• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogyni is lehet az IR megfelelő kezelésétől

Egészségmagazin Forrás: Budai Endokrinközpont

Túlsúly, pattanások, fokozott szőrösödés - önbizalmat romboló panaszok, amik az inzulinrezisztenciával járnak.

Az inzulinrezisztencia megfelelő kezelésétől nagymértékű súlyfeleslegtől is meg lehet szabadulni. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia és PCOS specialistája a személyre szabott terápiáról beszél.

Ördögi körbe került IR-esek
Bátran kijelenthetjük, hogy az inzulinrezisztencia népbetegség, mely amellett, hogy akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, az önbizalmat is nagyban rontja, hiszen egyik vezető tünete a túlsúly. Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, tehát, hogy a túlsúly provokálja az inzulinrezisztenciát, vagy az IR okoz plusz kilókat, azt nehéz megmondani, ám az biztos: az egészségtelen életmód egyértelműen hozzájárul az állapot kialakulásához. Sajnos a csökkent inzulinérzékenység gyakran fokozott szénhidrát-és cukoréhséggel jár együtt, ezért az inzulinrezisztensek egy ördögi körbe kerülhetnek: az IR miatt egyre több szénhidrátot fogyasztanak, ami tovább rontja az illető állapotát, még nagyobb fokú éhséget generálva.

Túlsúly, pattanások, fokozott szőrösödés
Az inzulinrezisztencia a túlsúlyon kívül számos más, önbizalmat romboló panaszokkal is járhat. Nem ritka ugyanis, hogy a páciens bőrén gyulladt pattanások, valamint a férfiakra jellemző területeken (pl. bajusz, szakáll) erős, sötét szőrszálak jelennek meg. Ezek mind olyan tünetek, amik miatt az illető orvoshoz fordul - mondja a specialista, aki hozzáteszi, az állapot gyakran jár együtt még menstruációs panaszokkal és teherbeesési nehézségekkel is. Állítása szerint szerencsére ma már egyre többen veszik komolyan az inzulinrezisztenciát, egyrészt a zavaró tünetek miatt, másrészt a 2-es típusú cukorbeteg prevenciója céljából.

Hármas kezeléssel újjászülethet
Sok IR-es zuhan depresszióba az állapot okozta panaszok miatt, és látják kilátástalannak a helyzetüket. Ám megfelelő terápiával az illető akár teljesen megszabadulhat a tüneteitől- ám ehhez a beteg aktív közreműködése is szükséges. Az inzulinrezisztencia elsődleges kezelése ugyanis az életmódváltás, ami dietetikus által meghatározott, személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást foglal magában. Ezek nélkül nem érhető el a maximális eredmény. A szakember azonban arra is felhívja a figyelmet: vannak olyan esetek, amikor az életmódterápiát gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni, hogy még jobban lehessen fokozni a sejtek inzulinnal szembeni érzékenységét.