• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A lakosság fele szenved gyomorégéstől

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A veszélyeztetettek közé tartoznak az elhízottak, a légúti betegségben szenvedők, a várandós nők és a dohányzók.

Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, vagy a garatba, szájüregbe is felkerül. A magyar felnőttek 55 százaléka küzd valamilyen gyakorisággal a betegség tüneteivel, különösen negyven éves kor után. A veszélyeztetettek közé tartoznak még az elhízottak, a légúti betegségben szenvedők, a várandós nők és a dohányzók.

Jellemző tünetek
Az egyik leggyakoribb tünet a gyomorégés, amit rossz szájíz, gombócérzés a torokban és kellemetlen szájszag is kísér. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. Kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is – mondja dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízt okoz, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat. A krónikus köhögés, torokfájás és gyulladás mögött is rejtőzhet reflux-betegség.

Orvosi segítség
Már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is érdemes orvoshoz fordulni, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen! A kivizsgálás történhet gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH méréssel. Ha bebizonyosodik, hogy a tüneteket reflux okozza, akkor gyógyszeres kezeléssel a panaszok megszüntethetők. Emellett fontos, hogy a gyógykezelést életmódváltás is kísérje.

5 tanács a gyomorégés kezeléséhez
• A reflux-betegnek gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgás létrejöttének. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani, napközben is sokszor, keveset kell inni.
• A vízszintes helyzetben lévő visszacsorgás megelőzésére az ágyat, a fej végén kell megemelni, hogy ne folyhasson visszafelé a savas folyadék.
• A reflux tartós stressz hatására is létrejöhet, vagy súlyosbodhat, de a kímélő mozgás, különösen a hasizom erősítése javíthat a panaszokon.
• Ki kell zárni a hajlamosító tényezőket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Kerülendők a csokoládé, a feketekávé, a szénsavas üdítők, a paradicsomos ételek, az erős fűszerek, a mentol és a zsír is. Enyhítheti a tüneteket a szoros ruha, az öv elhagyása.
• A kezelőorvost tájékoztatni kell a betegségről, hogy módosítsa a reflux fennállása miatt az olyan problémás gyógyszereket, amelyek a gyomor-nyelőcső közti záróizom tónusát csökkentik, vagy a gyomorsavtermelés fokozása révén károsítják a nyálkahártyát - vagy reflux elleni kezelést alkalmazzon ezek szedésekor. Ilyenek elsősorban a szteroidok, theofillin, nyugtatók, gyulladáscsökkentők, és egyes vérnyomáscsökkentő szerek.

Az életmódbeli szabályok betartásával, és orvosi segítséggel jól karbantartható a reflux. Aki azonban elhanyagolja a kezdetben inkább csak kellemetlen betegséget, rosszul teszi, ugyanis ez rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély.

Legolvasottabb cikkeink