• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan válasszunk vakcinát?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az alapvető szempont: mennyit tudunk fizetni a vakcinért és a beadásért együtt?

Rosszhiszeműség volna feltételezni, hogy pusztán attól, hogy októbertől a háziorvos nem kérhet többet az oltás beadásáért, mint amennyibe az oltóanyag a betegnek került a patikában – a drágább influenza vakcinákra beszélnék rá a pácienseket. Mindazonáltal semmiféle útmutató vagy jogszabály nem írja elő, hogy a kaphatók közül egészséges embernek melyiket javasolják a doktorok.


Dr. Komáromi Zoltán szakfelügyelő háziorvos szerint alapvetően három szempont határozza meg, melyik oltóanyag kerül a receptre, s ebből – ha úgy tetszik – csak az egyik szakmai: ha a betegnek tojásfehérje allergiája van vagy az oltóanyag bármely alkotóelemére érzékeny. Ez meglehetősen ritka, így az alapvető szempont a beteg anyagi terhelhetősége: mennyit tud fizetni a vakcinért és a beadásért együtt?


Komáromi doktor az ezer forint alatti (940 Ft-os) védőoltásért az térítési díjnak megfelelő összeget, az ennél drágábbakért ezer forintot kér, így a 2067 Ft-os vakcinát is ennyiért adja be. Mint elmondta: neki legalább annyira érdeke, hogy a praxisához tartozók zöme be legyen oltva, mint maguknak a betegeknek. Így nem csak a hozzátartozók mentesülhetnek a fertőzéstől, de a munkatársai is attól, hogy januárban-februárban influenzások özönét kelljen felkeresni és kezelni.


Az oltás árán túl a másik fontos szempont, hogy melyik vakcina kapható a rendelő közeli patikában. Mivel a hűtési láncot nem szabad megszakítani, azt célszerű felírni, amit a beteg a legközelebbi gyógyszertárban azonnal kiválthat, s azzal a rendelőbe visszamenve azonnal megkaphat. Nem volna biztonságos, ha valamelyik távolabbi gyógyszertárból először haza kerülne az oltóanyag, majd a családi hűtőszekrényből a munkahely érintésével jutna vissza a rendelőbe. Ezért Komáromi doktor folyamatos kapcsolatban van a rendelő körüli patikákkal, és hetente kér arról jelentést, hogy melyik vakcina kapható és melyik nem.


Ami a térítésmentes oltások„beadási díját" illeti, a szakfelügyelő, - úgyis mint a Pandémiás Prevenciós Bizottság tagja, s így a minél magasabb szezonális influenza átoltottság pártolója - úgy véli, okosabb volna minden vakcina mellé az állami büdzséből odatenni a beadás ezer forintos díját. Ennél olcsóbban aligha lehetne „békét venni", s az oltások száma is emelkedne, nem kellene minden évben a csapba önteni száz-kétszáz ezer adag már megvásárolt, de el nem használt oltóanyagot.