• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kutatás: Egy hónapig mindennap boroztak

Egészségmagazin Forrás: Semmelweis Figyelő

Összefüggés a Pintes fehérborfajta és az anyagcsere-problémák orvoslásának lehetősége között.

„A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozást" – így kezdődik az a Semmelweis Egyetem munkatársainak közreműködésével készült tanulmány, amely rámutat egy fehérborfajta és az anyagcsere-problémák közötti kedvező összefüggésre - ismerteti a lényegét a Semmelweis Figyelő.

A Pintes szőlőfajtát már a középkorban is ismerték, és a Dunántúl borvidékein, elsősorban Zala megyében terem. A szakirodalomban az életelixír jelzőt is használják rá, hiszen rendkívül kedvező élettani hatása van. Persze, attól még érvényes rá a szabály, hogy mértékkel érdemes fogyasztani: napi 1-2 deciliter elkortyolása ajánlott, mivel ennél nagyobb mennyiségben már a túlzott alkoholbevitel kellemetlen következményeivel kell számolni.

„Többdimenziós" betegség, súlyos következmények
Miután az orvostudományban többszörösen alátámasztott tény, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a keringési gondok, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, Dr. Blázovics Anna, Dr. Blazics Balázs, Dr. Bekő Gabriella, Dr. Fehér János és Dr. Lengyel Gabriella, a Semmelweis Egyetem munkatársai kollégáikkal együtt úgy döntöttek, megvizsgálják, miként hat a Pintes fehérbor az inzulinérzékenységre.

Bár a mértékletes italozás jótékony befolyásának mechanizmusa egyelőre nem ismert, köztudott, hogy növeli a vérben az érelmeszesedést megakadályozó, „jó" koleszterin, a HDL szintjét, valamint gátolja a gyulladást és a trombózist. „Az alkohol inzulinérzékenységre gyakorolt hatásáról egymásnak ellentmondó klinikai vizsgálati eredmények láttak napvilágot" – indokolják a hazai szakértők, hogy miért választották kutatásuk tárgyául éppen az ezzel járó metabolikus szindrómát.

A metabolikus szindróma tulajdonképpen korunk népbetegségének tekinthető, s többféle anyagcserezavar egyidejű, egymással összefüggő fennállását jelenti. Tünetei az elhízás mellett a magas vérnyomás és koleszterinszint. Konkrét kiváltó oka ismeretlen, de nagy valószínűséggel a szénhidrátok lebontásáért felelős inzulin hormon termelődésének és működésének rendellenességére vezethető vissza. Ez az állapot növeli a diabétesz, a szívkoszorúér-problémák, illetve az agyvérzés kockázatát. Megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással megelőzhetőek és kordában tarthatóak a panaszok.

Hazai betegek működtek közre a kutatásban
A Semmelweis Egyetem szakértőinek segítségével készült felmérésben 18 metabolikus szindrómás egyén vett részt: tizenöt férfi, akik közül a legfiatalabb 28, a legidősebb pedig 56 esztendős, valamint három, 31 és 67 év közötti nő. A kórképet előbbieknél 102, utóbbiaknál 88 centiméter fölötti haskörfogat, magas triglicerid-szint, alacsony HDL-koleszterin, magas vérnyomás és éhgyomri vércukorszint igazolta. A cukorbetegség mellett nem jól beállított vércukorszint, a kezeletlen magas vérnyomás, a májbetegség, a vesebetegség és a pajzsmirigybetegség kizáró tényezőt jelentett a vizsgálat során.

Egy hónapig mindennap boroztak
„A résztvevők négy héten keresztül mindennap fogyasztottak 2008-as évjáratú Pintes bort, amelynek alkoholtartalma 10 százalék körüli. A férfiak naponta 300 millilitert, a nők 200-at kaptak. Emellett semmilyen változás nem történt életmódjukban, amit a kutatás elején és végén kitöltött kérdőívvel követtünk nyomon" – ismertették a részleteket Dr. Blázovics Anna és munkatársai.

Az eredményekből kiderült, hogy a borfogyasztás kismértékben csökkentette a GGT (gamma-glutamil-transzferáz vagy gamma-glutamil-transzpeptidáz) értékét, amelynek magas koncentrációja a máj működési zavaraira utal. Az ALT (glutamát-piruvát-transzamináz vagy alanin-aminotranszferáz), illetve az AST (Anti-Streptolizin Titer, a Streptococcus baktérium ellen termelődő anyag) értékeket pedig nagymértékben visszaszorította.

A gyulladásra utaló CRP (C-reaktív protein), IL-6 (interleukin-6) és TNF-Alpha szintek ugyancsak alacsonyabbak lettek a négy hét után. Ám a legszámottevőbb fejlemény, hogy az éhgyomri inzulinszint, s vele együtt a rezisztenciára utaló HOMA-IR érték is lényegesen csökkent: előbbi átlagosan 10,4 μU/l-ről 5,4-re. A koleszterinszintben, a vérnyomásban, a haskörfogatban és a testtömegindexben nem történt változás.

„Eredményeink megerősítik, hogy a mérsékelt fehérborfogyasztás elősegíti az inzulin egyensúlyának helyreállítását metabolikus szindrómás betegekben" – zárta sorait a Semmelweis Egyetem szakértőivel dolgozó kutatócsoport.