• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Merevedési zavar a fájdalomcsillapítóktól?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Szerencsére Magyarországon az opioidok az ortopédiában nem első választandó szerek.

Egy új tanulmány szerint egyes, hátfájdalomra használt vényköteles fájdalomcsillapítók tartós használata akár merevedési zavarhoz is vezethet. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa a fájdalomról és annak csökkentési lehetőségeiről beszélt.

A Spine magazinban megjelent cikk szerint azok a férfiak, akik hosszú időn át vényköteles opioid fájdalomcsillapítókkal enyhítik hátfájdalmukat, nagyobb eséllyel néznek szembe az erektilis diszfunkcióval. Az amerikai kutatók 11.000 férfi elektronikus egészségi adataiból következtettek az összefüggésre.

A vizsgálódásnak az adott alapot, hogy a krónikus fájdalommal élő férfiak közül jónéhányan tapasztaltak merevedési zavart, amelynek hátterében állhat depresszió, dohányzás, az idősödés, illetve a fájdalomcsillapítók kiváltotta alacsony tesztoszteronszint. A kutatók ezért elkezdték az elektronikus nyilvántartások adatait vizsgálni az összefüggések feltárása végett. A férfiak valamennyien hátfájás miatt keresték fel az orvost, az ő kórtörténetüket tekintették át hat hónappal az első vizit előtt és után.

Kiderült, hogy a magas dózisú opioidokat szedő férfiak több mint 19 %-ának írtak fel tesztoszteronpótlókat vagy más, merevedési zavar kezelésére alkalmas gyógyszert. Ezzel szemben a nem opioid fájdalomcsillapítókat szedő férfiak közül csak 7 %-nak volt szüksége hasonló kezelésre. Az alacsony dózisú opioidokat szedő férfiak 12 %-a kapott orvosi segítséget a merevedési zavarok kezeléséhez. Természetesen az idősebb életkor jóval nagyobb eséllyel eredményezte az erektilis diszfunkciók megjelenését.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a vényköteles fájdalomcsillapítók nem feltétlenül vezetnek merevedési zavarhoz, mindesetre a kezelőorvosoknak érdemes alaposan megfontolni, milyen módszert alkalmaznak a hátfájdalom kezelésében. (Ezt a megállapítást annak fényében érdemes értékelni, hogy az Egyesült Államokban 1999 és 2010 közt megnégyszereződött a vényköteles opioidok forgalma. Ugyanakkor Magyarországon az opioidok az ortopédiában ilyen esetekben nem első választandó szerek, jellemzően paracetamolokkal és non-szteroidokkal próbálkoznak először az orvosok.)

A fájdalmat nem csak gyógyszeresen lehet csillapítani. Az állandó mozgásszervi fájdalom, a porckopás, a mozgásbeszűkülés, az értékelési zavarok meglehetősen gyakran az úgynevezett triggerpontok miatt alakulnak ki. Triggereknek nevezzük a tartósan megvastagodott és megrövidült izmokat, amelyek eredője lehet például a lumbago, egy sportbaleset, vagy a túlzott terhelés.

- A triggerek nagyon jól oldhatók lökéshullám terápiával, amely élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat. Akár diagnosztikus módszernek is beválhat az eljárás, mert a fájdalom a „beteg" pontokon jelentkezik kifejezettebben. Az eredmények pedig akár már az első kezelés során jelentkezhetnek - ismerteti Dr. Dobos Márta.

A módszert alkalmazzák háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, tépd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, a szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.