Se fehérliszt, se finomított cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer.
Egyhangú döntést hozott a zsűri a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, amelyre 20 tortát neveztek be a cukrászatok. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös versenyén a győztes tortát augusztusban hirdetik ki.
A verseny kiírásában az alapítvány dietetikusa és táplálkozástudományi szakértője, Oláh Ibolya 103 alapanyagot sorolt fel, amelyekből a cukrászoknak ajánlott volt dolgozniuk. A listáról nem csak a finomított cukor és fehérliszt hiányzott, de a mesterséges adalékanyagok, édesítő- és tartósítószerek is. A zsűri az első körben kiemelkedőnek találta az egyik nevező munkáját, amelynél nem csak a cukormentesség, de egyéb szempontok is érvényesültek (egészséges alapanyagok, eredetiség, alacsony kalória- és szénhidráttartalom), ezért az a döntés született, hogy nincs szükség második zsűrizésre - számolt be róla az alapítvány.
A zsűrizés a már hagyományos Cukrász Juniálison zajlott, a lajosmizsei Új Tanyacsárdában. A rendezvényen az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes egészségügyi szűrést biztosított a vendégeknek. A rendezvényen ott volt Szerednyei Béla színész is, aki szintén megmérette a vércukorszintjét.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét augusztusban hirdetik ki, a nyertes torta pedig a már hagyományos Magyarország Tortájával együtt augusztus 20-án debütál majd a Magyar Ízek Sétányán.
A program célja a cukrászok cukorbetegek iránti, valamint az egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének tudatosítása, ennek érdekében új, cukormentes receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba. Magyarország Cukormentes Tortája nem csak a cukorbetegeknek lehet természetes alternatíva, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos nekik, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerekkel és finomított fehér liszttel készüljön.