• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Herpesszel se mondjon le a szépítkezésről!

Egészségmagazin Forrás: Dermatica

A kellemetlen, szúró, bizsergő érzéssel kezdődő ajakherpesz a legváratlanabb időpontokban jelentkezhet.

Elég hozzá egy stresszesebb nap, rosszul elmosott pohár, megfázás, de bizonyos élelmiszerek fogyasztása miatt is kiújulhat a fertőzés. Ha épp ezekre a napokra egyeztettünk időpontot a kozmetikusunkkal, a herpesz miatt nem kell lemondanunk, sőt, bizonyos kezelésekkel még fel is gyorsíthatjuk a gyógyulást!

Akit egyszer megfertőz, számíthat a kiújulásra

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus. A felnőttek többsége hordozza a Herpes simplex 1 (HSV-1) nevű kórokozót, amely felelős a száj környékén, ajkakon megjelenő herpesz kialakulásáért. A herpesz fertőző betegség, mely testi kontaktussal (csókolózás révén), de akár egy rosszul elmosott pohárral is könnyen terjed. Aki egyszer megfertőződött, számíthat a tünetek ismétlődő megjelenésére. A vírusok ugyanis a szervezetben maradnak, majd az immunrendszer legyengülésével a tünetek időről-időről kiújulnak.

Mit ne tegyünk herpesz esetén?

A herpesz egyrészt kellemetlen érzés, az érintett területen a száj bizsereg, ég, ami miatt legszívesebben egész nap babrálnánk, kapargatnánk, ám valójában ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. Esztétikailag is nagyon zavaró, ezért sokszor rejtenénk el a szánkat ebben az időszakban, ha viszont a kezünkkel újra és újra megérintjük a herpeszt, akkor nemcsak lassabban múlik, de könnyen tovább is terjedhet a fertőzés más területekre. Szintén ártalmas a herpeszt felszúrni, vagy más módon piszkálni.

Fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés

A vírusellenes hatóanyagú herpeszkrémek mellett fontos, hogy ne piszkáljuk a herpeszt, a krémeket is fültisztító pálcikával, esetleg vattakoronggal vigyük fel az érintett területre. A házi praktikák közül sokan vetnek be mézet és alkoholt a gyulladás és a fertőzés csökkentésére. A rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos ebben az időszakban.

Herpesszel a kozmetikában

Régen valóban azt tanácsolták, hogy herpesz esetén ne menjünk kozmetikushoz, ám ez a javaslat azóta megváltozott, sőt, bizonyos kezelésekkel még támogatni is tudjuk a mielőbbi gyógyulást – mondja Peterman Krisztina, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica kozmetikusa. A herpesz tünetei nemcsak közvetlenül az ajkakon jelentkezhetnek, a fertőzés átterjedhet az orcák és az áll területére is. Ilyenkor különösen jótékonyan hatnak a folyékony fertőtlenítők és a fertőtlenítő pakolások, emellett két típusú gépi kezelés is létezik, amelyekkel szintén segíteni tudjuk a gyógyulást.