• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Finisben Az év praxisa pályázat

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Movember 30-áig lehet beküldeni a jelöléseket, javaslatokat a díjra érdemesekre.

Önnek csak 5 percét veszi igénybe, háziorvosának pedig életre szóló ajándék - másfél hónap múlva lejár a jelölések, javaslatokat beküldési határideje az Országos Alapellátási Intézet indította, Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatra - frissítették fel az emlékezetet a szervezők.

A veseny már javában tart, s mint az előző évben, idén is a Kárpát-medence valamennyi régiójából érkezhetnek jelölések. Jöttek is: Erdélyből, Szerbiából, Felvidékről, és a Vajdaságból sokszor apró kis falvakból - hangzott el a tájékoztatón. Dr. Balogh Sándor elmondta, hogy lassan célegyenesbe érnek, szép számmal jönnek a javaslatok. Kiemelte, hogy a történetek pozitív kicsengése jó hír valamennyi páciens számára, hiszen ha ilyen jó történeteket hallanak, erősödik a biztonságérzetük, javul az orvos-beteg kapcsolat.

Bár a zsűri többféle szakemberből áll- onkológus, kardiológus, gyermekgyógyász, kórházigazgató, de akad szállodaigazgató és operettprimadonna is - elsősorban nem a szakmaiság a döntő a díj odaítélésénél, sokkal inkább az emberség, az empátia, a munka társadalmi értéke.

Az eddig beérkezett ajánlásokból kiderült, hogy a páciensek számára a legfontosabb a felkészültség, a naprakészség, ha valaki kitűnő diagnoszta, vannak érzelmei, empátiája, használja az alternatív gyógymódokat, és - talán ez a legjellemzőbb - nemcsak a testet, a lelket is gyógyítja. A hétköznapi történetek főhőse az orvos, aki olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és sokszor a beteg helyett fizeti ki a gyógyszert...

B. Király Györgyi főszervező az értékelhetetlen pályázatokra hívta fel a figyelmet. - A jelölésekben sajnos sok a hiba. Ha valaki csak az orvos nevét írja, és azt, hogy javasolja a díjra, az értékelhetetlen, csakúgy, mintha egyetlen mondatos történetet kapunk. Sajnos 79 ajánlás esett ki a versenyből ilyen hibák miatt.

Az eddigi ajánlások kétharmada hazai, Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos vidéki történet érkezett. A legfiatalabb ajánló 13 éves, a legtöbb ajánlást - tízet - egy budapesti doktornő kapta. Volt olyan akciónk, amelynek során az első öt beküldőt egy filmmel jutalmaztuk, amit csak a nyertes tudott letölteni, máskor a leggyorsabban beérkező ajánlók között receptkönyvet sorsoltunk ki - emlékeztetett a nyári akciókra.

Kiknek a javaslatait várják? Elsősorban a páciensekét, de küldhetnek javaslatot az önkormányzatok, a tisztiorvosi szolgálatok, a civil szervezetek, a kórházi osztályok, illetve a szakorvosok.

Legolvasottabb cikkeink