• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A homeopátia kiegészítő gyógymódokkal szolgál

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A homeopátia nem kiváltani, hanem kiegészíteni kívánja a fősodorbeli orvoslást – interjú Valérie Poinsot vezérigazgatóval

A nemrégiben tőzsdei céggé avanzsált, évi 600 millió eurós forgalmú francia Boiron cég korábban gyógyszerészeti vezetőjeként dolgozó vezérigazgatója, Valérie Poinsot szerint sokan nem értik meg, hogy a homeopátia nem kiváltani, hanem kiegészíteni kívánja fősodorbeli orvoslást. Franciaországban a háziorvosok 40 százaléka alternatívaként, kiegészítő terápiaként, vagy megelőzési céllal homeopatikus szereket ajánl pácienseinek. Őt kérdeztük a viták kereszttüzében álló területről.

- A modern orvostudományi kutatások kétségbe vonják a homeopátia létjogosultságát. Nemrégiben ausztrál, korábban brit kutatók álltak elő azzal, hogy az önök által is gyártott és forgalmazott szerek semmiféle olyan hatóanyagot nem tartalmaznak, amelyek bizonyíthatóan hatással lennének az emberi szervezetre, ráadásul mivel a homeopátiás készítmények nem esnek át a gyógyszer ellenőrzési teszteken, nemcsak társadalmi biztosítási támogatásuk indokolatlan, de a patikákban sem lehetne árulni őket.
- Farmakológiai eredmények sorával rendelkezünk, de a legjobb igazoló tanulmányainkat az élet írja. Konkrét termékmegnevezések nélkül, de tény, hogy jó néhány hagyományos hatóanyagot tartalmazó gyógyszer jól teljesít a klinikai szakaszban, aztán a mindennapokban hol működnek, hol nem. A homeopátiás medicinákkal pont fordított a helyzet. Termékeink rendkívül szigorú minőségellenőrzési eljáráson esnek át, szó sincs arról, hogy csupán placebókat állítanánk elő. Az kétségtelen, hogy a pontos hatásmechanizmusokat még nem ismerjük, hiszen nem célmolekulákat gyártunk, mint az óriás gyógyszergyárak. Ugyanakkor a legújabb nanotechnológiai kutatások azt mutatják, hogy a rendkívül alacsony, a hagyományos műszerekkel gyakran kimutathatatlan mennyiségű hatóanyag igenis képes befolyásolni az élő rendszerek működését. Tudni kell, hogy a sorozatos hígítási lépések miatt a gyógyszer hatóanyag tartalmának mérése nem lehetetlen, csak nagyon drága.

Azt is fontos tudni, hogy bizonyos részegységek, szervek működésével tisztában vagyunk ugyan, de az egészet tekintve alig tudunk valamit. Példa erre az immunrendszer. Az egész mechanizmus feltérképezésének elején járunk. Az immunrendszer annyira összetett és bonyolult, hogy ma még egyáltalán nem tisztázott, hogy a most öngyógyítónak mondott folyamatok miféle hatásra aktivizálódnak. Az egyénre szabott gyógyításon alapuló homeopátia módszerei ugyanakkor 200 év alatt szűrődtek le és kétségtelenül működnek. A homeopátia olyan tapasztalati háttérrel rendelkezik, melyet kevés gyógymód mondhat el magáról.

- Talán azért, mert használóik erősen hisznek benne?
- A placebo hatásra utal? Az emberek esetében ez elképzelhető, de az állatoknál már erősen kétséges. A lovak vagy a szarvasmarhák nem tudják, hogy kapnak-e egyáltalán valamit, mégis meggyógyulnak. De mást is mondok. A pragmatikus Svájcban egy 2011-es népszavazáson az állampolgárok 67 százaléka mondott igent arra, hogy a komplementer és alternatív gyógymódok kerüljenek be a társadalombiztosítás alapellátásai közzé. A svájci egészségügyi törvény ugyanis megköveteli, hogy egy orvosi eljárás mutasson fel bizonyítékokat a hatékonyságára vonatkozóan és hogy gazdaságilag is kedvező az alkalmazásuk. A hatóságok szempontjai közül a gazdaságosság a leginkább fontos.

A jelenlegi adatok alapján a körzeti orvosok, akik használják a homeopátiát, 25 százalékkal kisebb költséggel dolgoznak társaiknál. Ennek megfelelően 2012-től Svájcban a homeopátia, az antropozófiai gyógyászattal, a neurál- és fitoterápiával, valamint a hagyományos kínai orvoslással együtt része a társadalombiztosítás alapellátásnak. De az sem véletlen, hogy Németországban is több mint 5 ezer homeopátiás orvos praktizál és a körzeti orvosok 70 százaléka használja és ajánlja a homeopátiát. Indiában a homeopátiát több mint 100 egyetemen oktatják és 300 ezer homeopata gyógyít. Franciaországban a lakosság 50%-a használja a homeopátiás gyógyszereket.

- Magyarországon hitvitákhoz hasonló indulatokat gerjeszt a homeopátiáról folytatott diskurzus. Védelmezői szerint a homeopátiát modernkori kuruzslásnak tartó orvosi ellenérveket részben a gyógyszermultik piacvesztéstől való félelme generálja. Osztja ezt az összeesküvés elméletszerű véleményt?
- Nézze, a homeopátiás szerek globális forgalma mindössze a gyógyszer világpiac 0,5 százalékát teszik ki, bár kétségtelen, hogy évről évre növekszünk. Ma a világon összesen körülbelül félmilliárd ember használja a homeopátiát rutinszerűen, ami szintén jelez valamit. Az is biztos, hogy hihetetlen anyagi erőforrások kellenek egy-egy új hatóanyag kifejlesztéséhez, egy-egy új gyógyszer piacra dobásához. Mi pedig szinte évszázada változatlan alapanyagokkal dolgozunk. A szkeptikusoknak és hagyományos gyógyászat híveinek azt kellene megérteniük, hogy a homeopátia kiegészítő gyógymódokkal szolgál. Egyáltalán nem törünk a kizárólagosságra. A különbség csak annyi, hogy az egyént és a szervezetének egészét nézzük, nem pedig a tünetekre és azok kiváltó okának megszüntetésére koncentrálunk. A legjobb példa erre az onkológiai praxis, amely során például a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére használjuk a szereinket.

-A homeopátia hívei szinte kivétel nélkül saját, pozitív tapasztalataik alapján kezdik el használni a homeopátiás gyógyszereket. Önnek is volt ilyen megvilágosító élménye? 
- Húsz évvel ezelőtt, amikor még egy hagyományos, a mi szóhasználatunkban allopatikusnak nevezett medicinákkal foglalkozó cég dolgoztam, szinte heti rendszerességgel jártunk a gyerekorvosunkhoz, mert a lányaim mindig összeszedtek valamiféle felsőlégúti nyavalyát. A doktor egy idő után azt mondta, Valérie, nem szeretném antibiotikumokkal teletömni a gyerekeit, próbálkozzunk a homeopátiával. Sikerrel jártunk. Ehhez tudni kell, hogy Franciaországban a háziorvosok 40 százaléka alternatívaként, kiegészítő terápiaként, vagy megelőzési céllal homeopatikus szereket ajánl pácienseinek. A homeopátia nálunk a mindennapi praxis része. Akkoriban derült ki az is, hogy az egyik lányom allergiás az ibuprofén-tartalmú lázcsillapítókra. Orvosi tanácsra aztán Belladonnával és más szerekkel hatékonyan sikerült csillapítani a vissza-visszatérő lázhullámait. Ezek a tapasztalatok kétségtelenül jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy 2000-ben elszerződtem a Boironhoz.