• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza: ''Vissza a józan észhez!''

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A szakemberek mindenkinek ajánlják a védőoltást - még alacsony a vírus aktivitása.

Az idei influenza elleni védőoltás is nagyon biztonságos, sőt ha lehet fokozni, még a kevesebb problémát okozhat, mint korábban. Épp ezért mindenkinek, nemcsak a betegeknek és időseknek, hanem az egészséges fiataloknak is ajánlott. Ezt hangsúlyozta csütörtöki tájékoztatóján Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója, és Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa. Jelenleg egyébként még egész Európában alacsony az influenzaaktivitás: az első adatok szerint a 40. héten 23 országban összesen 123 influenzaszerű megbetegedést jelentettek és 10 mintából mutatták ki a vírust, 7-ből influenza A-t, 3-ból B-t.

A két szakember csütörtökön bejelentette azt is, hogy az influenza szezon kezdete előtt „Vissza a józan észhez!" címmel tájékoztató kampány indult a háziorvosoknak, hogy eloszlassák a korábbi tévhiteket az influenza elleni vakcináról. Kiderült az is, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is azt kérte a háziorvosoktól, hogy tegyenek meg mindent azért, ne fordulhasson elő a korábban tapasztalt oltás elleni hangulat.

Balogh Sándor felidézte azokat a valóságtól teljesen elrugaszkodott mendemondákat, amik a két évvel ezelőtti H1N1-es világjárvány idején elterjedtek a védőoltásról. Ilyen volt például, hogy az influenza elleni vakcina chipet is tartalmaz, amivel megfigyelhetik az embereket. Az OALI vezetője ironikusan megjegyezte, hogy a világon nem lett volna annyi pénz, amelyből egy ilyen vakcinát elő lehetett volna állítani. Komolyra fordítva a szót kijelentette: ehhez képest a magyar oltóanyag összehasonlítva a külföldi vakcinákkal abszolút megfizethető, miközben nemzetközileg is elismerten az előállítási technikája világszínvonalú.

Szlávik János arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a mostani 2011/2012-es influenza szezonban is ugyanaz az összetevője a szezonális vakcinának, mint az előzőben, azoknak is fontos beoltatniuk magukat, akik tavaly is megtették. Azért van erre szükség, mert a védőoltás generálta ellenanyagok szintje egy év alatt annyira csökken, hogy már nem nyújt megfelelő védelmet.

Az infektológus szerint egyébként nem várható hogy egy új mutáns influenzavírus feltűnjön, inkább az a valószínű, hogy a két éve fertőző A/H1N1 vírus nagyobb változás nélkül még egy-két évig cirkulálni fog. Ugyanis az a tapasztalat, hogy egy új influenza vírus 3-4 évig fertőz, és csak aztán mutálódik. Szlávik János szerint egyébként szinte biztos, hogy egy újabb nagy influenza járványra csak évtizedek múlva számíthatunk.

Az idei szezonban sem változnak egyébként a szabályok: az ingyenes, 1,3 millió adag védőoltást főleg a krónikus betegek és a 65 év felettiek, valamint az egészségügyi dolgozók kérhetik várhatóan már egy-két héten belül a háziorvosoktól. Az egészségesek a térítéses influenza elleni vakcinát már megvásárolhatják a patikákban: egy oltóanyag ára gyártótól függően 1-4 ezer forint között mozog. Az oltás beadásáért egyébként a jogszabályok szerint a háziorvosok annyi pénzt kérhetnek, amennyibe a vakcina került.

Magyarországon a 40. héttől működik az influenza-figyelő szolgálat, egyelőre nincsenek még összesített adatok. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentése szerint a kontinensen sem jelentős egyelőre az influenza aktivitás: 23 országból összesen 123 esetben jelentettek influenzaszerű megbetegedést, amelyek közül egy esetben sem volt szükség kórházi ellátásra. Négy országban mértek növekvő fertőzésszámot: Bulgáriában, Lengyelországban, Szlovákiában és Észak-Írországban.