• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A diétás töltöttkáposztáé lett az első helyezés

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Jövőre is folytatódik az egészséges ételek versenye, most az ideieket díjazták.

Reprezentatív környezetben, neves szakemberek részvételével került sor a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság nevével fémjelzett receptverseny díjkiosztójára. Nem véletlen, hiszen a Telekom székház adott otthont a MOMOT XII. kongresszusának, melynek záróeseménye volt az eredményhirdetés. A kongresszus eseményei között már második éve szerepel ez a rendezvény, nem véletlenül, hiszen a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság megalapításának célja az volt, hogy az elhízást, mint betegséget tudományos szempontból tanulmányozza, eredményesebb kezelésének lehetőségeit kidolgozza, illetve ezek eredményeit ismertté tegye. A Kor Kontroll Társaság, pedig, mint másik kiíró, köztudottan az egészségtudatos életért, és annak minél szélesebb körben történő elterjesztéséért harcol a maga eszközeivel.

A versenyben induló ételkölteményeknek sok feltételnek kellett megfelelniük. Tekintetbe kellett venniük az egészséges táplálkozás ajánlásait úgy, hogy közben a hagyományos magyar konyha szokásaira is építenek. További feltételek: növényi eredetű zsiradékot használjon az állati helyett, minél kevesebb sót tartalmazzon, kerülje az egyszerű szénhidrátokat, felesleges kalóriától mentes legyen. Szempont volt még a könnyű, gyors elkészíthetőség és a költséghatékonyság is.

A díjakat a MOMOT részéről Prof. Dr. Bedros J. Róbert a kongresszus elnöke, valamint Bulla Bianka a Kor Kontroll Társaság elnökségi tagja osztotta ki a zsűri döntése alapján - számoltak be az eredményről a szervezők. Az első tíz díjazottnak nemcsak értékes ajándékokat adtak át, hanem rövid bemutatkozásra, sőt egy két versenyzőt még a győztes recept ismertetésére is felkértek.

Az orvostanhallgató három gyerekes fiatal édesanya, a pécsi Király Hedvig, vitte el a fődíjat diétás töltött káposztájával ami – köszönhetően az egri szállodának- egy wellness hétvége két fő részére a Hotel Egerben. Hedvig hat éve, a második gyermeke után hízott harminc kilót, amit nem tudott leadni. Ekkor váltott életmódot és választotta az egészséges táplálkozást. Azóta így él és próbálja családját is ebbe a szellembe nevelni. Ez olyan jól sikerült neki, hogy nem csak az ismerősei között, hanem közösségi oldalakon is vannak követői szép számmal.

 

Blaskóné Rédei Orsolya, aki második helyezést ért el „Zöldfűszeres kéregben sült pulykamell grillezett cukkínivel és mozzarellás paradicsomsalátával" ételkölteményével, arról beszélt a hallgatóságnak, hogy mennyire fontos, hogy már pici korban hozzászokjon a gyerek az egészséges táplálkozáshoz. Megérezze, megszeresse, ismertté váljanak számára azok az ízek, azok a fűszerek, amik alkotó elemei annak a táplálkozáskultúrának, amely a zöldségeket, fűszereket helyezi előtérbe a zsírban gazdag húsok, lisztes habarásokkal szemben.

Békés Itala, Jászai Mari díjas érdemes művész színművész a harmadik díj átvételekor elárulta a „Juliska bab olasz nagymamám módjára" elkészítésének csínját-bínját. A Juliska bab, mint megtudtuk egy széles fehér bab, ami július végén, augusztus elején érik. Ezt a babot a nagymama hosszában vágta félbe és olajon dinsztelt fokhagymán, Vegetával ízesítve fedő alatt párolta, majd pár paradicsomot négybe vágva hozzáadott és alacsony lángon készre főzte. Állítólag az így félbevágott babnak jobban érződik az íze, zamata, mint a hagyományosan keresztbe szeleteltnek.

Az orvosok is képviseltették magukat a versenyzők soraiban, hiszen Dr. Pásti Gabriella rákkutató- berettyóújfalui tiszti főorvos- munkája tapasztalataiból és családi indíttatásból kezdett foglalkozni az egészségtudatos táplálkozás betegségmegelőző hatásaival. Grillezett halfiléje vegetáriánus raguval és barna rizzsel a negyedik helyezést érte el.

A beszélgetésekből megtudhattuk, többek között, hogy Tóth Péter a felesége hatására kezdett egészséges ételeket készíteni, de saját maga is sikeresen leadott a túlsúlyából. Ő a fehérlisztet, burgonyát, cukrot mellőzi elsősorban az étkezésükből, most a túrós tönkölypogácsával versenyzett. Hasonló nézeteket vall Szakács-Somogyi Judit is, aki kertészmérnök és jógaoktató egy személyben, és paradicsomos halgombócával a kilencedik helyezett lett.

A zabfasírt így együtt még a legélénkebb fantáziát is megmozgatja, de Richter Anett még azt is elmondta, hogy a tökmagos kenyeret is saját maga készíti. Ebben a kenyérben nincs se élesztő, se tojás. Bíró Márta, aki két éve lett liszt érzékeny elárulta a gluténmentes élet titkát, amiből nem hiányzik sem a torta sem a csokoládé. Az ő tortájában nincs liszt, csokoládé bonbonjait pedig magas kakaótartalmú étcsokoládéból készíti. Tóth Edit „Büntetlen reszelt túrós" receptjére több édesszájú férfinak is felcsillant a szeme.
Juhász Viktória „Harcsapaprikás túrósgaluskával" receptjében a túrósgaluska keltette fel a zsűri és a közönség érdeklődését egyaránt, ez nem más, mint tojás, teljes kiőrlésű liszt, víz, túró és egy kis só.

A nyertesek:
1. Király Hedvig - Diétás töltött káposzta
2. Blaskóné Rédei Orsolya - Zöldfűszer kéregben sült pulykamell grillezett cukkínivel és mozzarellás paradicsomsalátával
3. Békés Itala - Juliska bab, olasz Nagymamám módjára
4. Dr. Pásti Gabriella - Grillezett halfilé vegetáriánus raguval és barna rizzsel
5. Tóth Edit - Büntetlen reszelt túrós
6. Juhász Viktória - Harcsapaprikás túrósgaluskával
7. Bíró Márta - Túrótorta eperöntettel, liszt nélkül
8. Richter Anett - Balzsamecetes sült zöldségek zabfasírttal és tökmagos kenyérrel tálalva
9. Szakács-Somogyi Judit - Paradicsomos halgombóc
10. Tóth Péter - Túrós tönköly pogácsa

A díjak átadása után két fontos információt osztott meg a résztvevőkkel a MOMOT elnöke. Jövőre is folytatódik az egészséges receptek versenye, és az egészségtudatos életmódot választók legnagyobb örömére több fórumon is, így a Kor Kontroll Társaság honlapján folyamatosan lehet majd megismerkedni a versenyen rész vett receptekkel, hogy még többen csatlakozzanak ahhoz az egyre növekvő táborhoz, akik saját maguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél kevesebb érrendszeri betegség, kettestípusú cukorbetegség, magas koleszterinszint, vagy éppen ezek kockázatát növelő túlsúly alakuljon ki családjukban, környezetükben.