• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gesztesinek sikerült: kezdődik a rekordkísérlet

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Rekorkísérlettel, nyereményjátékkal és ismeretterjesztő rendezvényekkel folytatódik a vérnyomáscsökkentő program.

Különleges, koncentrált rendezvénysorozattal folytatódik ősszel a Magyar Hipertónia Társaság kezdeményezte „Éljen 140/90 alatt" elnevezésű program. Október 16-22. között Guinness- rekordkísérletben, s egyszersmind nyereményjátékban vehetnek részt azok a vállalkozó kedvűek, akik a hét minden napján elküldik mért vérnyomásértéküket a 06-20-20-140-90-es alapdíjas SMS telefonszámra.


Amellett, hogy azonnali viszontüzenetben értékelést kapnak az eredményről, a magasvérnyomás-betegség megelőzésével, pontos kezelésével és a beteg teendőivel kapcsolatos jótanácsok is érkeznek majd telefonjukra. Az SMS-ezők nyereményjátékában pedig korszerű vérnyomásmérőket sorsolnak ki, ezzel irányítva a figyelmet a program egyik fő elemére, az otthoni ellenőrzés fontosságára.


A Hipertónia Hét napjain más-más városban rendeznek mérésekkel kiegészített előadásokat a betegség megelőzéséről, a korszerű kezelési elvekről s természetesen azokról az optimális életmódelemekről, melyek alkalmazása nélkül a leghatékonyabb gyógyszeres terápia is eredménytelen. Hiteles példa erre Gesztesi Károly személye, akit azért kértek fel a programsorozat nagykövetévé, mert az elmúlt hónapokban radikálisan változtatott életmódján, minek következtében harminc kilót fogyott, s nem csak vérnyomása, hanem a koleszterin-vércukor-triglicerid értékei is a megcélzott (áhított) normális tartományba süllyedtek.


Hipertónia Hét – helyszínek:
október 16. hétfő: Budapest – Almássy téri Szabadidőközpont
október 17. kedd: Győr – ÁNTSZ Megyei Intézete
október 18. szerda: Debrecen – Debreceni Művelődési Központ
október 19. csütörtök: Szeged – ÁNTSZ Megyei Intézete
október 20. péntek: Pécs –Pécsi Főposta ügyfélforgalmi része


Mint korábban már többször beszámoltunk róla, a program azon az elképesztő, ám reprezentatív, országos felméréssel igazolt felismerésen alapul, amely szerint a magas vérnyomással kezelés alatt állók hatvan százalékának nem sikerül vérnyomásértékét az optimálisnak tartott 140/90 alá szorítani. (Akik hipertóniája cukorbetegséggel vagy/és veseelégtelenséggel párosul, a kívánt célértékük 130/80, a statisztika szerint ugyanis a dialízisre szorulók 20 százalékának maga a hipertónia okozta a veseműködés zavarát.)

A milliárdokat felemésztő, szív-és érrendszeri katasztrófák kockázatát okozó terápiás sikertelenség felelősségben a kezelőorvos és a beteg is osztozik. Bár a hipertónia-terápiában sok korszerű, az életkoronként, nemenként és társult betegségenként eltérő kezelésre is lehetőséget adó készítmény van forgalomban, a betegek együttműködése nélkül ezek még akkor is hatástalanok, ha a kezelőorvos jól építette fel a terápiás stratégiát. Az alapvető életmódváltáson túl a gyógyszerszedési fegyelem is elengedhetetlen volna, márpedig statisztikák igazolják, hogy ezzel ebben a betegcsoportban van a legtöbb gond, talán azért, mert a hipertónia nem fáj, s nem okoz közvetlen panaszokat.


Erre a tavaly összesített és elemzett adatok is rávilágítottak – ismertették a Hipertónia Hét eseményeit ismertető tájékoztatón -, mivel kiderült, hogy a kezeltek 42 százalékán mértek testsúlytöbbletet, 34 százalékuk az elhízott kategóriába tartozik, kóros haskörfogatot 70,6 százalékukon állapítottak meg. Az már szinte természetes volt ezek után, hogy a programba bevont hipertóniások 60 százalékában mértek magas koleszterin és triglicerid szintet, s csaknem minden második beteg vércukorértéke is kórosan megemelkedett.


Az adatok megyei megoszlása is elgondolkodtató, míg a legjobb értéket adó Fejér megyében a betegek 52 százalékának kezelése  eredménytelen, Szabolcsban 72 százalékuknál. Az elemzők külön vizsgálták a diabéteszben is szenvedő hipertóniás betegek adatait: átlagban csupán 7 százalékuknak eredményes a gyógyszeres terápia. Érdekes, hogy a vérnyomás célérték elérésben rosszul álló megyék kifejezetten jól szerepeltek a koleszterint-szint tekintetében: a legjobb eredményt Szabolcs, míg a legrosszabbat Somogy, Baranya és Győr-Sopron érte el. Megyei adatok részletesen


A program folytatása nem merül ki a Hipertónia Hét eseményeiben, hiszen folytatódik, s kibővül a felmérés: októbertől 50 ezer kezelt beteg adatait gyűjtik, s majd elemzik, hogy megtudják, hozott-e változást a múlt év. A programba újonnan bekerülnek az SMS-kampányban részt vevők, s a kezdeményezést támogató gyógyszercég jóvoltából az otthoni ellenőrzést szolgáló segédanyagok tartalma is kibővül.

A kezdeményezés fontos eleme a betegek együttműködését segítő tájékoztatás mellett az orvostovábbképzés is: a kezelőorvosok a praxisukra vonatkozó adatokból közvetlenül is tájékozódhatnak saját eredményeikről, a programhoz kapcsolódó konferenciákon, szimpóziumokon pedig a korszerű kezelési elvekről, terápiás újdonságokról kapnak áttekintést. Legközelebb a Hipertónia Héthez kapcsolódóan október 13-án, Budapesten.

Legolvasottabb cikkeink