• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Emberek ezreinek teheti tönkre az életét

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A szakma tiltakozik, a jogszabályok viszont engedik a bazális implantátumokat.

Szakmailag elfogadhatatlannak tartja a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozata és Tanácsa az úgynevezett bazális implantátumok beültetését. Ezt támasztják alá dr. Czinkóczky Béla szájsebész, fogszakorvos tapasztalatai is, aki tucatjával operálja ki ezeket a bazális implantátumokat. A weborvosnak azt mondta: emberek ezreinek teszi tönkre az életét ez a tudományosan sehol sem igazolt, a beültetés után nagyon hamar kieső, illetve tönkremenő implantátum.

A legnagyobb problémát az jelenti a bazális implantátumok esetében, hogy nagyon gyakran felszívódik körülöttük a csont. Ezért gyakran meglazulnak, kiesnek, a rajtuk lévő koronák eltörnek. Az elvégzett beavatkozás tehát pont az ellen hat, amin eredetileg segíteni kellene. Egy svájci fogorvos által terjesztett rendszer azonban egyre népszerűbb, ugyanis különféle előnyökkel kecsegtető hirdetések jelennek meg erről az implantátumról, amely főleg az idősebb korosztálynak nyújt csalfa reményt. „Elsősorban ugyanis azoknál az eseteknél alkalmazzák ezt a módszert, amikor nagyon vékony a beültetés helyén lévő csont. Az idősebbek esetében ráadásul az is problémát jelent, hogy nehezebben jutnak el hozzájuk az információk, melyek birtokában elkerülhetnék ezeket a beavatkozásokat" – teszi hozzá.

Azt ígérik ezek a hirdetések például, hogy a hagyományos implantátumokhoz képest ez a módszer olcsóbban és gyorsabban – „azonnal terhelhető" - nyújt megoldást. Ehhez képest így is sok százezret fizetnek a páciensek, amelyet persze elbuknak, hiszen eredménytelen lesz a beavatkozás. Ráadásul a helyreállítás még többe, akár milliókba is kerülhet. A betegeket tehát, akik az információhiány miatt döntenek e kétes hírű rendszer mellett, később hatalmas árat fizetnek érte.

Cinkóczky Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy sehol Nyugat-Európában nem engedélyezik ezt a módszert, csak például Indiában és Ukrajnában alkalmazzák. Hiába tudja a magyar fogorvos szakma, hogy a legelemibb szakmai szabályoknak sem felel meg a bazális implantátum, egy szabályozási hiányosság miatt Magyarországon mégis forgalomban van. „A szakma megelégelte és mindent megtesz a rendszer betiltásáért, de addig is, a páciensek körültekintése elengedhetetlen a nem kívánt beültetések megakadályozásához."

A szakorvos azt tanácsolja, hogy azok, akik implantációra készülnek, mindenképp tájékozódjanak előtte. Nyugodtan kérdezzenek rá a kezelő orvostól, hogy az alkalmazott technológia bazális-e, és ha igen, mondjanak nemet, és semmi esetre sem hagyják magukat rábeszélni az ilyen típusú implantátum beültetésére.

Az idei május 31-i állásfoglalásában a következőt írta a Szakmai Kollégium: „A bazális implantátumok tekintetében elmondható, hogy azok szakmai háttere, tudományos dokumentációja sok szempontból nem tartható hitelesnek. Nem találunk olyan objektív, elfogulatlan, vizsgálati eredményeket, amelyek tudományosan alátámasztanák a gyártó/forgalmazó által hangoztatott előnyöket és újszerű tulajdonságokat, amelyeket ezeknek az implantátumoknak tulajdonítanak. A fogászati implantátumok ilyen formavilágú kialakítását régen meghaladta a szakma fejlődése. Sem biomechanikai, sem protetikai szempontból nem felelnek meg a korszerű implantológia alapelveinek. A szakma mai, konszenzusokon alapuló álláspontja szerint a bazális implantátumok nem felelnek meg a modern implantológia alapelveinek.

A fenti indokok alapján a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozata és Tanácsa a bazális implantátum alkalmazását szakmailag elfogadhatatlannak minősíti – áll az állásfoglalásban.

Legolvasottabb cikkeink