• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre intenzívebben terjed az influenza

Egészségmagazin Forrás: OEK-Weborvos

Leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg.

A 6. héten folytatódott az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók számának emelkedése: 2013. február 4-10. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző hetihez viszonyítva 40%-kal több, 23 300 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.

Az orvosnál megjelent betegek kor szerinti megoszlásában lényeges változás nem történt az 5. héthez viszonyítva. A betegek 31,5%-a gyermek, 38,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 23,2%-uk a 35-59 évesek, 7,0% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. A korspecifikus morbiditás a 3-5 évesek (552,1%000) és 6-14 évesek (516,9%000) között volt a legmagasabb.

Az ország valamennyi közigazgatási területén több influenzás panaszokkal orvoshoz forduló beteget regisztráltak, mint az előző héten. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Győr-Moson-Sopron (385%000), Szabolcs-Szatmár-Bereg (324%000) és Baranya (320%000), megyében volt a legmagasabb, Csongrád (77%000), Békés (67%000) és Veszprém (64%000) megyében pedig a legalacsonyabb. Az előző héthez viszonyítva az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága Baranya, Fejér, Heves és Nógrád megyében több mint kétszeresére nőtt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedéseket Budapesten (2), továbbá Baranya (4), Fejér (1), Hajdú-Bihar (1), Heves (1), Pest (1) Somogy (2) Szabolcs-Szatmár-Bereg (1) és Veszprém (1) megyében diagnosztizáltak.

A 6. héten 79 légúti váladék érkezett virológiai vizsgálatra, melyek feldolgozása során összesen 14 esetben igazolták az influenzavírusok (11 influenza A és 3 influenza B) és 5 esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét. A sentinel orvosok által beküldött 54 betegtől származó mintából 5 esetben influenza A(H1N1)pdm09, 3 esetben influenza A(H3) és 3 esetben influenza B vírus, jelenlétét mutatták ki, az influenza pozitivitási arány 20,4%-nak bizonyult. A hagyományos beküldés keretében érkezett 25 betegtől származó vizsgálati anyagból 3 influenza-pozitívnak és 5 RSV-pozitívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 6. héten négy jelentés érkezett. A járványok három óvodát (Baranya, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), és egy egészségügyi intézményt (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) érintettek. Mind a négy járványban történt mintavételezés, a virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2013. év 6. hetében Magyarországon az influenza egyre intenzívebben terjedt, az országos morbiditás 233,4%ooo-nek felelt meg. A területek érintettsége között továbbra is jelentős volt a különbség, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 64 és 385 között változott. Leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg.

A héten több influenza A vírust (11) azonosítottak, mint influenza B vírust (3). Az influenzavírusok mellett 5 légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét is kimutatták, amely arra utal, hogy ez a kórokozó is szerepet játszik az influenzaszerű megbetegedések számának növekedésében.

A 2012. év 40. és 2013. év 6. hete között 456 beteg vizsgálati anyagát dolgozták fel az OEK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában: 30 főnél influenza A [19 influenza A(H1N1)pdm09 és 11 influenza A(H3)], 13 főnél influenza B, továbbá 13 főnél RS vírus okozta fertőzést igazoltak.

Legolvasottabb cikkeink