Az őszi kirándulószezon alkalmával minden esztendőben megszaporodnak a többé-kevésbé súlyos kimenetelű gombamérgezések.
Többféle gombamérgezés ismert. Elvileg ahány gombafaj, annyiféle mérgezésről beszélhetünk. A mérgezések súlyossága függ az elfogyasztott mennyiségtől, a mérgek támadáspontjától, illetve az egyéni érzékenységtől. Bizonyos személyeknél súlyos tüneteket okozhat a gombafehérjékkel szembeni túlérzékenység is.
Gombamérgezési típusok
Gyilkos galóca |
• Idegrendszeri tüneteket okozó gombamérgezések: kétféle
Légyölő galóca |
Párducgalóca |
Sátántinóru |
Az ehető gombáktól is lehet kapni ételmérgezést, általában az elöregedett, befülledt, romlott gombától vagy az elkészített, de helytelenül vagy túl sokáig tárolt gombaételtől. A gombás ételmérgezést úgy tudjuk megkülönböztetni a mérges gombák által okozott mérgezéstől, hogy az előbbi esetben láz is jelentkezik.
Teendők gombamérgezés esetén
Be kell tartani az elsősegély-nyújtás szabályait, és azonnal orvost, illetve mentőt kell hívni.
1. A gombamérgezett beteget alaposan meg kell hánytatni, majd hashajtást kell végezni.
2. A beteget lefektetjük, betakarjuk, és megvárjuk a szakellátást végző orvost, illetve mentőt.
A hánytatás módja: langyos vizet bőven itatunk a beteggel, amelybe egy kanál sót vagy szappant vagy mindkettőt teszünk. Ezt addig ismételjük, amíg a kihányt víz nem lesz tiszta. Fontos, hogy a kihányt ételmaradékból tegyünk félre mintát vizsgálat céljára, és a beteggel együtt juttassuk el az ellátást végző intézetbe. A hánytatás után hideg vízben feloldva hashajtót (keserűsót, glaubersót, Mira-vizet) és aktív szenet itatunk a beteggel. Ez alól kivétel, ha biztosak vagyunk a gyilkosgalóca-mérgezésben (ilyenkor a beteg már többször hányt, hasmenése van). Ilyen esetben a beteget haladéktalanul juttassuk kórházba. Előfordulhat, hogy a gombamérgezett beteg nagyon izgatott, érzékcsalódásai vannak, ezért nem itatható. Ilyenkor elsősegélynyújtásban ne erőltessük az ivást, hanem várjuk meg a szakembert, aki el tudja végezni a gyomormosást. Az elsősegélynyújtó igyekezzen megtudni, mikor kezdődtek a tünetek (mennyi volt a lappangási idő), vásárolt vagy saját szedésű gomba elfogyasztása után jelentkeztek a tünetek, mely gombafajra terelődik a gyanú, friss vagy romlott volt-e a gombás étel.
HAMAROSAN FOLYTATJUK