• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A láb deformitásai cukorbetegséget is jelezhetnek!

Egészségmagazin 2019.03.10 Forrás: Cukorbetegközpont
A láb deformitásai cukorbetegséget is jelezhetnek!

A lábfej deformálódása, ezen belül a kalapácsujj kialakulása jelzi a diabeteses láb szindrómát.

A 2-es típusú cukorbetegségre gyakran túl későn derül fény, éppen ezért fontos a szűrésen való rendszeres részvétel, és panaszok esetén a mihamarabbi laboratóriumi vizsgálat. A diabetes egyik lehetséges szövődménye a neuropátia, melynek hatására érzékkiesés jelentkezhet. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja arra a figyelmet, hogy ennek egyik jele lehet a lábfej deformitások, valamint a kalapácsujj kialakulása. Ezt együttesen diabeteses láb szindrómának nevezzük. Rossz anyagcsere helyzet és hosszú betegségtartam esetén 1-es típusú diabetesben is jelentkezhet.


Károsodott idegi funkciók - lábzsibbadás, bizsergés, érzékkiesés
A 2-es típusú cukorbetegég lappangva alakul ki, így gyakori, hogy egy rutin vizsgálat során derül fény a problémára. Az esetek többségében már szövődményekkel lehet találkozni, hiszen megfelelő kezelés nélkül a magas vércukorszint könnyen visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat. A túlzott mennyiségben jelenlévő cukor a finom idegrostokat és azokat az ereket károsítja, melyek az idegeket táplálják. Idővel az idegek elveszíthetik az agyba és az agyból történő normális jeltovábbító képességüket. Ennek következtében alakul ki az érzészavar – a perifériás sensoros neuropátia, Gyakori tünet a főként az alsó végtagokon jelentkező lábzsibbadás, bizsergés, érzéskiesés, mely főként esti éjszakai órákban jelentkezik. Hosszabb fennállás esetén ezekhez fájdalom is társulhat.


Kalapácsujj, mint tünet
A kalapácsujj igen gyakorinak számít, főleg az idősebbek körében, melyet a láb statikai zavara okoz. Jellemzően a 2.3. lábujjakon jelentkezik, a lábboltozat harántsüllyedése miatt. Ezt kiválthatja rossz cipő rendszeres viselése, genetikai tényezők, lúdtalp és minden más, ami abnormális helyzetben tartja a lábfejet.  Érdemes tudni, hogy a problémát akár cukorbetegség is okozhatja, mert károsodott idegi funkciók miatt a járás bizonytalanná válik, a súlypont máshova kerül, a talpboltozat lelapul, a talpi zsírpárna csökken, az ujjakon kalapácsujj alakul ki. A láb mérete is változik. Ez egy idő után a lábfej deformálódáshoz vezet. A kis artériák szűkülete nemcsak az idegeket károsítja, hanem a láb szöveteinek a vérellátását is. Ezekhez a tünetekhez, ha hozzávesszük az esetleges látászavart, érthető, hogy a láb sérülékennyé válik.


Akár lábamputáció is lehet a vége, ha nem csökkenti vércukorszintjét
A lábfej deformálódás, ezen belül a kalapácsujj kialakulása jelzi a diabeteses láb szindrómát. Rossz anyagcsere állapot esetén, ha tartósan magas a vércukorszint, a nyomásnak kitett helyeken, főként a talpon, lábujjakon nehezen gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A fokozott fertőzés-hajlam miatt súlyos, akár a csontokra terjedő gyulladás fejlődhet ki, az érintett láb amputációjához is vezetve- hívja fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta. Riasztó adat, de a lábamputációk nagy része a cukorbetegség szövődménye, a diabeteses láb miatt válik szükségessé.  Hogy ez elkerülhető legyen, ahhoz az első lépés a vércukorszint szint normál tartományban tartása, a neuropátia vizsgálatok korai elvégzése és a fokozott odafigyelés (higiéniai szabályok betartása, megfelelő cipő kiválasztása, lábak alapos átvizsgálása, sebek után kutatva és ne járjon mezítláb sérülések elkerülése céljából)

Legolvasottabb cikkeink