• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem minden trombofíliásnak lesz trombózisa

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A trombofília nem jelent mindig betegséget, bár az igaz, hogy diagnózisként használják.

Sokan, ha azt hallják az orvosuktól, hogy trombofíliásak, egyből látják magukat a kórházi osztályon, ahogy a szakemberek a leszakadt vérröggel próbálnak megbirkózni. Pedig ez a diagnózis nem egyenlő azzal, hogy a probléma be is következik. Hogy mit is jelent pontosan a trombofília, illetve, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában, arról Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Egyre többen találkoznak a trombofília kifejezéssel, mint betegséget jelölő fogalommal. De pontosan mit is takar? „A trombofília röviden a trombózis készség fokozódását jelenti. Ez két okból alakulhat ki: vagy a véralvadást segítő fehérje marad tovább aktív, és nagyobb intenzitással dolgozik, vagy pedig az alvadási faktorokat lebontó, inaktiváló fehérjék nem tudják maradéktalanul teljesíteni a feladatukat. Sajnos ez lehet veleszületett állapot, és az öröklött tényezők miatt fokozódik a trombózis készség - ekkor nevezzük familiaris trombofíliának"- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna.

Azonban a trombofília lehet szerzett állapot is, amikor életünk folyamán alakul ki a fokozott trombózisra való hajlam, viszont ekkor a probléma leggyakrabban autoimmun betegségekhez társul, illetve daganatos megbetegedéseket kísér. Természetesen vannak élettani helyzetek is, mint például a terhesség, a gyermekágy, amikor fokozódik a trombózis készség, és ilyenkor könnyebben alakulhat ki a kismamánál vérrögösödés, viszont ezt nem is nevezzük trombofíliának.

Familiáris trombofília

A familiaris trombofília egyáltalán nem ritka a Magyarországon. Vannak nagyon enyhe genetikai eltérések, amelyek miatt önmagában nem is alakul ki vérrögösödés, de ha hozzáadódik más betegség, vagy nem megfelelő életmód, akkor bizony könnyebben bekövetkezhet a baj. Hogy mik lehetnek a kiváltó tényezők? Ilyen például a gipszrögzítés, nagyobb műtét, terhesség, súlyosabb fertőzőbetegség, hosszasan ágyban való fekvés, vagy ülés, fogamzásgátló szedése, illetve a hormon és sejtosztódást gátló kezelések némelyike.

Amennyiben a familiáris trombofília súlyos, akkor már kisebb életmódbeli, egészségügyi problémákra, kevesebb fizikai inaktivitásra is súlyos vérrögösödés alakulhat ki, ezért ilyen esetekben fokozottabban kell a prevencióra (megelőzésre) gondot fordítani!

„Ha tudunk a családban trombózisról, vagy már diagnosztizált trombofíliáról, akkor a megelőzés érdekében célszerű a feltáró vizsgálatokat elvégeztetni! A trombózist megelőző kezelés általában véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazásával, és a visszeres végtagok fáslizásával történik"- teszi hozzá dr. Szélessy Zsuzsanna.

Legolvasottabb cikkeink