• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Fogamzásgátlás személyre szabottan

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A fogamzásgátlásnak számos formája ismert, így mindenki számára személyre szabható.

Érdemes tehát megkeresni az érintett nő korának, egészségi állapotának, rizikófaktorainak megfelelő, optimális fogamzásgátlási megoldást. A választás előtti kivizsgálás jelentőségéről dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyász szakorvosa beszélt.

Relatív és abszolút ellenjavallatok

Bár az orvostudomány mai állása szerint egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát, vannak olyan kockázati tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt a legoptimálisabb módszert kiválasztanánk. Ezeket a tényezőket pedig mindenképpen ismernie kell a nőgyógyásznak – ez indokolja elsősorban a választás előtti tanácsadást és kivizsgálást.

Léteznek olyan állapotok, betegségek (abszolút kontraindikációk), amelyek kizárják a hormonális fogamzásgátlók használatát. Ilyenek például az előzmények közt szereplő tisztázatlan vérzéses rendellenesség, trombózis, visszérgyulladás, magas vérnyomás, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség, egyes szemészeti betegségek.

A relatív kontraindikációk azok az állapotok, amelyeket mérlegelnie kell a szakorvosnak, mielőtt megfelelő megoldást javasol. Ide tartozik többek közt a cukorbetegség, a mióma, a terhesség alatt súlyosbodó betegségek (például sclerosis multiplex, epilepszia), migrén, tervezhető műtétek előtti és közvetlenül azutáni állapot.

Hasonló mérlegelésnek kell megelőznie a 35 év feletti dohányzó nők és a 2 éve még nem menstruáló lányok esetében is a fogamzásgátló módszer kiválasztását.

A fogamzásgátlás lehetőségei

Az elterjedt hormonális fogamzásgátlás ma már nem csak tabletta, de injekció és hüvelygyűrű formájában is hozzáférhető, és kétségtelen biztonságos, kényelmes megoldást jelent. Ám – különösen a kizáró okok megléte esetén – érdemesebb a hormonmentes megoldásokat választani, amelyek közt szóba jöhet az óvszer, a pesszárium, a spermicid krémek, a hüvelykúpok- és tabletták, és a méhen belüli eszköz. A tartós kapcsolatban élők gyakran támaszkodnak a természetes módszerekre, mint a hőmérőzés, a megszakított közösülés, vagy a naptármódszer, amelyek szintén hormonmentesek, de megbízhatóságuk jóval alacsonyabb. Végső esetben szóba jöhet az esemény utáni tabletta használata is, amely csak ritkán és megfelelő indikáció esetén jelenthet megoldást a magas hormontartalma miatt.
Mint látható, a paletta széles, így igen hasznos és megnyugtató, ha nőgyógyász segíti a választást.

Az első alkalom döntő lehet

- Fontos, hogy a fiatal lányok életük egy nagy döntésének meghozatalában számíthassanak az édesanyjuk támogatására is. Éppen ezért van ma már lehetőség egyes nőgyógyászati rendelőkben arra, hogy az anya és a lánya egyszerre vegyenek részt egy tanácsadáson, amit a lány kivizsgálása követ. Ugyanis ekkor dőlhet el, hogy milyen típusú fogamzásgátlási módszer lesz a leginkább személyre szabott, mi a legkényelmesebb, mi jár a legkevesebb mellékhatással.- hangsúlyozza dr. Hintalan Albert. 

Az itt elhangzó információk nem csak a döntés szabadságát adhatják meg a védekezni kívánó fiatalnak, de olyan hasznos tanácsok, szükség esetén megnyugtató szavak is elhangozhatnak, amelyek az édesanya aggodalmait is eloszlathatják. A cél mindenképpen az, hogy azok a fogamzóképes nők, akik felelősen szeretnének dönteni a szexuális életükről és annak következményeiről, minél több információval rendelkezzenek a témában, és elkerülhetőek legyen a nem kívánt terhességek, fertőzések.

Legolvasottabb cikkeink