• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyümölcsfogyasztás csökkenti az Alzheimer kór esélyét

Egészségmagazin Forrás: Medipress

A gyümölcsökben található fenolos fitokémiai anyagok csökkentik az idegsejteket érő káros hatásokat.

A Cornell Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy például az alma, banán, vagy narancs rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának esélyét.

A nyugati típusú étrendben sajnos igen kevés gyümölcs tartozik azok közé, melyeket az emberek rendszeresen fogyasztanak. Pedig ezek a gyümölcsök nem csak vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban gazdagok, hanem egy nemrég azonosított hatóanyag révén még a központi idegrendszer fokozatos sorvadásával járó kórképek, például az Alzheimer kór ellen is védelmet tudnak nyújtani.

Dr. Chang Y. Lee munkatársaival rájött arra, hogy a gyümölcsökben található fenolos fitokémiai anyagok csökkentik az idegsejteket érő káros hatásokat. A legnagyobb mennyiséget az alma tartalmazta, ezt követte a banán, majd a narancs.

„Munkánk során megállapítottuk, hogy az USA-ban és Koreában a fogyasztott friss gyümölcsök antioxidáns tartalma megvédi az idegsejteket az oxidáló hatású szabadgyököktől. Ha ezek mellé még almát, banánt vagy narancsot is fogyasztunk rendszeresen, akkor még akár az Alzheimer kórhoz hasonló, idegsejtek sorvadásával járó betegségek ellen is megvédhetjük magunkat." – fejtette ki Dr. Lee.

Legolvasottabb cikkeink