• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Madárinfluenza: az első Észak-amerikai halálos áldozat

Egészségmagazin Forrás: ECDC - Weborvos Szerző:

A repülőn lett rosszul, miközben Kínából hazafelé tartott.

Január 3-án madárinfluenzában meghalt egy beteg Kanadában. Észak-Amerikában ez volt ez első megerősített emberi A( H5N1) fertőzés – áll az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentésében.

Az első tünetek december 27-én jelentkeztek, miközben a beteg a repülővel Pekingből hazafelé tartott Edmontonba Vancouveren keresztül. A beteg állapota folyamatosan romlott az utazás alatt, így ahogy Edmontonba érkezett kórházba szállították, ahol január 3-án elhunyt. A betegség lázzal, rossz közérzettel, fejfájással valamint agyhártyagyulladással járt, viszont nem érintette a légutakat, ami szokatlan az A( H5N1) fertőzések esetén.

A kanadai közegészségügyi hivatal vizsgálata során megállapította, hogy a beteg kínai utazása során nem járt Pekingen kívül, és nem látogatott meg egyetlen egy olyan piacot, vagy farmot, ahol élő madarak élnek. Viszont az elhunyt együtt utazott két családtagjával, akiknek az állapotát folyamatosan nyomon követi a hivatal.

Ennek kapcsán az ECDC jelentése leszögezi: a beteggel szoros kapcsolatban lévőknél, vagy egy légtérben utazóknál a másodlagos fertőzés kockázata nagyon alacsony. Mindezt az alábbi okokkal támasztják alá: több mint 10 nap telt el a betegség kezdete óta, soha nem fordult elő, hogy valaki A( H5N1) madárinfluenza vírussal fertőződött volna légi járművek fedélzetén, és arra sincs bizonyíték, hogy a kór valaha is emberről emberre terjedt. Ugyanezen okokból a szakemberek szerint arra is minimális az esély, hogy a beteg kanadai egészségügyi ellátásával összefüggésben kapta volna el a vírust valaki.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy egyedi esetről van szó, olyanról, aki Kínában fertőződött meg, bár a fertőzés forrását és átviteli módját még nem állapította meg a vizsgálat.

Az ECDC egyetért a kanadai közegészségügyi hivatal ajánlásaival, amely azt tanácsolja a Kínába és Dél - Kelet-Ázsiába utazó európaiaknak, hogy kerüljék el az élő baromfi piacokat, valamint minden kapcsolatot csirkékkel, kacsákkal, vadon élő madarakkal és ürülékeikkel. Ez nemcsak az A(H5N1) fertőzés kockázatát csökkenti, hanem a másik madárinfluenza típus, az A( H7N9) fertőzés esélye is kisebb lesz. Az ajánlás szerint emellett nem árt jól megfőzni minden baromfihúst és tojást.

Az ECDC emlékeztet arra, hogy az elmúlt egy évben 39 laboratóriumi vizsgálattal is megerősített A(H5N1) fertőzést regisztráltak világszerte. Az érintett országok ebben az időszakban: Kambodzsa (26), Egyiptom (4), Indonézia (3), Kína (2), Vietnam (2), Banglades (1), Kanada (1). Ezen esetek közül 25 volt halálos, legtöbbjük Kambodzsában (14) történt.

Az elmúlt 10 évben összesen 649 laboratóriumi vizsgálattal megerősített humán A(H5N1) megbetegedést jelentettek hivatalosan 15 országból. A fertőzöttek közül 385-en haltak meg. A halálozási arány az évek során csökkent: míg a korábbi években átlagosan a betegek 90 százaléka meghalt, addig tavaly ez a szám már csak 54 százalék volt.