A romlott ételek fogyasztása számos kellemetlen tünet forrása lehet: hányás, hasmenés, általános rosszullét, láz, gyengeség.
A nyári időszakban különösen fontos, hogy nagy körültekintéssel járjunk el az ételek készítése során. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy egy kis odafigyeléssel számos kellemetlenséget megelőzhetünk.
Kellemetlen tünetek
Sokan tapasztalhattuk már, hogy a konyhapulton felejtett tej nyáron akár egy óra alatt is megromlik, az íze savanyúvá válik. A melegben nem csak a tejtermékek, de a tojástartalmú ételek, húsok, halak is könnyen válhatnak fertőzések forrásává, amennyiben tárolásuk és elkészítésük közben nem kellő körültekintéssel járunk el.
A nyári melegben tehát még a frissen készített ételek is könnyen megromlanak. Elfogyasztásuk számos kellemetlen tünet, fertőzés forrása lehet. A leggyakoribb panaszok: hányás, hasmenés, általános rosszullét, láz, gyengeség lehet.
Az enyhébb esetek kezelésére elegendő a jól ismert diétás tanácsok betartása, vagyis pirított kenyér, kétszersült, vízben főtt burgonya, rizs, alma, banán, keserű tea lehet az étrend. A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása. Súlyosabb esetekben, különösen gyermekek és idősek megbetegedése esetén fokozottan kell ügyelnünk a kiszáradás megelőzésére, rendszeres folyadékpótlással.
Higiénia a konyhában
· Alapvetően fontos a higiénés szabályok betartása, az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt alapos kézmosás.
· A hűtőszekrény tisztán tartásával, a különböző élelmiszerek (esetleg földdel szennyezett zöldségfélék, nyers húsok) gondos elkülönítésével, csomagolásával, a háztartási szemét megfelelő kezelésével elkerülhető a fertőzés.
· A friss zöldségeket, gyümölcsöket gondosan mossuk meg, esetenként hámozzuk meg fogyasztás előtt.
· A nyers húsokat, halakt alaposan főzzük, süssük át, így az esetleges baktériumokat is elpusztíthatjuk.
· A romlott ételek a fertőzések melegágyai, így amennyiben az élelmiszerek színe, szaga, vagy állaga megváltozik, ne fogyasszuk el.
· A szabadban való sütés-főzés öröméről sem kell lemondani, azonban az alapanyagok elkészítését végezzük inkább a konyhában. Grillezéshez lehetőleg vásároljunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett terméket a hűtőben engedjük fel. A pácolt húsokat közvetlenül grillezés előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.
· A grillezéshez használt eszközök tisztán tartása mellett a hőkezelésre is ügyelnünk kell. Az elkészített és megmaradt termékeket minél hamarabb hűtsük le.
Erre figyeljünk a nyaralás alatt!
A hőségben inkább kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó. Érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válasszunk – ehhez használhatjuk az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait.
Mindig nézzünk utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyasszunk. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is.