• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Festőmaraton a rák ellen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az alkotókedv formába öntéséhez többszáz vászon, ecset, festék és kellék áll majd rendelkezésre.

A Magyar Rákellenes Liga a Lilly Hungária Kft. támogatásával 2006. június 2-3-án ismét 24 órás festőmaratont szervez képzőművészeti egyetemisták, orvosok, betegszervezeti képviselők, gyógyult betegek, újságírók és a témában alkotásra kedvet érző minden érdeklődő számára.


A festőmaraton helyszíne a KOGArt ház (1062 Andrássy út 112.), mely a péntek 14 órai ünnepélyes megnyitótól kezdve szombat 14 óráig a festészet központjává alakul át.


A festőmaraton résztvevőinek testi és lelki frissentartásáról pihenő-sarokkal, valamint teljes ellátással gondoskodnak a szervezők. Emellett az alkotókedv formába öntéséhez többszáz vászon, ecset, festék és kellék áll majd rendelkezésre. A maratonon elkészült alkotások közül a legjobbak előzetes zsűrizés után ismét nemzetközi megmérettetésen vesznek részt, de a hazai közönség is több alkalommal találkozhat majd velük.

Míg két éve elsősorban az emlőrák megelőzésének, gyógyításának fontosságára hívták fel a figyelmet, a 2006-os festőmaraton fókuszában már valamennyi onkológiai megbetegedés áll.


Az egyes kategóriák nemzetközi győztesei 500-500, a kiállítás legjobbjai 10.000, illetve 5000 Euro pénzjutalomban részesülnek, melyet egy szabadon választott rákellenes szervezetnek ajánlanak fel jótékony célra. Emellett a három győztes meghívást kap Londonba, a pályázat eredményeit bejelentő, nagyszabású sajtóeseményre. A londoni kiállításon díjazásban részesülő magyar pályázók, valamint a magyar zsűri által az első három legjobbnak ítélt magyar mű alkotói további díjakat kapnak a szervezőktől.
A képzőművészeti alkotások meghatározott méretben (42x30cm) és technikával készülhetnek: olaj, akvarell, akril, pasztell, szén, illetve kollázs.


A pályázat részleteiről
A pályázati tájékoztatót és a jelentkezési lapot az érdeklődők megtalálhatják a www.ecsettelarakellen.com honlapon. A weboldalról a jelentkezéshez szükséges minden információ letölthető. A pályázók kérdéseire a Magyar Rákellenes Liga munkatársai készséggel válaszolnak az ingyenesen hívható 06-80-505-675-ös zöld számon.


Az előzményekről
Két évvel ezelőtt, az onkológiai területen a gyógyítás és a gyógyulás mellett elkötelezett amerikai Eli Lilly and Company hívta életre az Oncology on Canvas nevű nemzetközi pályázatot, melynek célja, hogy alkotásra ösztönözze mindazokat, akik valaha kapcsolatba kerültek daganatos megbetegedésekkel, és felhívja a közvélemény figyelmét a napjainkban vezető halálozási okká vált betegség csoportra. Magyarországon a Magyar Rákellenes Liga volt az esemény fő koordinátora.


A pályázat pozitív nemzetközi fogadtatását mi sem bizonyítja jobban, mint a világszerte 24 országból beérkezett 453 alkotás.
Magyarország részvétele 2004-ben kiemelkedő volt, hiszen a több mint 100 magyar alkotás közül a hazai zsűri által legjobbnak ítélt 50 pályamű részt vett azon a nemzetközi képzőművészeti pályázaton, melynek végállomása a londoni Royal College of Art-ban rendezett kiállítás volt.