• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Makacs vírusok Szabolcsban

Egészségmagazin Forrás: Weborvos - OEK

A megbetegedési gyakoriság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az országos átlag csaknem háromszorosa.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján megállapítható, hogy a 2009. március 30 - április 5. közötti héten az ország lakosságának 0,1%-a, mintegy 9 900 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. A 14. héten 46%-kal kevesebb beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint a 13. héten - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ. A megbetegedési gyakoriság az előző héthez hasonlóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt kiugróan magas, az országos átlag közel háromszorosa. Az országos átlag felett volt a morbiditás volt Somogy, Vas, Pest, Tolna, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

A 14. héten 2 betegnél influenza A, 1 betegnél influenza B vírus
fertőzést igazoltak. Valamennyi területen csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Hasonlóan az előző hetekhez, ezen a héten is az Észak-alföldi régió volt a legérintettebb terület (191/100 000 lakos). Ezt
követte a Dél-dunántúli régió (123,8%ooo), a Nyugat-dunántúli régió (118,7%ooo), a Közép-magyarországi régió (117,7%ooo), az Észak-magyarországi régió (41,9%ooo), a Közép-dunántúli régió (41,5%ooo) és a Dél-alföldi régió (32,7%ooo) érintettsége.


A betegek kormegoszlásában jelentős változás nem történt, mérsékelten emelkedett a 60 évnél idősebbek aránya az előző héthez viszonyítva. A betegek 31,7%-a 15 éven aluli, 38,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 20,4%-a 35-59 éves, 9,6%-a
60 éven felüli volt.


A 14. héten 55 betegtől küldtek vizsgálati anyagot az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára (36 mintát a sentinel orvosok, 19 mintát a hagyományos beküldés keretében). A sentinel orvosoktól érkezett minták közül direkt
antigén-kimutatással 2 influenza A és 1 influenza B megbetegedést igazoltak. A pozitivitási arány 8,3% volt. A hagyományos beküldéssel beérkezett minták közül direkt antigén-kimutatással 1 influenza A influenza vírus kóroki szerepét igazolták.


A klinikai és virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 14. héten hazánkban az influenza-aktivitás alacsonynak, sporadikusnak minősíthető.


Összegzés:
A 2008. év 40 – 2009. 14. hete között az Országos Epidemiológiai Központban és az ÁNTSZ regionális intézeteinek víruslaboratóriumaiban 1 198 betegnél végeztek virológiai vizsgálatot légúti vírusok kimutatása céljából, 249 esetben [221 influenza A (89%) és 28 influenza B (11%)] igazolták az influenza vírusok jelenlétét. Az izolált törzsek részletes antigénszerkezeti vizsgálata folyamatban van.

Legolvasottabb cikkeink