• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ünnepélyesen aláírták a stratégiai együttműködést

Regionális hírek 2023.07.27 Forrás: Weborvos
Ünnepélyesen aláírták a stratégiai együttműködést

A Széchenyi István Egyetem az Egészségtechnológiai Campust hozott létre, amely az egészségipari oktatási-kutatási-innovációt segíti.  

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány, a Széchenyi István Egyetem, valamint a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház közötti stratégiai együttműködési keretmegállapodás tájékoztatóval egybekötött ünnepélyes aláírására került sor szerdán a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban. 

A 2002. január 1-jével alapított győri Széchenyi István Egyetemet 2021 augusztusától Széchenyi István Egyetemért Alapítványként, közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában új struktúrában működteti, melynek következtében számos területen új lehetőségek nyíltak meg. A minőségi oktatás mellett, a nemzetközi versenyben való megmérettetés, a valós piaci kutatások és a vállalkozói szemlélet együttesen jelenik meg az egyetemi stratégiai célokban. A kormányzat által nyújtott új finanszírozási rendszerben és a fenntartó kuratórium támogatásával a tervezés és működés kiszámíthatóvá vált az Széchenyi István Egyetem számára. Ezzel együtt a szakmai fókuszokra, kiemelt területekre és a teljesítményre került a hangsúly, tudatta az intézmény közleményében.  

A győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen lévő Széchenyi István Egyetem hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye. Mintegy 13 ezer fős hallgatói közösségét több mint hatvan ország fiataljai alkotják. Rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és az informatikai képzések terén, amelyeket minőségi gazdaságtudományi, állam- és jogtudományi, pedagógiai, társadalomtudományi, művészeti, egészség- és sporttudományi, valamint mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi képzések egészítenek ki. Az intézmény kiemelkedő számú ipari-gazdasági kapcsolattal rendelkezik. 

Az egyetemi stratégiai célrendszer kiemelt szerepet szán az egészségipari oktatási-kutatási-innovációs ökoszisztéma és szolgáltatói környezet megteremtésének, melyhez a fejlesztések térben és időben összehangolt ütemezéséhez a Széchenyi István Egyetem és fenntartó alapítványa partneri együttműködéseinek támogatásával a kiszámítható és teljesítményorientált működést kívánja biztosítani. 

A Széchenyi István Egyetem az Egészségtechnológiai Campus létrehozásával olyan egészségipari oktatási-kutatási-innovációs ökoszisztéma és szolgáltatói környezet megteremtését tűzte ki célul, amely az együttműködő partnerei szakmai támogatásával ösztönözni kívánja az egészségipari technológia-orientált vállalatok együttműködését és közös egészségtechnológiai fejlesztések megvalósítását. 

A campus oktatás-képzési területét erősíti a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karán több mint 25 éve folyó (pl. ápoló, szülésznő szonográfus, védőnő) és a jövőben tervezett (pl. kórházmérnök, gyógytornász, egészségügyi menedzser) egészségtudományi képzések. 

A 177 éves Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház történelmében számos akadémikus, nemzetközileg elismert kiváló szakember dolgozott, mely a folyamatos fejlődés mellett újabb és újabb megújulást eredményezett. A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház mottója: Tradíció és megújulás! A megyei szintű vezető kórház 70 szakterületet működtet, köztük 16 fekvőbeteg szakmát 3. progresszivitási szinten. Az utóbbi 20 évben a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház Európai Uniós projektek eredményeként megújult. Magyarországon másodikként, megyei szinten, Kaposváron került kialakításra a Sürgősségi Betegellátó Centrum 2004-ben. A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban küldetésének megfelelően új országos és nemzetközi szintű szakmák indítására került sor úgy, mint kardiológiai hemodinamika, neurointervenció, a neurológiai ellátás speciális területei, egységes onkológiai betegút szervező rendszer (Onkonetwork). Az onkológiai ellátás magas 3. progresszivitási szintjét 2014-ben telepített PET/CT és a mai napig egyedüliként meglévő magyarországi PET/MR berendezés biztosítja saját izotóp előállítással. A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház kialakította saját tünetorientált és klinikai áganként meglévő protokoll rendszerét, melynek üzemeltetése folyamatos. 2008 óta Prevenciós Iroda létrehozásával egyre bővülő és szélesedő népegészségügyi program került megvalósításra, együttműködve Kaposvár Megyei Jogú Város és Somogy megye más intézményeivel. A mindennapos folyamatos egészségügyi ellátás mellett több tudományterületen az oktatás és kutatás a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház kiemelt feladata. A mai napig érvényes stratégiai együttműködési keret-megállapodással rendelkezik a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karával graduális és posztgraduális felsőfokú oktatás, hazai és nemzetközi kutatások területén. 

A Kaposvári Egyetem humán-egészségügyi szolgáltatási és multidiszciplináris kutatás feladatainak átadásáról szóló 425/2017.(XII.19.) Kormányrendelet értelmében a Kaposvári Egyetem humán- egészségügyi és multidiszciplináris kutatási feladatai 2018. február 1. napjával átkerültek a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház feladatai közé. Később a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház felügyelete alá tartozó Medicopus Nonprofit Kft. és a PET Medicopus Kft. 2018. február 1-től egyesült Medicopus Nonprofit Kft. néven. 

A 2021-ben megszűnt ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) helyett létrejött az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) Rendszer az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül, melyhez tartozik a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház is. A törvényi előírásoknak megfelelően, a kórházi tulajdonosi jogok gyakorlása az OKFŐ hatáskörébe tartozik, beleértve a Medicopus Nonprofit Kft-t. A kórházi fekvő-, járóbeteg- és krónikus ellátást végző intézmények vonatkozásában megyei organizáció jött létre, melynek eredményeként a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház gazdálkodásához kerültek a siófoki, nagyatádi és marcali városi kórházak. 2022 májusától az egészségügyi ellátás a Belügyminisztérium feladatai közé tartozik. Ennek következtében folyamatosan zajlik a vármegyei szintű szakmai és gazdasági integráció, a vármegyei vezető kórház irányításával. 

Az együttműködés alapelvei 

Felek egyetértenek abban, hogy a stratégiai együttműködési keretmegállapodás legfontosabb elve a felek jóhiszemű együttműködése, a kölcsönös előnyök elve alapján, az együttműködés céljainak megvalósítása érdekében.

Felek egyetértenek abban, hogy közös tevékenységeik kölcsönösen szolgálják mindkét fél érdekeit, így ezt figyelembe véve járnak el.

A stratégiai együttműködési keretmegállapodásban részletezett konkrét együttműködések, pályázatok esetén a felek külön egyedi szerződéseket, megállapodásokat kötnek. 

Az együttműködés tárgya és területei 

A stratégiai együttműködési keretmegállapodás aláírásával a felek célja, hogy kifejezzék abbéli szándékukat, hogy az egymás tevékenyégét érintő területeken együttműködjenek, kiemelten a következő témákban: 

Oktatás területe

Mindkét intézmény több tudományterületen kiterjedt oktatói munkában vesz részt. A Széchenyi István Egyetem erős hagyományokkal rendelkezik a műszaki és az informatikai képzések terén, amelyeket minőségi gazdaságtudományi, állam- és jogtudományi, pedagógiai, társadalomtudományi, művészeti, egészség- és sporttudományi, valamint mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi képzések egészítenek ki. képzés, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház ezen belül a Dr. Baka József Diagnosztikai, Onkoradiológiai, Kutatási és Oktatási Központ és a Medicopus Nonprofit Kft. orvos- és egészség-, pedagógiai, gazdaság-, fizika- és anyagtudomány területén vesz részt. Mindkét intézmény oktatási tevékenysége érinti a graduális közép- és felsőfokú, a posztgraduális, doktori és szakirányú képzést. 

Az utóbbi években előtérbe kerültek a felsőfokú szakképzés új területei, melyekkel kapcsolatban lehetőség nyílik a közös együttműködésre.  

Kiemelt feladat a közös oktatási programokban az orvos-, egészség-, gazdasági-, pedagógiai és állattudományok területén új, akkreditált képzések elindítása angol és német nyelven is. 

Az Széchenyi István Egyetemen kialakításra kerülő egészségügyi menedzser szakember képzésben a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház munkatársai tantárgyfelelősként és oktatóként vesznek részt. 

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház képalkotó diagnosztika területén elért hazai és nemzetközi eredményeinek felhasználásával támogatja a győri radiográfus képzés indítását. 

A multidiszciplináris kutatás területe

A Széchenyi István Egyetem és jogelődjei, valamint a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház és a Medicopus Nonprofit Kft. és jogelődjei a multidiszciplináris kutatás területén közösen együttműködve sikeres, nemzetközileg is elismert eredményeket tudnak elérni. A két intézmény együttműködése lehetővé teszi számtalan hazai és nemzetközi kutatási program megvalósulását az orvos-, egészség-, gazdaság-, pedagógiai, anyag-, fizikai, informatika és állattudomány területén. 

Kutatási pályázatok területe

A két intézmény egymást segítve hazai és nemzetközi oktatási és kutatási pályázatokban vesznek részt paritásos alapon, kihasználva az Európai Uniós központi pályázatok adta lehetőségeket is. 

Képalkotó diagnosztikai innovációk térnyerése érdekében a két intézmény kifejezi szándékát a hazai és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló megoldások alkalmazására és ezzel kapcsolatos kompetenciák közös szervezeti struktúrájának kialakítására. 

Egészségügyi szolgáltatás területe

Az egészségügyi ellátás vonatkozásában a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház és a Medicopus Nonprofit Kft. segíti a Széchenyi István Egyetem tulajdonában levő egészségügy szolgáltatók illetve a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház klinikai ellátásának bővítését elsősorban a képalkotó diagnosztikai valamint az intervencionális radiológia területén.  Egészségügyi szolgáltatás vonatkozásában közösen tervezik, hogy a Széchenyi István Egyetem Kaposváron hozza létre az egyetemi oktatói képalkotó diagnosztikai kompetencia központot országos és nemzetközi szinten. 

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány, a Széchenyi István Egyetem és a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház között létrejövő keretmegállapodás az oktatás (felsőfokú graduális és posztgraduális), a kutatás, az innováció, a technológiai fejlesztés területén beláthatatlan eredményeket érhet el együttműködve nemzetközi nagy cégekkel, kutató helyekkel és egyetemekkel, zárul az intézmény közleménye.  

Legolvasottabb cikkeink