• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogászati fogások - gyulladás a műgyökér körül

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Hiába létezik a problémára gyógymód, az még nem terjedt el széles körben.

Egy nemzetközi vizsgálat szerint a fogászati implantációk közel tíz százalékban fordul elő a beültetett műgyökér körül kialakuló gyulladásos szövődmény.

„Ha az implantátum körül kialakult gyulladás nem kerül időben kezelésre az implantátum elveszítéséhez és egyéb veszélyes szövődményekhez is vezethet. Figyelembe véve azt, hogy a beültetések száma évről-évre több tízezerrel nő, ebből jól becsülhető, hogy a kezelésre szoruló betegek száma akár tízezerre is tehető" – hívta fel a figyelmet dr. Czinkóczky Béla, szájsebész - az elrontott-, és speciális implantációs esetek szakértője a IX. Magyar Fogorvosnapok konferencián tartott előadásában.

A beültetett fogászati implantátum körül kialakuló gyulladás (periimplantitisz) kialakulásához számos ok vezethet, a leggyakoribb azonban valamilyen bakteriális fertőzés jelenléte. Mivel a szájüreg tele van baktériumokkal, leggyakrabban innen fertőződik be az implantátum.

A periimplantitisz esetek gyakran nem kapnak megfelelő, végleges gyógyuláshoz vezető ellátást. Ennek oka, hogy jelenleg nincs egységesen meghatározott szakmai protokoll, amely alapján ezt a szövődményt gyógyítani kellene. Többfajta irányelv létezik a kezelésre, de lényegükkel számos esetben nincsenek tisztában maguk a szakemberek sem, pedig a gyógyuláshoz vezető eljárások léteznek. A helyzet komoly gondot jelent, hiszen a későn felismert probléma és a rosszul megválasztott, hiányos kezelés előbb-utóbb az implantátum elvesztését, és komoly, visszamaradó kemény és lágyrészhiányok kialakulását eredményezi.

Bajra figyelmeztető jelek

Mivel az implantátumok és a rájuk felhelyezett fogpótlások funkcionális stabilitását a gyulladásmentes állapot garantálja, a periimplantitis tüneteinek észlelésekor gyors és hatékony beavatkozásra van szükség.

Ennek ellenére, az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tünetek észlelésekor nem kezdődik meg a kezelés. Ennek oka lehet egyrészt, hogy a páciens nem fordul időben szakemberhez, másrészt a rendelőben hosszú ideig csak tüneti kezelés folyik. A fennálló helyzet így azonban nem oldódik meg.

A fájdalom, ínyduzzanat, vérzés, váladékozás egyértelmű tünetei a gyulladásnak. E mellett, felléphetnek esetlegesen esztétikai elváltozások, mint az íny visszahúzódása, elszíneződése, vagy szabaddá válhatnak addig nem látható implantátum felszínek.

Kritikusan fontos, hogy ha valaki a fent említett tünetek valamelyikét észleli, azonnal keresse fel a fogorvosát mert ezeket a gyulladásokat meg kell gyógyítani, hiszen az implantátum elvesztése mellett veszélyt jelenthet, hogy a műgyökér gócként kezd működni és a szervezetben bármely más helyen is komoly problémát okozhat.

Az egyetlen megoldás a szakszerű beavatkozás

„Panasz esetén elsősorban a beültetést végző kezelőorvoshoz forduljunk. E mellett fontos, hogy az időszakonkénti - legalább éves gyakoriságú - kontroll vizsgálatokon részt vegyenek a páciensek" - figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla.

A hatékony kezelésben három alapvető fázis különíthető el. Először felszíni, konzervatív módokat, majd érzéstelenítésben végzett mélyebb beavatkozásokat, és végül szükség esetén kisebb sebészi beavatkozásokat alkalmaznak a szakemberek.

Ha a fennálló állapot nem javul, vagy a gyulladás ismétlődően visszatér, keressünk fel implantológiai problémákban jártas szakértőt.