• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kerékpártúra a Balaton körül vesebetegen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Balaton körüli kerékpártúrával szeretnék felhívni a figyelmet a vesebetegségre.

A tervek szerint július 3-án, Balatonfüredről indulnak és négy nap alatt 210 km-t tesznek meg majd a tó körül. Ám a szervezőknek a kellemes testmozgáson túl más céljai is vannak. Ezt a túrát, a RenBalatour-t két dialízisre szoruló vesebeteg, Horváth Róbert és Pingitzer Károly találta ki és szervezi, velük együtt kerekeznek majd a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Nephrológiai osztálya, illetve a B. Braun Avitum Dialízis Központ ápolói és orvosai is, akik egyben az út egészségügyi biztosítását is vállalták.

Egy-egy napra az ország más dialízis centrumaiból is csatlakoznak a veseelégtelen betegek kezelésében közreműködő orvosok és nővérek. A kezdeményezést a Nemzeti Vese Program is támogatja.
Az útra várnak minden vesebetegségben szenvedő sorstársat, egészséges embert és a más betegségben szenvedő érdeklődőket is.

Talán a sors akarta úgy, hogy a 27 éves Horváth Róbertnek és a nála 13 évvel idősebb Pingitzer Károlynak ugyanabban az időben végezzenek katéter-beültetést a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, és a két férfi azonos kórterembe kerüljön. Miután kiderült, hogy mindketten Mosonmagyaróvárról származnak, hamar összebarátkoztak és elhatározták, hogy közösen tesznek valamit egymásért és sorstársaikért.

Pingitzer Károly policisztás vesével született. Gyógyszeres kezeléssel 40 éves koráig sikerült olyan szinten tartani az állapotát, hogy csak most igényel dialízis kezelést. 2012. április 13-án került beültetésre ún. Tenckhoff-katéter a hasába, melyen keresztül otthonában, saját maga végezheti a szükséges dialízis kezelést, az ún. peritoneális dialízist.

Horváth Róbertnek 2005-ben mindkét veséje leállt egy megfázás következtében, így 20 éves korában dialízis-kezelésre szorult. Édesanyja felajánlotta neki saját veséjét, így 2006-ban sikeres transzplantáción esett át. Ez a vese 2012 áprilisáig megfelelően működött, de ekkor kilökődött. Ezután a győri kórház nephrológiai osztályán neki is Tenckhoff-katétert ültettek be.

Károly és Róbert a közös lábadozás során elhatározta, hogy kerékpártúrát szerveznek a Balaton körül.

Az úttal 3 fő céljuk van, részint találkozni hasonló betegségben szenvedőkkel és eszmecserét folytatni arról, ki hogyan éli meg azt, hogy ezzel a betegséggel kell élnie. Természetesen olyan sorstársakkal és egészségesekkel is találkoznának, akiket érdekel a veseelégtelenség, annak kezelés módozatai, s akiknek felhívhatják figyelmét a rendszeres háziorvosi vizsgálatok szükségességére, melyekkel időben kimutatható a vesebetegség, így gyógyszeres kezeléssel elnyújtható vese végleges leállása. A találkozókon az érdeklődők nem csak őket, hanem a kezelésükben részt vevő szakembereket is kérdezhetik.

Nem utolsósorban szeretnék ezzel az úttal megmutatni és egyben visszaadni a reményt a sorstársaknak: e betegség mellett is lehetséges teljes értékű, egészséges, aktív életet élni. A hasonló betegségben szenvedőknek azért is nehéz egy ilyen túrát vállalniuk, vagy csak az egészségesek normál napirendje szerint élniük, mert kezelniük kell magukat. Ez a kezelés napi négyszer (6 óránként) fél órát vesz igénybe. Károly és Róbert szeretné megmutatni, hogy az ember így is elérheti azt, amit szeretne.

A túra útvonala, a találkozók helyszínei, időpontjai:
Indulás: Balatonfüred, Tagore sétány kezdete (a hajókikötőnél) július 3, 10:00 óra

1. nap: július 3. - Balatonfüred – Badacsonytomaj (Badacsony)
2. nap: július 4. - Badacsonytomaj (Badacsony) – Keszthely (találkozó és beszélgetés a Diaverum dialízis központ előtt, a kórház területén, Keszthely, Ady Endre u. 2. 13:00. óra) – Fonyód
3. nap: július 5. - Fonyód – Siófok (találkozó és beszélgetés a kórház területén, a B.Braun Avitum dialízis központ előtt, Korányi utca 12/a. 15:00 óra)
4. nap: július 6. - Siófok – Balatonfüred (érkezés a füredi Tagore sétányra, a hajókikötőhöz, sajtótájékoztató) 16:00 óra