A gyümölcsökben található fenolos fitokémiai anyagok csökkentik az idegsejteket érő káros hatásokat.
A Cornell Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy például az alma, banán, vagy narancs rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának esélyét.
A nyugati típusú étrendben sajnos igen kevés gyümölcs tartozik azok közé, melyeket az emberek rendszeresen fogyasztanak. Pedig ezek a gyümölcsök nem csak vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban gazdagok, hanem egy nemrég azonosított hatóanyag révén még a központi idegrendszer fokozatos sorvadásával járó kórképek, például az Alzheimer kór ellen is védelmet tudnak nyújtani.
Dr. Chang Y. Lee munkatársaival rájött arra, hogy a gyümölcsökben található fenolos fitokémiai anyagok csökkentik az idegsejteket érő káros hatásokat. A legnagyobb mennyiséget az alma tartalmazta, ezt követte a banán, majd a narancs.
„Munkánk során megállapítottuk, hogy az USA-ban és Koreában a fogyasztott friss gyümölcsök antioxidáns tartalma megvédi az idegsejteket az oxidáló hatású szabadgyököktől. Ha ezek mellé még almát, banánt vagy narancsot is fogyasztunk rendszeresen, akkor még akár az Alzheimer kórhoz hasonló, idegsejtek sorvadásával járó betegségek ellen is megvédhetjük magunkat." – fejtette ki Dr. Lee.