• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az óvszert nem szeretik, a tablettától rosszul vannak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A magyar nők 21%-a múlt évben egyáltalán nem védekezett a szexuális együttlétei során.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság megbízásából készített, 500 fős mintán végzett, 18-49 éves szexuálisan aktív magyar nők körében készült kutatásból kiderült, a megszakításos közösülés is aggasztóan népszerű – hangzott el egy tegnapi tájékoztatón.

Dr. Csutora Pétertől az MSD gyógyszerigazgatójától a kutatás értékelése során megtudtuk, a hormonális fogamzásgátlók közül továbbra is a tabletta vezet. A megbízható tablettát szedők közül azonban a kezdők harmada az első 2-3 hónapban legalább egyszer kihagy a pilulákból sőt, a többség nem is tudja, mivel járhat a feledékenység. A tájékozatlanság a statisztikákból is kiolvasható: jelentős a tinédzserterhességek aránya: a 19 év alatti lányok körében majdnem minden 2. várandósság abortusszal végződik. Ugyanakkor megdöbbentő, hogy a csaknem 100%-os védelmet nyújtó, kevés odafigyelést igénylő hüvelygyűrűt vagy spirált csupán a válaszadók 5%-a választja védekezésül. Kerülése vélhetően információhiánnyal magyarázható, vagyis, egyszerűen a létezéséről az érintetteknek nincs tudomásuk.

A szexuálisan aktív magyar nők 26%-a óvszerrel, 22%-a fogamzásgátló tablettával védekezik, a megszakításos közösülést választók aránya pedig 20%. Az utóbbi, rendkívül kockázatos módszer a 30 évnél fiatalabbak körében a legnépszerűbb: a 18-29 évesek 38%-ával rendszeresen előfordul, hogy megszakítással védekezik. A képet árnyalja, hogy ebben a korcsoportban az óvszerhasználat is magas. A megkérdezettek 34%-ának ez az első számú fogamzásgátló módszere, továbbá ugyanennyien választják a tablettát is – mondta a szakember.

A kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a felmérés szerint tavaly a nők 21%-a egyáltalán nem védekezett a nem kívánt terhesség ellen, és az óvatosság az új párkapcsolatok elején sem általános.

A felmérésben résztvevők több mint fele már a kapcsolat legelején félreteszi az óvszert, és mindössze a nők harmada tart attól, hogy nemi úton terjedő betegségeket kaphat a párjától.

A válaszadók 53%-a egyetértett azzal, hogy az óvszer használata a nőknek sokkal kellemetlenebb, mint a férfiaknak. Sőt, sokan éppolyan macerásnak tartják, mint a tablettát, ami számos kellemetlenséggel járhat.

A felmérés szerint a fogamzásgátlót szedők 70%-a tapasztalt már legalább egy, a szexuális életet is beárnyékoló mellékhatást: 41%-uk libidócsökkenésre, 40%-uk hízásra, csaknem harmaduk rosszullétre panaszkodott. A módszer mégis népszerű, és ezt a megbízhatósága indokolja. A helyes alkalmazás során a tabletta a hüvelygyűrűhöz és a spirálhoz hasonlóan csaknem100%-os védelmet nyújt, igaz, ha valaki akár csak egyetlen szemet elfelejt bevenni, az a szer hatékonyságát csökkenti.

Sajnos a kezdő tablettaszedők harmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót és sokan a lehetséges következményekkel sincsenek tisztában. A nők harmada szerint nem jár semmilyen kockázattal, ha egy szemet elfelejtenek bevenni, és mindössze 3%-uk hozta összefüggésbe a tabletta kihagyását egy esetleges abortusszal" – mutatott rá a felmérésben résztvevők tájékozatlanságára Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke, a G1 Intézet orvosigazgatója. A helyes alkalmazást nem csak a feledékenység veszélyezteti: a nők 13%-a eltitkolná a nőgyógyásza előtt, ha növényi alapú nyugtatót szedne, holott bizonyos hatóanyagok csökkentik a tabletta hatékonyságát" – tette hozzá a szakorvos, aki szerint nagyon fontos, hogy a nők rendszeresen és őszintén konzultáljanak nőgyógyászukkal.

Legtöbben a megjelenésüket és a szexuális életüket féltik a fogamzásgátlóktól: az elhízás és a hormontartalom kérdése szinte mindenkit foglalkoztat, de a válaszadók 70%-a azzal egyetért, hogy akkor ideális egy módszer, ha kiválóan szabályozza a menzeszt.

A nők megbízható, kíméletes, észrevétlen módszerre vágynak ugyan, de legtöbbjüknek fogalmuk sincs arról, hogy mik közül választhatnak. A havi egyszeri odafigyelést igénylő hüvelygyűrű például feleannyi ösztrogént tartalmaz, mint egyes tabletták, az ugyancsak alacsony hormontartalmú spirál pedig évekre megoldja a fogamzásgátlás kérdését. A felmérés szerint az elmúlt egy évben a nők csupán 4%-a alkalmazta ezeket a módszereket, pedig sokak számára ideális választást jelenthetnek.

A tájékozatlanság egyébként nem csak ezen a területen jelentkezik: a HPV elleni védőoltásról a legtöbben azt hiszik, hogy csak kamaszlányoknak adható, miközben minden szexuális aktív nő, sőt férfi számára is ajánlható.

Az információhiánnyal is indokolható, hogy Magyarországon máig 100 élve szülésre 40 abortusz jut! A 19 éven aluli lányok körében csaknem minden második terhesség megszakítással végződik.