A mérsékelt vörösbor-fogyasztás szívvédő hatásával könyvtárnyi irodalom foglalkozik és számos vizsgálat is megerősítette a bor e kedvező tulajdonságát.
A kérdés megjelenése óta változatlanul folyik a vita arról, hogy mégis: melyik alkoholféle ivása a legegészségesebb. Az égetett szeszes italok szív- és érrendszert védő tulajdonsága valószinűleg a legszerényebb, viszont a bor- és a sörivók egyaránt azt vallják, hogy a szívinfarktus megelőzésére az általuk kedvelt szesz mérsékelt, de rendszeres fogyasztása a legjobb. Az alkohol jelentősen növeli a hasznos – HDL – koleszterin vérszintjét, antioxidáns és a véralvadásra gyakorolt hatása is hozzájárul a koszorúerek védelméhez. Nehéz elképzelni, hogy van még olyan technika, amivel a hatásmódot ne vizsgálták volna kémcsőben, kísérleti állatokban és még inkább élő emberen.
Egy új tanulmány igen eredeti módszert választott annak a kérdésnek az eldöntéséhez, hogy a borivók vagy a sört kedvelők járnak-e jobban szívük védelme szempontjából. Nem a bor vagy sör összetevőit, enzimeit, erekre vonatkozó hatását nézték, hanem elemezték több mint 3.5 millió ABC-áruházi vásárlás összetételét.
Az adatok egyértelműen azt igazolták, hogy a borívók lényegesen több friss gyümölcsöt, olívabogyót, zöldséget, olajat, baromfit, alacsony zsírtartalmú sajtot, tejet és húsfélét vettek, mint azok, akik a bevásárló kocsiba sörösüvegeket raktak. A sörkedvelők a borivókhoz képest több készételt, cukrot, felvágottat, sertéshúst, vajat, kolbászfélét és cukortartalmú üdítőt vásároltak.
A 98, Dánia különböző területein lévő szupermarket adatait fölhasználó elemzés megerősítette azokat az Egyesült Államokból, Franciaországból származó eredményeket, melyek azt mutatták, hogy a bort kedvelők több gyümölcsöt, zöldséget, halat esznek, olajjal sütnek-főznek és kevesebb telített zsír fogyasztanak, mint azok, akik szívesebben isznak sört vagy töményebb szeszes italokat.
A kutatók szerint a bor szívvédő hatásában a legnagyobb szerepe annak van, hogy a borivó családokban egészségesebben étkeznek, élnek, és ez magyarázza azt a megfigyelést, hogy a szőlőből származó nedűt mérsékelt mennyiségben fogyasztók infarktus-kockázata valóban kisebb.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2006, január 24)