• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gombák: van ami kábít, van ami öl

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az őszi kirándulószezon alkalmával minden esztendőben megszaporodnak a többé-kevésbé súlyos kimenetelű gombamérgezések.

A gombamérgezések elkerülhetők, ha a gyűjtött gombát minden esetben szakértővel ellenőriztetjük.

Többféle gombamérgezés ismert. Elvileg ahány gombafaj, annyiféle mérgezésről beszélhetünk. A mérgezések súlyossága függ az elfogyasztott mennyiségtől, a mérgek támadáspontjától, illetve az egyéni érzékenységtől. Bizonyos személyeknél súlyos tüneteket okozhat a gombafehérjékkel szembeni túlérzékenység is.

Gombamérgezési típusok

Gyilkos galóca
• Sejtmérgezés: gyilkos galóca-típusú mérgezés. A gyilkos galóca (Amanita falloides) mérge az alfa-béta és gamma-amatoxin. A gomba elfogyasztása után 8-12 órával jelentkeznek az első tünetek, a lappangási idő sokszor 36 óra is lehet. Hirtelen jelentkező, szinte csillapíthatatlan hányás, majd profúz hasmenés, a széklet vizenyős, nyálkás. A mérgezett személy a nagyfokú folyadék- és sóvesztés miatt igen rossz általános állapotba kerül. Arca megnyúlik, szeme karikás, orra kihegyesedik, és halálfélelme van. A halálos gombamérgezések több mint 90 százalékáért a gyilkos galóca a felelős. A halálesetek többsége a súlyos kiszáradás és sóvesztés okozta keringés összeomlás miatt következik be, amennyiben későn vagy nem kerül kórházba a mérgezett. A mérgezés második szakaszában átmeneti javulás következhet be. Ilyenkor kell szembenézni nagyfokú májkárosodással. Ritkán előfordul vese- vagy szívelégtelenség is.
Hasonló mérgezést okozhat a vörös őzlábgomba, a papsapka gomba és a sárga kénvirággomba.

• Idegrendszeri tüneteket okozó gombamérgezések: kétféle

Légyölő galóca
típusuk van, muszkarin és atropin-típusú. A muszkarin-típus jellemzője pupillaszűkület, arckipirulás, erős gyomor-bélmozgás, nagyfokú verejtékezés, nyálfolyás. Ilyen típusú mérgezést okoz a légyölő galóca (Amanita muscarina).

Párducgalóca
Érzékcsalódást okozó mérgesgombák Magyarországon a párducgalóca és a zöldülő susulyka. A mérgezett ilyenkor össze-vissza beszél, ugrál, táncol, inadekvát és szokatlan viselkedésformák jelentkeznek, rémeket lát. Az izgalmi állapot több órán keresztül is eltarthat, amit mély, bódult alvás követhet. Súlyos esetben légzésbénulásos halál léphet fel.

Sátántinóru
• Gyomor- és béltüneteket okozó gombamérgezések a leggyakoribbak. A fő tünetek émelygés, hányás, hasgörcs, hasmenés. A mérgezés súlyossága több tényezőtől függ, döntően az elfogyasztott gomba fajtájától és az egyéni érzékenységtől. Előfordulhat, hogy ún. kevert típusú mérgezés lép fel a vezető gasztro-intesztinális tünetek mellett. Az őszi időszakban igen gyakran fordul elő mérgezés a farkastinóru, a sátántinóru, a kesernyés tinóru elfogyasztásától.

Az ehető gombáktól is lehet kapni ételmérgezést, általában az elöregedett, befülledt, romlott gombától vagy az elkészített, de helytelenül vagy túl sokáig tárolt gombaételtől. A gombás ételmérgezést úgy tudjuk megkülönböztetni a mérges gombák által okozott mérgezéstől, hogy az előbbi esetben láz is jelentkezik.

Teendők gombamérgezés esetén

Be kell tartani az elsősegély-nyújtás szabályait, és azonnal orvost, illetve mentőt kell hívni.

1. A gombamérgezett beteget alaposan meg kell hánytatni, majd hashajtást kell végezni.

2. A beteget lefektetjük, betakarjuk, és megvárjuk a szakellátást végző orvost, illetve mentőt.

A hánytatás módja: langyos vizet bőven itatunk a beteggel, amelybe egy kanál sót vagy szappant vagy mindkettőt teszünk. Ezt addig ismételjük, amíg a kihányt víz nem lesz tiszta. Fontos, hogy a kihányt ételmaradékból tegyünk félre mintát vizsgálat céljára, és a beteggel együtt juttassuk el az ellátást végző intézetbe. A hánytatás után hideg vízben feloldva hashajtót (keserűsót, glaubersót, Mira-vizet) és aktív szenet itatunk a beteggel. Ez alól kivétel, ha biztosak vagyunk a gyilkosgalóca-mérgezésben (ilyenkor a beteg már többször hányt, hasmenése van). Ilyen esetben a beteget haladéktalanul juttassuk kórházba. Előfordulhat, hogy a gombamérgezett beteg nagyon izgatott, érzékcsalódásai vannak, ezért nem itatható. Ilyenkor elsősegélynyújtásban ne erőltessük az ivást, hanem várjuk meg a szakembert, aki el tudja végezni a gyomormosást. Az elsősegélynyújtó igyekezzen megtudni, mikor kezdődtek a tünetek (mennyi volt a lappangási idő), vásárolt vagy saját szedésű gomba elfogyasztása után jelentkeztek a tünetek, mely gombafajra terelődik a gyanú, friss vagy romlott volt-e a gombás étel.

HAMAROSAN FOLYTATJUK

Legolvasottabb cikkeink