• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

Egészségmagazin 2021.05.11 Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

A felmérés szerint a megkérdezettek negyede tart valamennyire a melanoma kialakulásától, e tekintetben is a nők viszik a prímet.

A nők tájékozottabbak a melanomával és általában a bőrdaganatokkal kapcsolatban, mint a férfiak és nagyobb arányban vesznek részt az éves bőrgyógyászati szűrésen is. Többek közt ilyen megállapítások születtek egy dedikált kutatásban, amelynek eredményeiről dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, kozmetológus, klinikai onkológus beszélt.

A nők tudatosabbak

A Melanoma Világnap (május 5.) adott alkalmat a Prima Medica Egészségközpontoknak, hogy a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. segítségével kvantitatív kutatást végeztessen a felnőtt lakosság körében az erre vonatkozó ismeretekről. A jó hír, hogy a vizsgált 500 fős mintában 1 % alatti a személyes érintettség, és a megkérdezettek 71 %-a azzal is tisztában volt, hogy a melanoma a korai felismerés utáni kimetszéssel gyógyítható lehet. Érdekes azonban, hogy e téren a nők jelentősen tájékozottabbak, mint a férfiak – valószínűleg a magasabb szintű általános egészségtudatosság miatt. A válaszadók közel ötöde (19 %) tudta, hogy áttét esetén sugárkezelésre is szükség lehet, viszont 7 % úgy vélte, hogy a melanoma „természetes” módszerekkel, vagyis gyógynövény tinktúrákkal, vitaminokkal, vegetáriánus étkezéssel gyógyítható – ami nyilvánvalóan tévhit. A folyamatosan információátadást pedig mindenképpen indokolja, hogy a megkérdezettek 21 %-a nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy gyógyítható-e a melanoma.

Ismert rizikófaktorok a melanoma kialakulásában

Úgy tapasztaljuk, hogy a páciensek döntő többsége tisztában van vele, hogy a melanoma és más bőrdaganatok legfontosabb rizikófaktora a napsugárzásnak való kitettség, a szolárium használat és a sok anyajegy megléte, és a kutatás is ezt igazolja – hangsúlyozza Borbola doktornő. – Meglepő, hogy viszonylag sokan, a válaszadók több, mint fele azt is tudta, hogy a többszöri, főleg a 18 éves kor előtt elszenvedet súlyos leégés is rizikófaktor. Egy amerikai kutatás szerint a 28 éves kor előtt elszenvedett több, mint 5 leégés 80 %-kal növeli a melanoma kialakulásának esélyét. A megkérdezettek 40 %-ának arról is volt tudomása, hogy a világos bőr, haj, szem is kockázati tényező. Ezzel szemben mindössze 27 % volt tisztában azzal, hogy a családi halmozódás is fokozott rizikónak számít, holott azoknak, akiknek a felmenői közt előfordult bőrdaganat, akkor is fontos lenne a rendszeres bőrrák-szűrés, ha nincs figyelmeztető változás az anyajegyeikben. Ha pedig bármilyen változás mutatkozik egy anyajegy színében, formájában, kontúrjaiban, ha az anyajegy vérzik, átalakul, vagy teljesen elüt a többi anyajegytől, mindenképpen meg kell mutatni azt bőrgyógyásznak.   

Két sarokkő: megelőzés és ellenőrzés

A felmérés szerint a megkérdezettek negyede tart valamennyire a melanoma kialakulásától, e tekintetben is a nők viszik a prímet, hiszen közülük 16 % nagyon fél ettől, míg a férfiaknál ez csak 7 %.

Valóban igaz, hogy a bőrdaganatok közül talán a melanomától rettegnek leginkább a páciensek. Ezért is meglepő, hogy a kutatásból az látszik: 11 %-uk nem figyel a fényvédelemre városi séta vagy nyaralás alatt. Persze örülhetünk annak, hogy ezek szerint közel 90 % ezek igenis alkalmaz fényvédő termékeket, de a cél természetesen az lenne, hogy ez valóban mindenki számára természetes legyen már gyermekkortól kezdve, kora tavasztól késő őszig, vagy akár a téli sportok során is – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga. -  Ugyancsak nem lehet eléggé hangsúlyozni az anyajegy ellenőrzés szerepét, hiszen ez esetben is igaz, hogy a korai felismerés életet menthet. Ezért is tarthatjuk nagyon kevésnek, hogy a válaszadóknak csupán 55 %-a vesz részt évente anyajegyszűrésen, és 14 %-uk úgy gondolja, elég csak akkor orvoshoz fordulni, ha valamilyen nagyon feltűnő változás mutatkozik egy anyajegynél. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ma már olyan korszerű lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mint a teljes testtérképes anyajegyszűrés, amivel objektivizálni tudjuk a tényleges vagy vélt változásokat, esélyt adva a rosszindulatú elfajulás korai felismerésének.

Legolvasottabb cikkeink