• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Azonnali fogimplantáció: nem csak gyorsabb

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Lehet-e egy kihúzott fogat implantátum (műgyökér) beültetésével azonnal pótolni?

Egy fog számos ok miatt válhat menthetetlenné, ilyenkor sajnos nem marad más, mint a foghúzás, s az azzal járó esztétikai kényelmetlenség. Ideális esetben azonban lehetőség van azonnali implantációra, melynek számos előnye van. Többek között egy beavatkozással megúszunk mindenféle kellemetlenséget, felére csökken a tényleges helyreállítás időtartama és egyáltalán nem utolsó sorban mosolyoghatunk bátran!

- Ha a foghiány pótlására a páciens nem szeretne - két szomszédos fog lecsiszolásával- hídpótlást készíttetni, úgy a legjobb megoldás a kihúzott fog helyére egy műgyökér (implantátum) beültetése. Ehhez általában az eltávolítás után három hónapos gyógyulási idő szükséges. Ezalatt az állcsont regenerálódik, a fog helye becsontosodik, így alkalmassá válik a beültetésre, ám az implantáció után szintén minimum három hónap kell ahhoz, hogy az implantátum becsontosodjon, és egy végleges fogpótlás elkészülhessen- tájékoztat dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos.

Ezt a több mint fél éves fogatlan időtartamot legalább a felére lehet csökkenteni, ha a körülmények lehetővé teszik az úgynevezett azonnali implantációt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az anatómiai szituáció megengedi, azaz nincs olyan gyulladás, fertőzés a kihúzásra ítélt fog körül, amely lehetetlenné tenné a beültetést, a rendkívül kíméletesen elvégzett foghúzással egy időben sor kerülhet egy műgyökér beültetésére. Ezzel lényegében a fog helyén beinduló gyógyulás, csontosodás már az implantátum beépítését is elvégzi.

Az eljárásnak számos előnye van:
1. Egy beavatkozással (műtéttel) megtörténik az összes olyan lépés, amely sebbel, kellemetlenséggel jár, érzéstelenítést igényel. (foghúzás + implantátum beültetés)
2. Lényegesen lerövidíti a teljes és végleges helyreállítás időtartamát. (fél év helyett 3 hónap)
3. A kihúzott fog helyén megakadályozható a csontszövet és a lágy szövetek felszívódása, lényeges deformálódása. (implantátum beültetése nélkül a fogágy sokszor jelentősen összesorvadhat)
4. Az esztétikailag kritikus front területeken gyakran az implantátum segítségével az ideiglenes fogpótlás is megoldható, (nem kell a szomszéd fogakhoz hozzányúlni).

Fontos azonban megjegyezni, hogy az azonnali implantáció nem azonos az implantátumok azonnali terhelésével. A kettő természetesen nem zárja ki egymást.

- Leggyakrabban olyan esetekben alkalmazzuk ezt a protokollt, amikor egy, vagy kétgyökerű (front, vagy kisőrlő) fogakat kell eltávolítani sikertelen gyökérkezelés, vagy törés, sérülés következtében. A nagyőrlő fogak esetében szűkebb az az indikációs terület, amikor mód van azonnali beültetésre, de az ilyen fogak esetében is van erre lehetőség – folytatta dr. Czinkóczky.

Ahhoz, hogy a foghúzással egyidőben az azonnali implantátum beültetésre is sor kerülhessen, fontos, hogy minimalizálható legyen a gyulladás, a bakteriális fertőzés kockázata, ami adott esetben az implantátum elvesztéséhez vezethet. Ezért kell gondosan megtervezni az eljárást. Nem ajánljuk a módszert akut gyulladások, fogágybetegség bizonyos fajtái, vagy ciszták, illetve nagy kiterjedésű csonthiányok, szövetkárosodások esetében. Ilyenkor a foghúzás után hagyni kell ezeket a területeket regenerálódni, gyógyulni, majd ezt követően kerülhet sor az úgynevezett késleltetett implantációra.