• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Immunizációs világhét: oltással az időskori fertőzések ellen

Egészségmagazin 2023.04.28 Forrás: Weborvos
Immunizációs világhét: oltással az időskori fertőzések ellen

„Időseknél (65 év felett) 2 vírus befolyásolja jelentősen az életet: az influenza és a bárányhimlő.

A mozgásszervekhez, mentális egészséghez hasonlóan az immunrendszer is hanyatlik az idő múlásával. Legyengül,  fogékonyabb lesz a kórokozókra, könnyebben megtámadható, ezért kell különösen védeni az időseket. Ahogyan létezik gyermekkori immunizációs naptár, az időseknek ugyanilyen indokolt lehetne bevezetni azt. A védőoltás az egészségmegőrzés egyik eszköze, az egyik legveszélytelenebb és legegyszerűbb. Az Immunizációs Világhét kapcsán Dr. Papp László, az RMC Clinics gyermekorvos-infektológus szakorvosa ismerteti a tudnivalókat és oszlatja el a tévhiteket az időseket veszélyeztető főbb, oltással megelőzhető betegségekről és az időskori oltásfelvétel sajátosságairól.

Az oltás nem gyengíti le az immunrendszert

Az oltás járhat kellemetlenségekkel, fájhat a szúrás, az izom, felléphet hőemelkedés, láz, hiszen kapunk valamit, ami megdolgoztatja az immunrendszert. „A hosszan tartó immunemlékezet a cél. De az oltás nem gyengíti le a szervezetet, az idősét sem. Az immunrendszerünk sokkal összetettebb, mint a laikus gondolná. A velünk együttélő mikrobiommal együttesenkét lábon járó ökoszisztémák vagyunk. Egy kis oltás meg se kottyan neki – mondja el Dr. Papp László. - Mint minden más gyógyszert, az oltásokat is hosszú évekig tesztelik, még a piacra dobás után is. A legtöbb vakcina, amit elfogadnak, nagyon rigorózus humán klinikai kísérleteken megy át a biztonságosság és hatékonyság elvét is figyelembe véve.”

Az oltás hatékony az idősek esetében is

Bár az idős emberek enyhébb oltási reakcióra számíthatnak, mivel az immunrendszerük gyengébb, de ez nem jelenti azt, hogy nem hatékony esetükben az oltás. Kissé csökken a hatékonyság összevetve a fiatalabb korcsoportokkal, de sokkal nagyobb arányban védettek az oltást felvettek. „Az immunemlékezet gyengébb ugyan, de az oltási mellékhatások is enyhébbek, a védettség pedig kimutathatóan magasabb az oltottak körében. Az oltások felvételének pedig nincs javasolt felső korhatára” – teszi hozzá Dr. Papp László.

Krónikus betegek is kaphatnak oltást

Idős korban gyakoribb a krónikus betegség, azonban tévhit, hogy a senior oltási rend körébe tartozó oltások bizonyos krónikus betegségek esetén nem javasoltak. „Élő, gyengítettkórokozót 50 év feletti felnőttnek nem adunk be, csak inaktivált, elölt vírust, így nem jelent az oltás plusz kockázatot a krónikus betegséggel élők számára” – nyugtat meg Dr. Papp László.

Az időseknek ajánlott oltásokról

A szezonális influenza ellen évente javasolt az oltás mindenkinek a WHO ajánlása alapján. Létezik vakcina a tüdőgyulladás bakteriális (pneumococcus-okozta) formája ellen, 5-10 évente ezt is javasolják felvenni az időseknek, akik jellemzően az unokákon, gyerekeken keresztül is találkozhatnak a kórokozóval. Sok idős ember hobbija és kedvelt időtöltése a kertészkedés, így a földdel való foglalatoskodás és egyidejűleg a tövises növények által ejtett sérülések miatt a tetanusz elleni védőoltás is 10 évente javasolt. A bárányhimlő elleni oltásról tudják talán a legkevesebben, hogy ez is ajánlott, már 50 éves kor felett mindenkinek. „Időseknél (65 év felett) 2 vírus befolyásolja jelentősen az életet: az influenza és a bárányhimlő.

A bárányhimlő vírus a herpesz víruscsaládba tartozik. Ha egyszer elkapjuk, halálunkig hordozzuk. Az övsömör betegség a bárányhimlő reaktiválódása, akkor, amikor gyengül az immunrendszer. Az egyik ilyen természetes gyengülés az időseknél általánosan jellemző. Tehát ők fokozottan veszélyeztetettek – avat be a részletekbe Dr. Papp László. - A bárányhimlő nem úgy okoz halált, mint az influenza. Ebben az esetben nem jelen idejű fertőzés történik, mint az influenza esetében, hanem az emberben már benne rejtőző vírus reaktiválódik a legyengüléstől. Az idősek ilyenkor abban halnak meg, hogy az ilyen korban már gyakori vaszkuláris betegség/stroke/ szívritmuszavar/diabétesz  lassú progresszióját a fellángoló övsömör  felgyorsítja. Ha egy krónikus beteg élhetne még 3 évet, előfordulhat, hogy fél év alatt elmegy, mert az övsömör felgyorsítja az alapbetegség lefolyását. Fontos az életminőség, ne legyünk saját magunk ellenségei.”

Mire kell még figyelniük az időseknek az immunrendszer karbantartásakor?

„Alapbetegségektől és életstílustól függően szükség lehet további oltásokra is. Akinek például eltávolították a lépét, az fel kell, hogy vegye az agyhártyagyulladás elleni oltást is. Akik pedig olyan területekre utaznak, ahol a mi térségünkben nem jellemző kórokozók is támadnak, akár súlyos utazási betegséget okozva, ott is további megelőző oltásokra van szükség – teszi hozzá Dr. Papp László. – Az idősek az oltás mellett az egészséges életmóddal és a higiéniára való fokozott odafigyeléssel tehetnek még egészségükért. Ide tartozik az is, hogy nyers, megmosatlan dolgokat ne egyenek, nagy kockázatú helyen viseljenek maszkot, illetve alkalmazzák a távolságtartást. Probiotikumok szedését szintén javaslom, valamint azt, hogy az idős korosztály tartsa meg a jó szokását, és az internet mellett az orvosától is tájékozódjon a neki megfelelő oltási renddel kapcsolatban.”

Legolvasottabb cikkeink