• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Ezért gyakori, hogy tél végén rosszabbul hallanak a gyerekek

Egészségmagazin 2023.02.28 Forrás: Gyermekgyógyászati Központ
Ezért gyakori, hogy tél végén rosszabbul hallanak a gyerekek

A savós középfülgyulladás hosszú idő alatt, lappangva alakul ki, érintheti egyik vagy mindkét fület.

A tavasz közeledtével épp csak kezdenénk fellélegezni, hiszen véget ér a gyakori légúti betegségek, megfázások időszaka. Ekkor mégis gyanakodni kezdünk, hogy nincs valami rendben, mert gyermekünk mintha egyre rosszabbul hallana. Figyelmetlenség, szétszórtság? Tavaszi fáradtság? Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ orvosa elmondta, hogy mi állhat a háttérben.

Náthától a halláscsökkenésig

A közösségbe került gyerekeknél évente 5-6 alkalommal előforduló náthás, légúti betegségeket általánosnak tekinthetjük. A gyakori betegségeknek azonban lehetnek kellemetlen szövődményei, ha nem megfelelően vannak kezelve, vagy már eleve fennáll olyan állapot a gyermeknél, amely fogékonyabbá teheti ezekre.

Náthás tünetek esetén nagyon lényeges az orr tisztítása, kisebbeknél orrszívóval, majd később önállóan. A gyermek életkorának megfelelő orrspray segítségével, a szoba levegőjének párásításával, tengervizes orrspray használatával az orrdugulást kezelni tudjuk. Ha ezt elmulasztjuk, az orrüreget a középfüllel összekötő fülkürt nem tud megfelelően szellőzni – magyarázza dr. Holpert Valéria. Ha a fülkürt valamilyen oknál fogva tartósan le van zárva, akkor a szellőzés nem biztosított és vákuum alakul ki a középfülben. Hetek-hónapok alatt itt savós folyadék szaporodik fel. A folyadék miatt füldugulás jelentkezik, a dobhártya és a hallócsontocskák nem tudnak megfelelően működni, a gyermek hallása romlik. Ezt a betegséget savós középfül-gyulladásnak nevezzük.

Így vehetjük észre

Habár a nevében szerepel a gyulladás szó, mégsem okoz erős fájdalmat vagy lázat, mint ahogyan az akut középfülgyulladás esetében azt tapasztalhatjuk. A savós középfülgyulladás hosszú idő alatt, lappangva alakul ki, érintheti egyik vagy mindkét fület. Gyanakodni akkor érdemes, ha a gyermeknél halláscsökkenésre utaló jeleket veszünk észre, gyakran figyelmetlen, nem reagál, ha szólítjuk, esetleg kéri, hogy hangosabban olvassuk a mesét.

Kiket veszélyeztet elsősorban?

A gyakori náthás tünetekkel, orrdugulással járó megbetegedések mellett fokozott kockázatot jelent a megnagyobbodott orrmandula. Ez lehet egyéni adottság is, de kialakulhat a gyakori betegeskedések következtében is.

Ha a gyermeknél megfázás esetén nagy küzdelmek árán sem tudjuk megvalósítani a rendszeres orrtisztítást, akkor sajnos szintén megnő a savós középfülgyulladás kockázata.

Jellemző még ezen kívül a családi halmozódás is, vagyis ha egyik vagy mindkét szülőnél előfordult a betegség, akkor a gyermeknél is magasabb a rizikója.

Légúti allergia és reflux betegség esetén is nagyobb a kialakulás esélye.

Ezért fontos mielőbb felismerni

A savós folyadék lassan szaporodik fel a középfülben, a hallás ez idő alatt fokozatosan romlik. Ha a középfülben ez a gyulladásos állapot hosszú ideig fennáll, akkor hegesedés alakulhat ki, ami már tartós hallásromlást okozhat és már műtéttel sem minden esetben javítható teljes mértékben.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy ha a gyermeknél magasabb a savós középfülgyulladás rizikója, illetve, ha halláscsökkenésre utaló jeleket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! Idejében felismerve a betegség teljesen gyógyítható. Ha a tüneti kezelés nem vezet eredményre, ventilációs tubus beültetésével lehet a gyógyulásig biztosítani a középfül szellőzését. Ha azonban csak későn kerül sor a diagnózisra, a savós középfülgyulladás akár maradandó hallásromláshoz is vezethet!

Legolvasottabb cikkeink