• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fogyókúra is okozhat vérzékenységet?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Nemcsak a férfiakat, hanem a túlzott diétát tartó nőket is érintheti a probléma.

A vérzékenység köznapi vélekedés szerint csak a férfiakat érintheti és genetikai okai vannak. Ezzel szemben számos esetben tapasztalunk fokozott vérzést, erős menstruációs vérzést, sérülés esetén nehezebb vérzéscsillapítást, melynek halálos formája lehet a gyomorból, bélrendszerből eredő elállíthatatlan vérzés. Sokszor olyan banális háttér miatt, mint fogyókúra.

A hétköznapok fokozott vérzékenységének kialakulásáról, hátteréről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus szakorvosa beszélt.

A véralvadási rendszer működéséhez alapvető fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvadási fehérje és vérlemezke jelenléte a vérben - mondta Szélessy főorvosnő. A véralvadási fehérjék termelődésében központi szerepet játszik a máj, szükséges hozzá a K vitamin jelenléte. Erős fogyókúra esetén, ha zsiradékot alig fogyaszt valaki, vagy olyan fogyást elősegítő készítményt szed - ami a zsírfelszívódását gátolja-, K vitamin hiány alakulhat ki. A vitaminhiány következtében elégtelenné válik a máj alvadási fehérje termelése, károsodik a véralvadás, bevérzések keletkeznek, a vér gyakorlatilag nem alvad meg. Hasonló problémák alakulhatnak ki akkor is, amikor a vastagbél baktériumflórája - mely a K vitamin termelés fő felelőse szervezetünkben - jelentősen, hosszú időn keresztül károsodik. A pár hónapos "K" vitamin felszívódás gátlása /zsírban oldódó vitamin/ gyorsan okoz súlyos vérzékenységet.

A vérzékenység fokozódásának első jelei között a hölgyeknél a szokásosnál erősebb menstruációs vérzés szerepel. Véralvadási problémákra utalhat ezen kívül a bőrön megjelenő apró bevérzések, melyek létrejöttét nem tudjuk ütéshez, külső behatáshoz kötni, azok egyszer csak megjelennek a semmiből. Véralvadási problémát jelezhet a legtöbbször fogmosás közben észlelt ínyvérzés is.

Hogy mit tehetünk a vérzékenység ellen? A legfontosabb a megelőzés - vallja főorvosnő. Bármennyire is szeretnénk karcsúak lenni, jól kinézni a fürdőruha szezonra, egészségünk védelméről nem szabad megfeledkezni. Fogyókúrát csökkent energiabevitellel, megnövelt energiafelhasználással, de kiegyensúlyozott táplálkozással érdemes és kell folytatni. Noha a zsírok a legenergiadúsabb - így a fogyás érdekében leggyorsabban elhagyott - tápanyagok, szerepük a szervezet működésében fontos, teljes elhagyásuk káros.

Amennyiben a megelőzés nem sikerült, a vérzékenységnek már tünetei vannak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Az orvosi vizsgálat során ellenőrizni kell a teljes véralvadási útvonalat, felderíteni a vérzékenységet okozó eltérést, és a problémát célzottan kezelni.