• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan csillapítsuk fájdalmainkat?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Elgondolkodtató, hogy vajon miért érezzük máshol a fájdalmat, mint ahol képződik?

Kérdés az is, hogy mi a különbség a sajgás, lüktetés és tompa  fájdalom között? A fájdalom természetéről és a csillapítás módjairól dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa beszélt.

A fájdalom hasznos

A fájdalom leggyakrabban a test önvédelmi mechanizmusaként fontos hatásokkal bír: egyrészt amint megérezzük, azonnal beszüntetjük azt a tevékenységet, amely okozza, például  elrántjuk a kezünket a tűztől. Másrészt a fájdalom miatt pihentetni kényszerülünk a sérült testrészt, amely így időt kap a regenerálódásra. Igaz ez egy bokaficam, és egy gyomorrontás  esetén is.

A fájdalom jelentkezésekor kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz. Dr. Pál Mónika szerint mindennapi, nem rendszeresen jelentkező, nem túl erős és ismert fájdalmak esetében érdemes a házi gyógymódokkal próbálkozni, minden egyéb esetben ajánlatos orvosi segítséget kérni. Ahhoz azonban, hogy segítséget kaphassunk, az első lépés a fájdalom okának kiderítése, a diagnózis.

Mégis, hogyan fáj?

A diagnózis fontos eleme a fájdalom leírása, ami nem mindig könnyű, hiszen különböző típusú fájdalmak léteznek.

- Hő vagy a folytonosság megszakadása (vágás) okozhat szöveti károsodást, ami általában égő, égető fájdalommal jár. Ugyanakkor például a cukorbetegség okozta idegérintettségnél is  jellegzetes az égő lábak érzése.

- Kisebb rándulások vagy az izmok görcse folyamatos sajgást idézhetnek elő.

- Ha zárt térben (például a fogban) keletkezik gyulladás, löktető fájdalomról beszélhetünk.

- A hirtelen kezdődő és rendszerint egy konkrét eseményhez köthető fájdalmat akutnak vagy hevenynek nevezzük, míg a három hónapon túl tartó, általában tartós egészségkárosodás miatt  kialakuló fájdalomérzetet krónikusnak hívjuk.

A fájdalom érdekes tulajdonsága, hogy kisugározhat, vagyis máshol jelentkezhet, mint ahol valójában képződik. Ilyen például az epehólyagból vagy a tüdőből származó, ám a vállban  érezhető fájdalom. Az is elképzelhető, hogy a sérülés helyénél jóval nagyobb területen érezhető a fájdalom, tipikusan ilyen a porckorongsérv miatti fájdalom lesugárzása a lábakba, amely az érintett idegek lefutása mentén érezhető. Éppen ezért fontos a fájdalom kivizsgálása céljából szakemberhez fordulni, hiszen így nem csak a tünet, de az ok is megszüntethető.

Megoldás: az új bioterápia!

- Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapítók és szteroidok túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket - hangsúlyozza Dr. Pál Mónika. - Magától értetődő, hogy a betegek fájdalmas tüneteinek csökkentése nagyfokú javulást eredményez az életminőségükben. Tapasztalatom szerint nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában is az új Guna bioterápiával.

A természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia nem más, mint a fiziológiai állapotot helyreállító orvoslás, melynek alapja a legmodernebb molekuláris kutatások eredménye.

A kezelés tulajdonképpen egy injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban, mert segítenek a kollagén struktúrák kialakulásában és újonnan felépülésében, így regenerációs hatást fejtenek ki. Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak. A szakemberek szerint a Guna bioterápia nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, bárki által jól tolerálható. Mivel az elváltozás okát célozza meg, nem pedig a kiváltott tüneteket, jóval hatékonyabb, specifikus terápiát tud nyújtani.

Legolvasottabb cikkeink