• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bő derékkal zajosabbak az éjszakák

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Drasztikus növekedés várható az alvási apnoe betegségben szenvedők számában.

Az alvás közben jelentkező légzéskimaradás egyik fő kiváltó oka ugyanis az egyre fiatalabbak körében jelentkező, napjainkra népbetegségnek számító elhízás.

Újabb civilizációs betegség

A horkolás és alvási apnoe betegség növeli az elhízás kockázatát, az elhízottak között pedig gyakoribb az alvási apnoe előfordulása – magyarázza az összefüggést dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a Sleep Center főorvosa. A jelentős túlsúllyal bíró személyeknél a testi adottságok miatt is jellemzőbb az alvás közbeni légzéskimaradás. Az American Journal of Epidemiology folyóiratban közölt kutatásban ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a fejlett országokban mára járványos méreteket öltő elhízás egy eddig kevésbé ismert, de igen kockázatos következményével is szembe kell néznünk a jövőben: az alvási apnoe betegség terjedésével.

Intő jelek!

Az alvás közbeni légzéskimaradás tünetei alattomosan jelentkeznek, először rendszerint a hálótárs veszi észre a horkolást, illetve a garat elzáródása miatt kialakult légzéskimaradást követő hirtelen, hangos levegővételt. A betegek számára sokszor nem egyértelmű, hogy nappali fáradtságukat, koncentrációs problémáikat, teljesítőképességük romlását alvási apnoe okozza. A légzéskimaradások miatt megzavart alvás ugyanis nem pihentető, hosszútávon pedig számos komoly probléma – magasvérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, diabétesz – előidézője lehet.

Plusz kilók, zajosabb éjszakák

Az 1520 személy bevonásával végzett kutatás során a 30 és 70 év közötti résztvevőknél alvásvizsgálatot végeztek. Az alvási apnoe betegségben szenvedők 14%-os aránya, az 1988-1994-ig tartó időszakhoz képest a vizsgálat 2007-2010-ig tartó szakaszában 55%-ra nőtt, s ez a kutatók véleménye szerint döntően az ez időszakra felszedett plusz kilók számából adódik. A több éven át zajló kutatás eredményeit az egész Egyesült Államokra extrapolálva becsléseik szerint jelenleg a 30 és 49 éves férfiak 10%-a érintett a betegség tüneteitől. Ez az arány 50 és 70 év között 17%. Nők esetében, ugyanezen kocsoportokat figyelembe véve 3, illetve 9%-os arányokat kapunk. Nemtől és életkortól függetlenül azonban minden csoportban megfigyelhető, hogy a tünetek elsősorban a nagyobb testsúlyú személyeknél jelentkeztek.

Változtasson!

Az elhízás, mint rizikófaktor mellett az alvási apnoe gyakrabban jelentkezik férfiak, idősebbek közt és genetikai hajlam esetén. A problémára azonban létezik megoldás. Az alvási apnoe leggyakoribb kezelési módja az ún. pozitív nyomású légsínterápia, vagy CPAP terápia. A kezelés lényege, hogy jól záródó és a beteg által jól tolerálható, speciális anyagból készült orrmaszk vagy orr-száj maszk segítségével folyamatos pozitív levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így segítve a szabad és akadálymentes légzést alvás alatt. Életmódváltással és testsúlycsökkenéssel egybekötve az eszköz segítségével az alvási apnoe szövődményei is megelőzhetők.

Legolvasottabb cikkeink