• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma indul az Ízületőr program, hogy ne fájjon

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Mától ingyenes állapotfelméréssel és tanácsadással hívják fel a figyelmet a porckopásra.

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága 2014. október 8. és 12. között a budapesti Madách téren ingyenes állapotfelméréssel és tanácsadással igyekszik felhívni a figyelmet a porckopásra és az október 12-i ízületi gyulladásos betegségek világnapjára (World Arthritis Day). Október 8-án a Szabadtéri Testnevelők Egyesülete látványos street workout bemutatón szemlélteti, milyen terhelés is éri ízületeinket a mindennapok során. Az utcai edzés nagyméretű bevásárlószatyor, létra, hatalmas kerti szerszám és felmosó készlet segítségével valósul meg.

A Társaság felvilágosító programjának részeként október 8-án startol az Ízületőr elnevezésű honlap, amelyen az érdeklődők tippeket kapnak többek között arra vonatkozóan, milyen mozgásformát válasszunk, mit együnk vagy éppen hogyan oldjuk meg a házimunkát ízületkímélő módon.

A hétköznapi élet és a házimunka is lehet annyira megterhelő az ízületek számára, mint az élsport – erre mutat rá a gyógytornászok friss hazai felmérése (Ízületőr felmérés 2014 – Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága. 600 fős, városi reprezentatív minta településtípusra, regionálisan, nemre és életkori csoportra –35-65 éves korcsoport. A felmérést a Millward Brown Hungary Kft. készítette.) A 35 évnél idősebb magyar emberek számára leginkább a cipekedés (32%), a lépcsőjárás (30%) és a kerti munka (26%) jelent megterhelést.

„Az ízületi problémák már a harmincas éveink második felében elkezdődnek: a 35-50 éves városi magyarok felének időnként fájdalmat okoz a mindennapi tevékenységek valamelyike. Ennek leggyakoribb oka a porckopás lehet, ami egyáltalán nem csak az idősek problémája" – magyarázza az eredményeket Egyed Márta, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának elnöke. A városi lakosság egyharmada érez olykor fájdalmat a térdében. A háztartásban dolgozók, elsősorban házimunkát végzők még ennél is magasabb arányban (41%) számolnak be térdfájdalomról. Második helyen áll a derék, ill. gerinctáji fájdalom (26%), amely leginkább a fizikai munkát végzők körében jelentkezik: 34%-uk panaszkodik derékfájdalomra. Vállproblémát a városi emberek egyötöde tapasztal, de a fizikai munkát végzők és a háztartásban dolgozók esetében ez hangsúlyosabb panasz (25%).

A 35 évnél idősebb magyar emberek 40 százaléka szedett már fájdalomcsillapítót ízületekkel kapcsolatos problémájára. A fájdalomcsillapítás elsősorban fájdalomcsillapító kenőcsöt jelent: azok, akik porckopással küzdenek, leginkább ezt használják (46%). Annak ellenére, hogy a városi lakosság nagy többsége (62%) elméletben egyetért azzal, hogy a porcszövet károsodását porcépítő készítményekkel csökkenteni lehet, mindössze 16 százalékuk szed ilyeneket.

A kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűbben a porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz. A betegség oka pontosan nem ismert, ám a kialakulás veszélyét valószínűleg befolyásolja az életkor, a súly, a korábbi ízületi sérülések, az ízületi túlterhelés, az izmok gyengesége és a genetika.