• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a nők között a tüdőrákos beteg

Egészségmagazin Forrás: MTI - OEFI

Csökken a dohányzók száma, de a tüdőrák okozta halálozásban még mindig első Magyarország a világon.

Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón. Zombor Gábor elmondta, az ez évi költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra.

Az államtitkár szólt a nemdohányzók védelméről szóló törvény korábbi módosításáról, amelyet példaértékűnek nevezett, azt mondta, annak hatására csökkent a dohányzók száma Magyarországon, azonban a tüdőrák okozta halálozásban még mindig első Magyarország a világon.

A megelőzésről szólva elmondta, elindult a fiatal lányok körében a méhnyakrák elleni védőoltási kampány, illetve modellprogramként több megyében a védőnők által is végezhető méhnyakrákszűrés, illetve a vastagbéldaganatok szűrése.

Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy a legfrissebb adatok szerint míg a férfiak esetében némileg csökkent, addig a nőknél emelkedett a tüdőrák okozta megbetegedések aránya. A főorvos elmondta, dohányzás ellenes hatékony intézkedésekről csak 2011 óta beszélhetünk, azok következtében csökkent a dohányosok száma, de ez elsősorban a férfiakra igaz, a fiatal és a középkorú nők esetében nőtt a dohányosok száma. Kovács Gábor szerint mindenképpen tovább kell folytatni a leszokást segítő programokat, illetve fel kell hívni a lakosság figyelmét a betegségre jellemző tünetekre, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a terápia.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a Korányi intézetben elindították Magyarországon is azt modellprogramot, amelynek során egy speciális CT-vizsgálattal kimutatható a tüdőrák.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének tavaly publikált átfogó kutatása szerint 2012-ben körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő, megközelítőleg évi 1,8 millió új eset volt. A 60 év alatti magyar nők emlőrák, méhnyakrák és tüdőrák okozta országos halálozási adatait nézve kiderül, hogy körükben a tüdőrák megbetegedés jelentősen növekedett, míg a többi daganattípus esetében stagnálás, csökkenés tapasztalható.

A tüdőrákos megbetegedések 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással, Magyarországon évente 20 ezren halnak meg dohányzás következtében, harmaduk tüdőrákban. - tudósított a rendezvényről az MTI.

"Van öt perced! A rák ellen."
Magyarországon a tüdőrák a daganatos megbetegedések okozta halálozás első helyén áll a férfiak (30%) és a nők (21%) esetében is. Míg a férfiak körében enyhe csökkenő tendencia figyelhető meg, a nőknél a tüdőrák okozta halálozás évről évre emelkedik. Miközben országos szinten korábban mindig a férfiakat sújtotta nagyobb számban ez a betegség, Budapesten megdőlni látszik ez a trend, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet adatai szerint hamarosan kiegyenlítődik a két nem esetében a halálozási arány, sőt, néhány éven belül a fővárosban több nő életét követelheti ez a daganattípus, mint férfiét.

Még rosszabb a helyzet, ha nemzetközi összehasonlításban vizsgáljuk a kérdést. A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, legtöbb emberéletet követelő daganattípus, , annak ellenére, hogy a legfrissebb kutatások ismét alátámasztották, hogy a megbetegedések közel 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással, tehát a megelőzésben komoly szerepe van az életmódváltásnak, az egészségtudatos magatartásnak - írta az Országos Egészségfejlesztési Intézet közleményében a Rák Elleni Világnap kapcsán.

Dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa az egeszseg.hu-nak adott interjújában részletesen kifejti a tüdőrák és a dohányzás közötti összefüggést, valamint a tüdőrákos megbetegedések elmúlt néhány évtizedes hazai alakulását.

2012 óta számos fontos intézkedés született hazánkban a nemdohányzók védelmében, illetve a dohányzás visszaszorítása, valamint a leszokás támogatása érdekében. 2012. január elseje óta tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi tereken a dohányzás, létrejött az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, amely többek között ingyenesen hívható (06 80 44-20-44), leszokást támogató telefonos szolgáltatás keretében nyújt segítséget

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen, középiskolás diákok számára „Van 5 perced! A rák ellen." címmel videópályázatot hirdet, amellyel a tüdőrák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú életmódbeli tényezőkre, az egészségtudatos magatartásra kívánja felhívni a figyelmet. A diákoktól olyan kreatív, maximum 5 perces kisfilmeket várunk, amelyben összefoglalják, hogyan vennék rá a környezetükben élőket a rizikófaktorok csökkentésére, a dohányzásról való leszokásra, mozgásra, megfelelő táplálkozásra, az egészségesebb életre. A kezdeményezésről az egeszseg.hu-n lehet tájékozódni.