• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ma szőke leszek és kékszemű

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Ha az ókori görögök nem is, Leonardo da Vinci a XVI. században már tudta milyen egy kontaktlencse.

Ha az ókori görögök nem is, Leonardo da Vinci már a XV. században tudta milyen egy kontaktlencse, mivel egyes történészek szerint egyik rajzában ennek optikáját vázolta fel. Az már vita nélkül tudható, hogy az első prototípus az 1880-as évek végén készült, de nem került kereskedelmi forgalomba, a kutatók tovább dolgoztak a tökéletesítésén. 1963-ban egy cseh kutató kifejlesztett egy alapanyagot, melynek licence-éből 1971-ben elkészült az első használható lágylencse.


A kontaktlencse viselők bizonnyal számtalan érvet tudnak felhozni amellett, miért váltották/váltják le alkalmanként vagy hosszabb távon a szemüvegüket. E tábor nem egységes, van, akinek lelki megkönnyebbülés megszabadulni a szemüvegtől, míg vannak, akiknek orvosi tanácsra kellett átállniuk. Megint mások - főképpen az utóbbi időben - szemészeti, kényelmi indok nélkül, pusztán esztétikai megfontolásból is használhatnak lencsét, akár dioptria nélkülit is, belezavarva párjukat a dalba: „az én babám egy fekete nő, a szeme fénylő feke…vagy kék…vagy zöld?

 
Őket célozta meg a Ciba Vision legújabb, napi használatú színes kontaktlencséjével, amelyet tegnap mutattak be a sajtónak. A színes lencsét négyféle változatban, zöld, kék, szürke és mogyoróbarna színben gyártják azoknak, akik szeretnének egyszer-egyszer szőkék és kékszeműek lenni vagy éppen saját, sötétre változtatott pillantásuk előnyeiben reménykednek.

 

Az új motiváció bizonnyal tovább szélesíti a lencsések táborát, amely ma még nem túl nagy, bár a kontaktlencse piac bővülése Magyarországon az elmúlt években 8-12 százalék között mozgott. Mégis, a látáskorrekcióra szorulók mindössze 3 százaléka váltotta le szemüvegét, miközben a gyártók újabb és újabb alapanyagokkal és technológiai megoldásokkal teszik még megbízhatóbbá és kényelmesebbé az apró, szakmai nevén „testnyílásba helyezett eszközöket".


Az áttörést vélhetően az egynapos (vagy napi használatú, eldobható) kontaktlencsék megjelenése hozza, mert bár a lencse ápolása ma már korántsem olyan macerás, mint volt a kezdeti időkben, a rossz gondozás szövődményeként fellépő nyavalyákat elkerülhetjük azzal, hogy az eldobhatókat egyáltalán nem kell karbantartani.


A Focus Dailies lencsecsaládjának legújabb, színes tagja ugyanazokkal a piacon ma még egyedülálló előnyökkel rendelkezik, mint rokonai – tudtuk meg szerdán a termék bemutatóján. Alapanyaga ugyanis a műkönnyek alkotórészeként már ismert poli-vinyl-alkohol (PVA), ami a pislogás hatására felszabadulva folyamatosan nedvesen tartja a szemet, illetve a lencse felszínét. A speciális gyártási technológia révén a PVA egyenletesen, mintegy 20 órán keresztül lép ki a lencséből, e technikai megoldás kiküszöböli a lencseviselettel szinte együtt járó napvégi szárazság érzetet. Mivel a lencse ultravékony (középen egytized mm, a szélein 0,075 mm), jól tapad, nem mozdul el és kényelmesen érezhetetlen – számoltak be róla azok, akiknél bevált.


Dr. Bújdosó Anna szemész szakorvos, a Ciba Vision szaktanácsadója szerint a kontaktlencse-viselőknek szemüveggel is rendelkezniük kell, mert bármikor előállhat olyan állapot vagy betegség, amikor a lencsét nem lehet használni. Ugyanígy, - talán leginkább az ára miatt – nem váltja fel a naponta cserélhető a hosszabb időszakra alkalmas változatokat, de alkalmi használata több területen lehet alapvető megoldás azoknak a szemüvegeseknek is, akiket csak néha- néha zavar a keret.


A napi lencsét elsősorban utazáshoz, sportoláshoz ajánlják, - gondoljunk a síszemüveg vagy éppen bukósisak felhelyezésére -, ahogyan a szemüveg nélkül hirtelen biztonságát vesztő, alkalmi edzőtermi látogatót is kisegíti az „egyszerhasználatos" lencse. Az ilyen alkalmak miatt felesleges volna a hosszú távra szóló, heti vagy havi használatra kifejlesztett változatot alkalmazni.

Utazás vagy nyaralás közben is nagy könnyebbség, ha a tisztítási-ápolási rituálé kegyszerei nélkül indulhatunk, mégis, minden nap új, tiszta lencse kerülhet a szemünkbe. Arról már nem beszélve, hogy az egyre furcsábbá váló nyarakra lassan nem éri meg dioptriás napszemüveget csináltatni, egyszerűbb átváltani erre, egy normál napszemüveg kíséretében.


A Focus Dailies, önnedvesítő technológiája révén a nyári melegben, vagy szeles tengerpartokon sem szárad ki olyan hamar, még napozni is lehet vele. A szakma egyöntetű véleménye, hogy fürdéshez sose használjunk kontaktlencsét, s nem csak azért, mert  könnyen „elúszhat" a pénzünkkel együtt, hanem azért sem, mert a környezetünkben, s így az élő vagy uszodai vízben gyakori acanth amoeba nevű kórokozó a lágy lencsén könnyen megtelepszik. Ha elszaporodik, a fertőzés súlyos gyulladást, akár fekélyt is kiválthat. Különösen szapora a jakuzzik melegebb vizében, mivel az ott bőven található baktériumokkal és gombákkal táplálkozik.

Persze, a tapasztalatok azt mutatják, hogy e szabályt sokan nem tartják be, ezért, ha már mindenáron lencsével merülünk a vízbe,  még mindig biztonságosabb az egyszer használatos, amelyet utána eldobhatunk, a rajta lévő amőbákkal együtt.


Az alkalmi viselet jelleget erősíti a tény, hogy az ultravékony Focus Dailies-hez nem kell hozzászoktatni a szemet, így kezdő kontaktlencsések is azonnal alkalmazhatják. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak leemeljük a polcról és fizetünk, először elengedhetetlen egy vizit a kontaktlencse területén járatos szemész szakorvosnál. A lencsét ugyanis ugyanúgy be kell mérni, mint a szemüveget, s a többféle-fajta megoldás közül számtalan szakmai szempont szerint kell választani. Meg kell tanulni a lencse felhelyezését, s ha nem az egynapos változatról van szó, helyes ápolását is – figyelmeztet a doktornő.


A termékbemutatótól függetlenül Bújdosó Anna kérdésünkre elmondta: némely betegség és állapot esetében a kontaktlencséknek kifejezetten orvosszakmai előnyei vannak a szemüveghez képest, így e találmány nem pusztán a lelki görcsöket oldja, illetve – a keret híján – a látóteret szélesíti.

Vannak fénytörési hibák, amelyekben a lencsével jobb látásélesség érhető el. Például az erős rövidlátás korrigálására használt sokdioptriás szemüveg annyira kicsinyíti a képet, ami már zavaró, míg a kontaktlencse, mivel kevésbé kicsinyít, jobb látást biztosít. Ugyancsak ez segít akkor, amikor a két szem fénytörése közötti különbség három dioptriánál nagyobb, mert a két kép közötti méretkülönbséget az agy nehezen hozza szinkronba. A szakorvosok terápiás céllal is előírhatják a lencseviselést, ezzel segítve a szaruhártya gyógyulási folyamatát vagy megelőzendő azt, hogy a szemműtéti varratok irritálják a szemfelszínt,- hogy csak néhány példát ragadjunk ki a lencse terápiás előnyei közül. Az esztétikai célú lencseviselés sem merül ki a színek variálásában, az ún. prosztetikus lencséket arra dolgozták ki, hogy súlyos szembetegségek, sérülések nyomait fedjék ezekkel az eszközökkel.