• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lesz-e vizitdíj a rákszűrésen?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Várják a nyereményszelvényeket azoktól, akik szánnak egy „fodrásznyi időt" az életmentő szűrővizsgáltra.

Az volna a logikus, ha asszonyok százezrei követelnék a rákbetegségek korai felismerését szolgáló nőgyógyászati szűrővizsgálatok ingyenességét, de a valóságban térítésmentes vizsgálatra invitáltak mindössze 8 százaléka tesz eleget a tisztiorvosi szolgálat névre szóló, lakásra kiküldött hívásának. Becsült adatok szerint további 20-30 százalékuk keres fel e célból magánorvost, már most fizetve azért, ami ma még a járulékért járna.

Ez a részvételi arány így, összesen is messze elmarad a 65-70 százalékos uniós átlagtól, viszont megmagyarázza, miért halnak meg évente átlagosan ötszázan Magyarországon olyan, lassan kifejlődő s már a panaszmentes időszakban is jól felismerhető, s akkor csaknem 100 százalékban gyógyítható betegségben, mint a méhnyakrák.


Rájuk, az értelmetlen halált halt 500 asszonyra emlékeztek meg ma azzal a figyelemfelhívó kampányeseménnyel, amelynek során közéleti személyiségek, művészek, politikusok, s a Liliom Program szervezői 500 valódi, illetve gyorsan lebomló papírból kivágott liliomot hullajtottak a Dunába. Egyúttal demonstrálva azt is, hogy e vizsgálat rövidebb ideig tart, mint ameddig a víz a Lánchídtól az Erzsébet hídig elvisz egy liliomot. A látványos megmozdulás alkalmat adott arra, hogy ismét elhangozhasson: zajlik a Liliom Program második fordulója, november 24-ig várják a nyereményszelvényeket azoktól a hölgyektől, akik – igazolva, hogy részt vettek a vizsgálaton –az értékes kozmetikai és lakberendezési cikkek mellett a fődíj Nissan Micra gépkocsit is megcéloznák a sorsoláson.


Mint a rendezvény védnöke, Dobrev Klára elmondta, bár e program alig egy év alatt megkétszerezte a szűrésen részt vevők számát, így is megmagyarázhatatlanul kevesen ismerik fel a vizsgálat fontosságát. Mégis, az egészségmegőrzés egyre szaporodó és egyre szélesebb körből merítő társadalmi programjai bizonyítják, hogy bár senki nem lehet egészséges helyettünk, egyre többen érzik úgy, hogy felelősségük és dolguk változtatni a helyzeten.

A Program szervezői az első forduló sikerére alapozva maguk is bíznak abban, hogy most is, s ez után minden évben sikerül megkétszerezni a szűrésen megjelentek számát. Ebben segíthetnek a második menethez kapcsolódó, az egészségügyben dolgozókat érintő akciók, mivel ezúttal az intézmények és a védőnők is versenyeznek – emlékeztetett Péterfia Éva, a tisztiorvosi szolgálat népegészségügyi osztályának vezetője. Részletek a www.liliom.hu weboldalon

 
A Liliom Programot 40 millió forinttal támogató Lilly Magyarország Kft. vezérigazgatója, Szabó László kiemelte: arról a szégyenről, hogy hazánkban még mindig évi ötszáz életet követel ez a betegség, nem tehetnek a gyógyszergyárak, az orvosok, még a kormány sem, de sokan tehetnek azért, hogy információval, motivációval, ha úgy tetszik marketing eszközökkel javítsanak e statisztikán, hogy évről évre kevesebb liliomot kelljen a Dunába dobni.

A parlamenti képviselőnők nevében Vidorné Szabó Györgyi csatlakozott a programhoz, mint fogalmazott, a képviselők annyi mindenben mutattak már rossz példát, ideje, jó példával is szolgálniuk, azon túl, hogy megtesznek mindent azért, hogy működhessenek ezek a programok, azaz pénz is legyen a kasszában.

Rapi Katalin szakállamtitkár szerint az egészségügyi szakma feladata, hogy kövesse a tudományos eredményeket s azokat alkalmazva egyre többeket érjen el a megelőzés és a hatékony gyógyítás eszközeivel. Ezért vonták be a védőnőket is a méhnyakszűrésbe, remélve, hogy ettől emelkedhet az elvégzett vizsgálatok száma. Kérdésünkre, - vajon a szervezett szűrésekre jelentkezők mentesülnek-e a vizitdíj megfizetése alól, ha a kormány azt bevezeti – a szakállamtitkár közölte, amíg az önrészfizetésről magáról nincs döntés, addig korai volna a kivételek köréről határozni.