• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hódmezővásárhely volt az idei első Egészségváros

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Több mint ötmillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a hódmezővásárhelyiek.

Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik május 19-én ellátogattak a Kossuth térre. A hódmezővásárhelyi lakosok részvétele kiemelkedő volt: közel háromezer ember fordult meg a nap folyamán a rendezvényen.

A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni szakemberek előadásait sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A hódmezővásárhelyi lakosok érdeklődése nemcsak az előadások és a tanácsadások iránt volt magas, több százan próbálták ki a BMI-t, testzsírt, magasságot és testsúlyt mérő gépet is a Richter referenciapatikákat bemutató sátorban.

Az Egészségváros hódmezővásárhelyi állomásán a legtöbben a vércukor- és koleszterinszintjükre, valamint a vérnyomásukra voltak kíváncsiak. Ezek a kardiológiai szűrések különös jelentőséggel bírnak hazánkban, hiszen minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szűrésen résztvevő hódmezővásárhelyi lakosok több mint egyharmadánál mértek magas koleszterinszintet, a vérnyomásmérésnél azonban mindössze 11 százaléknál mértek figyelmeztető értéket a szakemberek.

A csontsűrűség-mérésen résztvevők közül, a szakemberek majdnem minden második embernél találtak csontritkulásra utaló, figyelmeztető jeleket. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 40-50 éves korosztályt érinti.

A bőrgyógyász szakemberek minden hatodik esetben állapítottak meg bőr- és körömgomba fertőzésre utaló jeleket.
A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes PSA vizsgálaton résztvevők közül 16 esetben mértek olyan eredményeket a szakemberek, amelyeknél további vizsgálatokra van szükség.
A negyedik éve zajló országos rendezvénysorozat keretében a tanácsadások mellett sokan vettek részt az elsősegélynyújtás bemutatón és oktatáson is, a legaktívabb lakosok pedig vért is adtak.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a hódmezővásárhelyiek többsége fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy Katus Attila is. A hatszoros aerobikvilágbajnok lelkesítő beszédével nemcsak a rendezvényen résztvevőket buzdította egészségtudatos gondolkodásra és a szűrővizsgálatokon való részvételre, de még a téren bóklászó turisták is beálltak mozogni. A tornára kilátogatott Hód-Fitness Se lelkes csapata is, akik legutóbbi versenyükön 18 kupát szereztek és 6 sportolójuk képviselheti Magyarországot az Európa Bajnokságban.

Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében indult Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében 2.000.000 forint adományt ajánlott fel az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A nap végén Dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház – Rendelőintézet főigazgatója 5 291 600 forintos adományt vehetett át Beke Zsuzsától a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetőjétől.

A részletes programról, a kampányhoz kapcsolódó érdekességekről a program teljes ideje alatt a www.egeszsegvaros.hu honlapon olvashatnak bővebben.