• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egzotikus utak, egzotikus betegségek

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Télből a nyárba: könnyen rémálommá válhat néhány parányi kórokozó miatt.

A tél közeledtével a magyar utazók figyelme ismét az egzotikus úti célok felé fordul. Az örök slágerek, Dominika, Kenya és Thaiföld mellett idén is több újdonság vár a trópusi nap szerelmeseire. Az álomnyaralás azonban könnyen rémálommá válhat néhány parányi kórokozó miatt. Idén eddig kilenc maláriás esetet regisztráltak hazánkban - hívta fel a figyelmet az utazaselott.hu.

Az elmúlt hónapokban is több kisebb-nagyobb járványról olvashattunk, ilyen például a mexikói hepatitis-A járvány, a szomszédos Görögország bizonyos területein újból megjelenő malária, illetve a dominikai kolera járvány, hogy csak néhányat említsünk közelmúlt hivatalosan is közölt megbetegedések közül. Érdekes jelenség a Kanári szigeteken előforduló nagy esetszámú szamárköhögéses hullám.

Azok, akik a téli szezonban külföldi utazás mellett döntenek, az évek óta slágernek számító úticélok mellett (Dominika, Kenya, Thaiföld, Bali) idén több újdonságot találhatnak a palettán. Mind több helyen tűnik fel Jamaika, Sri Lanka, India, Brazília és egyre több iroda hirdet hajóutat a Karib-térségbe. Ha ilyen távoli úti célt választunk, komoly veszélynek tehetjük ki magunkat, amennyiben nem vagyunk kellően tájékozottak, s ha nem kapjuk meg a szükséges védőoltásokat, amit egy-egy úticél indokolttá tehet, és azokat, amelyek igazolását adott esetben a hatóságok is kérhetik tőlünk az illető országba történő belépést megelőzően.

A javasolt oltások körét befolyásolja az utazás jellege, az életkor, a korábban kapott oltások érvényessége, az ott töltött idő. A megelőző szemlélet egyre inkább felértékelődik, és számtalan példa igazolja, hogy a megelőzés mindig a leghatékonyabb és legésszerűbb módja a betegségek elkerülésének. Ez a tézis természetesen igaz az utazásokkal összefüggésbe hozható megbetegedésekre is. Sokkal egyszerűbb szakember tanácsát kérni, mint adott esetben a tudatlanság miatt esetleg hosszú ideig lábadozni, vagy egy életen át úgy emlékezni az utazásra, mint rossz emlékre.

Gondoljon időben a megelőzésre, hiszen az oltásokat követően a védettségnek még ki is kell alakulnia indulás előtt, illetve több betegség esetében egyetlen oltás még nem jelent védelmet, így érdemes ezzel is kalkulálni a felkészüléskor - tanácsolja a lap.

A magyarok által is kedvelt úti célok és a jellemző, a leggyakrabban előforduló trópusi megbetegedések előfordulása -a malária, a sárgaláz és a hepatitis- az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint:

Bali: Az istenek szigete sárgaláz szempontjából nem, a maláriát tekintve mérsékelten veszélyes. A Hepatitis A és B – mint általában Ázsiában – itt is komoly rizikót jelent.

Brazília: Dél-Amerika legnagyobb országában, a szamba és a foci hazájában a sárgaláz nem jellemző és a tengerparti területeken maláriától sem kell tartanunk. A fertőzés veszélye inkább csak az Amazonas környékén van jelen. A hepatitis A és B azonban komoly fenyegetést jelent a kontinensnyi ország teljes területén. Mivel a nagyobb városokban (Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paolo, Fortaleza) világméreteket tekintve is kiemelkedően magas a prostitúció, így itt a testnedvekkel is terjedő hepatitis B jelenléte mindennapos. Akár egy rosszul fertőtlenített tetováló tűvel is megfertőződhetünk.

Dominikai köztársaság: Az új világ legrégibb épületeivel rendelkező országban ismeretlen a sárgaláz, de maláriás esetek a főváros, Santo Domingo kivételével mindenütt előfordulnak, igaz nem magas számban. A Kolumbusz Kristóf által először meghódított sziget azonban komoly veszélyt jelenthet a hepatitis vírus szempontjából.

India: A hatalmas ország sárgaláz szempontjából veszélytelen, ám az országba történő belépés előtt igazolni kell az oltottságot, amennyiben az előző egy esztendőben sárgalázas területen jártunk. A malária veszélye mérsékelt, a 2 ezer méter feletti területeken pedig nem jelent veszélyt. Mindkét hepatitis vírus nagyon elterjedt.

Jamaika: Bob Marley és Usain Bolt hazájában sárgaláz veszély nincsen, míg a malária csak a főváros, Kingston környékén üti fel ritkán a fejét. Szintén nem jellemző a hepatitis B fertőzés, de az A vírus igen gyakori.

Kenya: Az Indiai- Óceán egyik legszebb partszakaszával rendelkező ország nyaraló helyei nem különösebben veszélyesek sárgaláz szempontjából, azonban a belső területek, a szafarik kedvenc úti céljai annál inkább. A malária minden 2500 méter alatti területen komoly veszélyt jelent, míg a hepatitis A és B rizikó az egész országban magas.

Sri Lanka és Thaiföld a vizsgált betegségek szempontjából hasonló: sárgalázveszély nincs, malária csak ritkán üti fel a fejét, a hepatitis A és B kockázat azonban igen magas.

Utazás előtt minimum 6 héttel érdemes ellátogatni valamelyik oltóközpontba, és szakemberrel konzultálni a pontos úti cél birtokában. A teljes oltási sor hepatitis B esetében egy életre szóló védettséget jelenthet, hepatitis A esetében pedig 25 évig lehetünk védettek. Magyarországon is elérhetőek a sárgaláz, tífusz, kolera elleni vakcinák. A malária ellen pedig ma már léteznek olyan gyógyszeres megelőzési lehetőségek, amelyek mellett nem tilos a napfürdőzés, és viszonylag kevés a kellemetlen mellékhatás.