• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A veséink velünk öregszenek, de...

Egészségmagazin Forrás: vesebetegseg.hu - weborvos.hu

Veséink öregedése önmagában nem rontja életben maradási esélyünket.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF), magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is – megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Veséink velünk öregszenek! Védd a veséd, tudd meg, hogyan!"

A vesék öregedése sem kóros folyamat, egészen addig, amíg veseműködésünk 45% feletti, és nincs kórosan sok fehérje a vizeletünkben, önmagában nem rontja életben maradási esélyünket. Az öregedő vese különösen érzékeny minden olyan behatásra, ami ronthatja a veseműködést, ezért az életkor előrehaladtával növekszik a heveny veseelégtelenség esélye. Heveny veseelégtelenséget gyakran előidéző okok a kiszáradás (láz, izzadás, hasmenés, hányás); túlzott, és hirtelen vérnyomáscsökkentés; túlzott vízhajtókezelés; rövid időn belül több láz- ill. fájdalomcsillapító bevétele; a szívelégtelenség; röntgen kontrasztanyag adása; egyes, vesét károsító antibiotikumokkal történő kezelés; nem megbízható forrásból származó alternatív gyógyászati szerek szedése.

A világnap kapcsán az ország számos pontján várják szűréssel és tanácsadással az érdeklődőket, több dialízis centrum is nyílt napot tart, melyen megismerhető a vese egészséges működése éppen úgy, mint a vesepótló kezelések, a veseelégtelenség kockázati tényezői, illetve azok az életmódi javaslatok, melyekkel megelőzhető, hogy veseműködésünk romlása megelőzze az életkorunkból fakadó természetes hanyatlást.

A Nemzeti Vese Program honlapjának segítségével szemezgettünk a programkínálatból:

Budapest - Uzsoki utcai Kórház
A Vese Világnapján, március 13-án az országszerte tartott rendezvényekhez csatlakozva, 16 – 19 óra között lakossági fórumot tartanak az Uzsoki utcai Kórház „C" épületének aulájában (új épület: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41., Róna utcai főbejárat: 1145 Budapest, Róna u.196-212.).

Mint a III. Belosztály orvosai invitálójukban írják: Lehetőséget biztosítunk nefrológus szakorvosainkkal történő konzultációra, és szűrővizsgálatot is végzünk. Minden érdeklődőt szeretettel (és tesztcsíkkal) várunk! Hozza magával vizeletét is (akár húgyhólyagjában, akár tisztára mosott kis üvegcsében)!

Budapest - Szent Margit Kórház
A Szent Margit Kórház Dísztermében (1032 Budapest, Bécsi út 132.) március 12-én, 16-18 óra között a Vese Világnapja alkalmából ünnepi műsort, és betegtájékoztató előadásokat tartanak a vesepótló kezelések és a hazai nephrologiai betegellátás fejlődésének történetétől, az idős betegek veseműködéséről, vesepótló kezelésekről és pszichoszociális problémáiról, valamint a Nephrologiai rehabilitáció és a pszichoszomatikus gyógyítás jelentőségéről. Bemutatják a  diósjenői betegoktató- és életmódtábor eredményeit, az előadások között zenei és irodalmi betétek lesznek.

Baja - Bajai Diaverum Dialízis Központ
2014. márc. 13.-án 10 órától 13 óráig világnapi szűrésekre, életmódi és diétás tanácsadásra várják az érdeklődőket (Baja 6500., Vasvári Pál u. 38.). A nyílt nap keretében bemutatják a Bajai Diaverum Dialízis Központot és a Bajai Szent Rókus Kórház Nephrológia Szakrendelését.

Debrecen - I. Belgyógyászati Klinika
A Debreceni Egyetem ÁOK Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszéke 2014. március 10. (hétfő) 14.00-16.00 óra között lakossági fórumot tart a Vese Világnap alkalmából, (Belgyógyászati Intézet, I. sz. Belgyógyászati Klinika tanterme). A Vese Világnap legfontosabb üzeneteit ismertetik a Nephrologiai Tanszék vezető nephrologusai és a Transzplantációs tanszék vezetője, majd a fórum keretében a résztvevők kérdéseire válaszolnak.

Nagykanizsa - Kanizsai Dorottya Kórház
A Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászati épületének előadótermében (8800 Nagykanizsa, Szekeres József utca 2-8.) 2014. 03. 13-án 12-15 óra között nyílt napot tartunk (tájékoztatás, szűrővizsgálat diétás tanácsadás). Minden érdeklődőt szeretettel várunk, akik többet szeretnének tudni a vesebetegségekről, valamint azok megelőzéséről!

Ajka - B. Braun Avitum Dialízis Központ
Az ajkai művese állomás (8400 Ajka, Szilvágyi Károly utca 93.) a korábbi gyakorlatának megfelelően, idén is megtartja a Vese Világnapját. Március 13-án, a nyílt nap keretében délelőtt 10.00 órától a betegeknek és hozzátartozóiknak szól a program, amikor is megmutatják a műveseállomást, majd az állomás tárgyalójában az érdeklődéstől függően, orvosok tartanak felvilágosítást a vesebetegségek gyakoriságáról okairól, következményeiről, illetve a megelőzés lehetőségeiről.

Ezután 14.00 órától fogadják a kórházi illetve háziorvosokat: őket kötetlen megbeszélés formájában tájékoztatják a vesebetegek ellátásáról, a gondozás jelentőségéről, az időben megkezdett vesepótló kezelés fontosságáról, valamint a transzplantációs lehetőségekről. A rövid előadások után bemutatják az állomást és működését is.

Cegléd - FMC Dialízis Központ
A ceglédi FMC Dialízis Központ (2700 Cegléd, Törteli út 1-3.), a Toldy KH-RI Nephrologiai Szakrendelésével együttműködve, 2014. 03. 13-án 08.00 – 10.00 és 13.00 – 15.30 óra között nyílt napot szervez, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A veseelégtelenségről itt olvashat bővebben a Weborvoson

Világnapi cikkek, tudósítások, üzenetek a vesebetegség.hu-n