• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A legtöbb mintában A-típusú vírust találtak

Egészségmagazin Forrás: OEK-Weborvos

Még tovább emelkedett az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz fordulók száma.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 2013. február 18-24. között az előző hetinél negyedével több, 40 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt - jelentette az Országoa Epidemiológiai Központ.

Az orvosnál megjelent betegek 36,4%-a gyermek, 34,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 22,3%-uk a 35-59 évesek, 6,4% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző héthez hasonlóan a gyermekek aránya Nógrád megyében volt kiugróan magas (71,7%). Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek (1128,8%000) és 6-14 évesek (1009,8%000) között volt a legmagasabb.

A 8. héten a fővárosban és 15 megyében emelkedett, 3 megyében nem változott (Békés, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok) és egy megyében (Csongrád) csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyében az influenza miatt orvoshoz fordult betegek száma több mint másfélszeresére nőtt az előző héthez viszonyítva.

Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Baranya (958%000), Fejér (627%000) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (579%000) megyében volt a legmagasabb, Békés (175%000), Zala (174%000) és Csongrád (97%000) megyében pedig a legalacsonyabb. Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

Az OEK Légúti vírus osztályára a nyolcadik naptári héten 112 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Negyvenhat esetben igazolták az influenzavírusok (38 influenza A és 8 influenza B) és 13 esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét. A sentinel orvosok által beküldött 65 betegtől származó mintából 11 esetben influenza A(H1N1)pdm09, 15 esetben influenza A(H3) és 3 esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza-pozitivitási arány 44,6%-nak felelt meg.

A hagyományos beküldés keretében érkezett 47 betegtől származó vizsgálati anyag közül 17 influenza- és 10 RSV-pozitívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 8. héten 16 jelentés érkezett. A járványok közül egy bölcsödében, kilenc óvodában, három általános iskolában, egy szociális otthonban és kettő fekvőbeteg-ellátó intézményben fordult elő.

A járványokat nyolc megyéből jelentették (Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Veszprém). Tizenegy járványban történt mintavételezés, és 2013. február 26-ig két óvodai járványban és egy iskolai járványban az influenza A vírusok kóroki szerepét igazolták.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2013. év 5. és 8. hete között országos influenzajárvány alakult ki. Becslések szerint a járvány négy hete alatt a lakosság 1,1 %-a fordult orvoshoz. Továbbra is érintett az egész ország területe, Csongrád megyében azonban már jelentősebben csökkent a betegek száma. Az előző hetekhez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg influenzaszerű tünetekkel.

Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (46). Tovább nőtt az influenza A vírusok dominanciája, a héten kimutatott influenzavírusok 82,6%-a A típusúnak bizonyult.

A 2012. év 40. és a 2013. év 8. hete között 673 beteg vizsgálati anyagát dolgozták fel az OEK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában: 102 főnél influenza A [52 influenza A(H1N1)pdm09, 49 influenza A(H3) és egy influenza A(NT)], 26 főnél influenza B, továbbá 43 főnél RS vírus okozta fertőzést igazoltak.