• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiknek okozhat gondot a kovászos uborka fogyasztása?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Sokan nem is tudják, hogy hisztaminérzékenyek, de nem kell kétségbeesniük, van megoldás.

A nyár egyik kedvence és jellegzetes étele a frissen készült, isteni savanyúság, a kovászos uborka. Sokak számára nem telhet el a nyár a melegben érlelt finomság nélkül, készítésében mindenkinek megvan a maga praktikája, van, aki kenyérrel, van, aki krumplival készíti, többen tesznek bele meggyfa levelet vagy éppen tormát. Egy biztos: a kapor és a fokhagyma nem hiányozhat belőle. Nemcsak a kovászos uborka fejedelmi csemege, ízeket kiemelő, összehozó szerepével, hanem leve is fantasztikusan üdítő hatású a nyári melegben.

A "koviubi" a tejsavas erjedésnek köszönheti utolérhetetlen finom ízét, ezt az erjesztést alkalmazzuk régóta több ételünk esetében, hogy azokat finomabbá, ízletesebbé s emmeltt tartósabbá tegyük.

 
– A tejsavas fermentáció ugyanakkor emésztési problémákat okozhat azoknak, akik érzékenyek az erjesztés hatására felszabaduló nagy mennyiségű hisztaminra – hívja fel a figyelmet Lalátka Olivia dietetikus. – Az ő esetükben ugyanis érzékenyen reagál a szervezet a hisztaminra, s az allergiához hasonló tünetek léphetnek fel, mint például a hasmenés, hasi görcsök, puffadás, hasfájás, valamint viszketés és migrénes fejfájás is jelentkezhet. Ez esetben hisztaminintoleranciáról vagy hisztaminózisról, hisztamintúlérzékenységről beszélünk, s mint az elnevezés is mutatja, a hisztaminban gazdag ételekre való túlzott érzékenységet, illetve a felvett hisztamin elégtelen lebontásából származó tünetek együttesét értjük alatta.


A hisztamin a diaminooxidase enzim (DAO) és a N-Methyl-Transferase enzim hatására bomlik le, ám ha valakinél ezekből az enzimekből kevés termelődik, akkor jellemzően túlérzékenyen reagál a hisztaminra. A hisztaminintolerancia a lakosság alacsony százalékánál fordul elő, az érintettek nagy többsége azonban nő, 40 év körüli vagy afeletti. Náluk az intolerancia hátterében részben az ösztrogénszint csökkenése is állhat. Szerencsére nekik sem kell lemondaniuk a fermentációval készült ételekről, ugyanis a tünetek jó eséllyel megelőzhetőek a DAO enzim fogyasztásával, amely bizonyítottan hatásos speciális tápszer a hisztaminérzékenyek számára, javasolja Lalátka Olivia dietetikus a kovászos uborkát kedvelő, de fogyasztásakor emésztési gondokat tapasztalók számára is.