• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ismét van életmentő inkubátor Budapesten

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Életmentő inkubátort helyeztek el a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának oldalbejáratánál.

A Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája szombaton, az 5. Koraszülöttek Napján adta át a Dutchmed Kft. segítségével vásárolt inkubátort, amit az intézmény oldalbejáratánál helyeztek el.

2009-ben ötödik alkalommal rendezte meg a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a Koraszülöttek Napja című rendezvényét, ami a korábbi igazgató, Paulin Ferenc ötlete alapján indult el. A Koraszülött Intenzív Osztály lelkes nővéreinek segítségével válhatott immár hagyománnyá a program. Az idei rendezvény különlegessége - a jubileum mellett - hogy a klinika életmentő inkubátort vásárolhatott a Dutchmed Kft. segítségével, amelyet intim környezetben, az épület oldalbejáratánál helyeztek el. Jelenleg Budapesten ez az egyetlen egészségügyi intézménynél kihelyezett inkubátor.

A készülék szükségességére az elmúlt hetek tragikus csecsemőgyilkosságai hívták fel az intézmény vezetőinek figyelmét. A klinika, mint a hazai szülészeti és koraszülött ellátás vezető intézménye egyre jobban érzékeli azokat a társadalmi feszültségeket, amelyek gyakran bűncselekményekbe torkollnak. Az inkubátorral ezt szeretnék megelőzni és alternatívát nyújtani a rossz helyzetben lévő családoknak. Korábban a Schöpf–Merei Kórház bejáratánál szintén volt ilyen berendezés. A kórház bezárásával azonban nem volt a fővárosban olyan egészségügyi intézmény, ahol a krízishelyzetben lévő anyák gyermeküket elhelyezhették volna. Az új készülék remélhetőleg segíti azokat az anyákat, akik névtelenségüket megtartva szeretnének lemondani gyermekükről, de biztonságban szeretnék őt tudni. Az inkubátorba kerülő csecsemőknek a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat segítségével keresnek örökbefogadó családot.

Az új feladat mellett a klinika továbbra is fontosnak tartja, hogy a koraszülöttek problémái minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak. A koraszülés és a koraszülöttség nem csak a családoknak jelent kihívást, hanem a társadalom számára is. Egy fejlett ország saját egészségügye iránti elkötelezettségének egyik legfontosabb ismérve a koraszülöttek túlélése, a csecsemőhalálozás, és a koraszülöttek fejlesztése.

Ma Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma: mind a mai napig az újszülöttek 8–10 százaléka idő előtt jön a világra. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya.

A koraszülöttség nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentik a korábban világra jött kissúlyú babát, még a sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, hiszen ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, akiknél sokkal súlyosabb problémát jelent majd a magas vérnyomás, az időskori cukorbetegség és a veseproblémák. A klinika a náluk született gyermekeket és szüleiket hívja meg minden évben a Koraszülöttek Napjára, hogy így is figyelemmel kísérje életüket, fejlődésüket.