• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lezárult az Inkontinencia Szűrés Hónapja

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A program hatására az a betegek egyre bátrabban mernek beszélni betegségükről.

Sikeresen lezárult az Inkontinencia Szűrés Hónapja elnevezésű országos egészségügyi tájékoztató program. A neves szakmai szervezetek által indított kezdeményezés nem kisebb célt tűzött ki, mint a Magyarországon élő közel félmillió inkontinens beteg felkutatását és szakszerű informálását.

Magyarországon csaknem ötszázezer embernek vannak vizelettartási problémái, de közülük csak minden tizedik beteg fordul orvoshoz, pedig léteznek gyógymódok az inkontinencia kezelésére. Azok a betegek, akik eddig nem tudtak vagy nem mertek segítséget kérni, az Inkontinencia Szűrés Hónapja során lehetőséget kaptak arra, hogy nyíltan beszéljenek problémájukról orvosukkal.

Az ország mintegy 200 pontján orvosi rendelőkben elhelyezett inkontinencia tesztek és információs plakátok, valamint a magazinokban megjelenő hirdetések segítették a rejtőzködő betegek felkutatását.

A Magyar Kontinencia Társaság, az Országos Alapellátási Intézet és az Urológiai Szakmai Kollégium által támogatott programot egy felmérés zárta, mely a kezdeményezés népszerűségét és az orvoshoz forduló betegek számának változását vizsgálta. A véletlenszerűen megkérdezett szakorvosok – nőgyógyászok és urológusok – válaszaiból kiderült, hogy az inkontinencia szűrő program hatására az vizelettartási problémákkal küzdő betegek egyre bátrabban mernek beszélni betegségükről. A megkérdezettek orvosok egyharmada növekedést tapasztalt a hozzá forduló inkontinenciában szenvedő betegek számában.

„Hazánkban a többség sajnos még mindig tabu témaként kezeli az inkontinenciát, de ahogy a program eredményei is mutatják, nem reménytelen a helyzet, hiszen egyre többen mernek orvoshoz fordulni problémájukkal. - állítja Dr. Tenke Péter, a Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. „A betegek tájékoztatása elengedhetetlen, hiszen komoly egészségügyi és életminőségbeli romlással járhat a nem megfelelően kezelt inkontinencia." – teszi hozzá a professzor úr.

A szűrő hónap népszerűségét mutatja az is, hogy a program kommunikációját segítő www.cseppmentes.hu weboldalon látogatóinak száma is rohamosan megnőtt április folyamán. A honlapon az érdeklődők továbbra is változatlanul megtalálnak minden fontos információt az inkontinenciával kapcsolatban, sőt az „orvoskereső" funkciónak köszönhetően a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szakorvost is könnyen megkereshetik.