• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan ne hízzunk meg karácsonykor?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Néhány fortély segítségével január elsején gond nélkül beleférünk nadrágunkba.

Ursula Arens a Brit Dietetikusok Társaságának szóvivője szerint az emberek átlagosan 2 kg-ot szednek fel a négyhetes karácsonyi időben. Ebben az időszakban fogyókúrázni nevetséges, és az íratlan társasági szabályok felrúgásával is együtt járna a koplalás. A célunk legföljebb súlyunk megtartása lehet.


A karácsonyi vacsora jelenti ebből a szempontból a legkisebb problémát, sem a hal, sem pedig a baromfi (különösen, ha ez utóbbit megfosztjuk bőrétől, amivel adagonként 50 kalóriát spórolhatunk) nem tekinthető nehéz ételnek. Ha pedig mindezeket párolt zöldségekkel esszük, biztosan óvatosan járunk el.
De hol van ebben az ünnepélyesség?


Ahhoz, hogy fél kg-ot hízzunk mindössze 4375 plusz kalóriát kell bevinnünk, és ez nem is olyan nehéz karácsonykor. Természetesen egy hatalmas étkezéstől nem nő egyet a ruhaméretünk, ez csak a szent ünnepek időszakában végzett „kitartó munkánk" eredménye lehet.


„Az átlagos testsúlynövekedés napi átlagosan 500 többlet kalória bevitelével már elérhető, ami megfelel egy napi plusz süteménynek, és néhány extra pohár bornak" – nyilatkozta Elisabeth Weichselbaum, a Brit Táplálkozástudományi Intézet munkatársa. A karácsonyi partik a kalória bevitel „legforróbb pontjai". Ha bort iszunk édes koktélok, vagy krémlikőrök helyett, már sokat tettünk a súlygyarapodás ellen. Az egy pohár ital – egy pohár víz módszer betartása szintén közelebb segít a célunkhoz. Még jobb a fröccs fogyasztása, ami tovább tart, nem szólnak meg minket, mint akkor, ha vizes poharat látnak kezünkben, és a kalória bevitel is csak a fele a borénak. Kevésbé leszünk spiccesek, amely állapot szintén kedvez a gátlások levetkőzésének az evés terén is.


Bár a „parti-falatka" ártatlanul hangzó elnevezése az ínycsiklandozó, egy harapással elfogyasztható harapnivalóknak, hatása a súlyát tartani vágyókra egyenesen katasztrofális. Nem nehéz egy komplett étkezésnek megfelelő kalóriamennyiséget „magunkba dönteni" csak parti - falatkák formájában. Az egyéb ropogtatni valókkal kapcsolatban Weichselbaum asszony szigorúan az „egy marékkal" elvet javasolja: egy marék mogyoró, vagy chips, és ezzel vége.


A csokoládék és egyéb édességek tekintetében is a mértékletesség javasolt. Naponta egy általunk kijelölt „csokievő csodás perc" – re szorítkozzunk, fogyasszunk el jóízűen néhány darabot, majd a dobozt szigorúan helyezzük vissza a szekrény tetejére.


Ki hinné, hogy a karácsonyi bevásárlás is testmozgás? Hasonlóképpen egyéb útjaink során, ha sétával váltjuk ki az egyéb közlekedési eszközöket, meglepően sok kalóriát égethetünk el. Joanna Hall fitnessz - szakértő szerint fontos, hogy mindenki megtalálja az ideális járástempóját. „Kezdjünk sétálni, és ha bemelegedtünk, addig emeljük a lépésszámot, amíg már majdnem kocogunk." Félórányi séta ezzel a tempóval 200 kalóriától segít megszabadulni. Ha a következő buszmegállóig sétálunk, vagy eggyel korábban leszállunk, kitűnő alkalom kínálkozik technikánk finomítására.


Semmiképpen sem felejthetjük el megemlíteni a táncot, nemcsak azért mert kitűnő alkalom a kalóriák égetésére, hanem azért is mert tánc közben enni is nehéz.