÉGÉÉRT" misszió köré szerveződik.

Elmondható, hogy az elfogadott programok tekintetében számos széleskörű szakmai és lakossági érdeklődésre is számot tartó feladat, rendezvényterv fogalmazódott meg, ugyanakkor a megbeszélés egyben alkalmat teremtett az alapellátás, a járóbeteg ellátás és a fekvőbeteg ellátás vezetőinek prevenciós eszmecseréjére is. A munkacsoport koordinátorok, mint témafelelősök, az együttműködők számára felvázolták az idei év fő prevenciós stratégiai célkitűzéseit, programtervét, meghatározták a még esetlegesen kidolgozásra váró témákat, kérdéseket, majd megfogalmazták és konszenzussal elfogadták a munkacsoportok munkatervét.

Iskolai egészségfejlesztésben érintett – iskolaorvos, iskolavédőnő, pedagógus - szakemberek részvételével tanácskozott a Gyermek és ifjúság Intézményi, valamint Lelki egészségvédelem koordinációs munkacsoport. Az értekezlet célja volt, hogy az előző évi tapasztalatokra támaszkodva, az együttműködő partnerek javaslatait is megvitatva véglegesítse a 2017. évre szóló munkatervet. Dr. József István PhD. okleveles szakpszichológus „Pszichológiai módszerek a lelki egészségvédelem támogatásában" címmel tartott sikeres előadást. Prezentációjában bemutatatta a mentális egészséget befolyásoló tényezőket. Hangsúlyozta, hogy a primer prevenció legfontosabb eleme a szakszerű intézményes felvilágosítás, ami az egészségre veszélyes tényezőkről, azok hatásáról és következményeiről szól, valamint nélkülözhetetlenek a családi és iskolai programok az egészséges lelki fejlődés támogatásában.

Tapasztalata szerint, az elindult kóros folyamatok korai időszakában még jó esély van arra, hogy támogató légkörben a veszélyeztetett személy visszalépjen a betegséghez vezető útról, amiben sokat segíthet az életvezetési tanácsadás, az önsegítő csoportok és a különböző felkészítő programok adta lehetőség. A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének munkatársa ismertette az egyesület szemléletformáló programját, amit széles körben elérhetővé kíván tenni, rendhagyó osztályfőnöki óra keretében. Dr. Rónay Tamás munkacsoport koordinátor bemutatta a Táncsics Gimnáziumban folyó egészségfejlesztési mintaprogram elemeit. A pilot program célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokat követően más középiskolákban is elkezdődjön a pedagógusok munkáját támogató komplex prevenciós program. A jelenlévő pedagógusok és iskola-egészségügyi szakemberek egyetértettek abban, hogy a komplex program mindig az iskolában tanuló diákok igényeinek megfelelően, az ott dolgozó egészségügyi szakemberek közreműködésével valósuljon meg.

A Járványügyi - Közegészségügyi Munkacsoport célul tűzte ki a lakosság ismereteinek bővítését a fertőző betegségekkel, a környezetvédelemmel, növény és talajvédelemmel kapcsolatban valamint a közegészségügyi kérdések széles spektrumában. A nagyobb fokú tájékozottság birtokában felelős döntés hozható az egészségmegőrzés érdekében. A szakmai együttműködés erősítése mellet javaslatok születtek további fenti célokat támogató lakossági tájékoztatók elkészítésére: az élelmiszerekben található szermaradék vizsgálatokról, a rákkeltő aflatoxin tartalomról, a munkavédelmi felszerelések használatával kapcsolatban. Ezek és a fürdőkultúrát segítő tájékoztatók a Dél-dunántúli Gyógy és Termálfürdők Egyesülete segítségével a fürdőkbe is kikerülnek.

A Népegészségügyi Szűréskoordinációs Munkacsoportnak ez évben is kiemelt feladata lesz, a mammográfiai szűrésekre történő lakossági motiváció többszereplős rendszerének további működtetése. E mellett, a 2017. év második felében induló, vastagbélszűrés koordinációjának áttekintése, valamint a sikeres megvalósítás érdekében a szükséges lépések meghatározása, háziorvosok támogatása.

Az Egészségügyi Szolgáltatók Koordinációs Munkacsoportjában a megyei vezető ápoló vezetésével, széleskörű párbeszéd keretében innovatív prevenciós szakmai program került elfogadásra. Olyan szerteágazó feladatok fogalmazódtak meg, amelyek a megye egészségügyi ellátásának teljes vertikumában előmozdítják a prevenciós és szűrési aktivitást, formálják és motiválják a prevenciós attitűdöt. Dr. Dús István a MOK Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke háziorvosi tapasztalatait megosztva elemezte, hogy az alapellátásban milyen lehetőségek vannak a primer és szekunder prevencióra, és támogatásáról biztosította a munkacsoportot. Szabó Gyuláné a Magyar Szakdolgozói Kamara Somogy Megyei Területi Szervezetének elnöke, ismertette a Szakdolgozói Kamara 2017. évi tervezett koalíciót támogató tevékenységeit, feladatvállalásait.

Az ülésen Somogy megye valamennyi kórháza, rendelőintézete és egészségfejlesztési irodavezetője is bemutatta prevenciós feladatvállalásait, és beszámolt az együttműködés keretében 2016. évben teljesült programokról, eredményekről. Dr. Orbán Csaba a Nagyatádi Kórház stratégiai igazgatója, aki egyben Csurgó Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ igazgatója és a Magyar Szív Egyesület országos elnöke megerősítette azt, hogy a prevenciós munkának óriási szerepe van a népegészségügyi betegségek megelőzésében. Elmondta, hogy a barcsi, csurgói és nagyatádi járásokban, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű lakosságszám magas és a rossz morbiditási matatók közismertek, indokolt lenne egészségfejlesztési irodák létrehozása. Felhívta a figyelmet néhány pályázati lehetőségre és javaslatot tett a népegészségügyi szűrések szervezési gyakorlatának átgondolására is. A résztvevők együttműködési aktivitását mutatta, hogy a munkacsoport ülés 3 óra tanácskozást követően fogadta el az Egészségügyi Szolgáltatók Munkacsoport 2017. évi munkatervét.

Egészségterv Előkészítő Munkacsoport számára az év kiemelt feladata, hogy lehetőleg minden járási székhely önkormányzata - a járás többi önkormányzatának bevonásával, a járási kormányhivatalokkal, az alapellátással és a lakosság egészségének javításáért tenni akaró egyéb szervezettekkel együttműködve – megalkossa egészségtervét. A munkaértekezleten körvonalazódtak azon pontok, ahol a Megyei Egészség Fórum együttműködő partnerei is tehetnek a döntéshozók segítésében, hogy tudják a problémákat, prioritásokat megfogalmazni, és meghatározni a kiemelt szükségletekre alapozott, adekvát, egészséget támogató stratégiát, cselekvési tervet, majd végrehajtani azt.

A megye szűréskoordinátora felajánlotta együttműködését, a területi feladatok helyzetelemzésen alapuló meghatározásában, végrehajtásában, úgy elméleti, mint gyakorlati szinten a prevenciós tevékenység eredményességének fokozása érdekében.

A Munkahelyi egészségvédelmi és rehabilitációs munkacsoport a munkavállalók egészségmegőrzését szolgáló színtere az egészségfórumnak. A munkáltatók, társhatóságok, foglalkozás-egészségügyi szolgálatok és a munkavállalók képviselőivel való együttműködés során olyan munkahelyi egészségfejlesztési programok valósulását szorgalmazza, melyek a munkavállalók és munkáltatók szempontjából is kimutatható nyereséget hoznak. Azon munkáltatók elismerésére, akik a legtöbbet tesznek munkavállalóik egészségéért a Megyei Egészség Fórum létrehozta az „Egészséges munkahely" pályázatot mely 2017-ben is meghirdetésre kerül. A munkacsoport-ülésen javaslatok fogalmazódtak meg a foglakozás egészségügyi orvosok prevenciós munkájának szakmai támogatása és az együttműködés lehetőségeinek feltérképezése területén.

A Megyei Egészség Fórum 2017. évi prevenciós stratégiát meghatározó megbeszélés sorozata az Egészségkommunikációs munkacsoport ülésével zárult. A munkacsoport kiemelt célja a Megyei Egészség Fórum tevékenységének, az egészségüzenetek kommunikációja. Széles körű együttműködésben - a médiákkal, a civil- és az egészségmegőrzésben elkötelezett nonprofit szervezetekkel, egyesületekkel - kiemelt feladat lesz fókuszban tartani az egészségmegőrzés témáját. Ezt a célt szolgálják adott témában a világnapi megemlékezések is, 2017-ben 25 világnap megünneplését tervezi a Kommunikációs munkacsoport. A Megyei Egészség Fórum az egészség és a megelőzés üzeneteit a lakosság mind szélesebb rétegeihez kívánja eljuttatni, ennek érdekében a munkacsoport az együttműködő partnereket – elsősorban a civil szervezeteket – még aktívabban kívánja bevonni az egészségkommunikációba. A munkacsoport ülésen a partnereknek átadták az eddig elkészült 88 db lakossági tájékoztató listáját, azzal a kéréssel, hogy a tagjaik számára tegyék elérhetővé. A együttműködő szervezetek javaslatokat tettek a 2017. évben történő további együttműködés lehetőségeire, világnapi eseményeken és szakmai egészségfejlesztési programokon való megjelenésre.

A 3 napos tanácskozáson a számos elhangzott javaslat mellett ki-ki elmondhatta mit tart fontosnak és reálisan megvalósíthatónak az egészségnevelésben a saját környezetében. De a hozzászólók felvetették a szűrés, gondozás során felmerülő lakossági motiváció alacsony fokának problémáját, valamint a krónikus betegek gondozásának nehézségeit is.

A munkaterv a partneri javaslatok beépítése utáni véglegesítését követően a Fórum 2017 évi programtervként a lakosság és a szakmai szervezetek számára is teljes terjedelmében elérhető lesz a Somogy Megyei Kormányhivatal – Megyei Egészség Fórum- weboldalán és a Fórum Facebook oldalán.

Legolvasottabb cikkeink