• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemcsak egészségesek, finomak is

Egészségmagazin Forrás: Unideb.hu

Hosszú főzéssel a vitamintartalom csökken, ezért befőtt helyett inkább fagyasztva tegyék el a háziasszonyok a gyümölcsöket.

Nyáron igazán könnyű egészségesen táplálkozni, hiszen frissen vásárolhatunk hazai gyümölcsöket: görögdinnyét, őszibarackot és szilvát. A gyümölcsöknek kiemelt táplálkozás-élettani jelentőségük van, hiszen amellett, hogy nagy élvezeti értékkel rendelkeznek és frissítő hatásúak, magas víztartalmuk miatt könnyen emészthetőek, és a bennük található szénhidrát is gyorsan felszívódik. Mindemellett fontos vitamin- és ásványi anyag források, rosttartalmuk elősegíti a gyomor- és bélműködést, és a fogakat is védik a rágás miatt – foglalja össze a gyümölcsök jótékony hatásait Szalayné Kónya Zsuzsa, a Debreceni Egyetem dietetikusa.

Görögdinnye

A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító. Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozik valaki, mert pótolja a vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet „kitakarításával". A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, és fogyasztásával elejét vehetjük a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának – részletezi a szakember.

Őszibarack

Az őszibaracknak nem csak az izmok és csontok felépítéséért felelős ásványi anyag tartalma számottevő, hanem kiemelt magnézium-, kálium-, szelén- és kalcium-, A-, B-, és C- vitaminforrás is. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, a kálium- és nátriumtartalma pedig a szívpanaszokra van jó hatással – fejti ki a dietetikus.

Szőlő

A szőlő tisztító és hashajtó hatása miatt székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is kíméletes megoldást jelent, valamint fogyasztása ajánlott köszvény, reuma, asztma és szívproblémák esetén is. Remek izomregeneráló és csökkentheti a koleszterin szintet is, antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig kedvező hatású a rákos megbetegedések megelőzésében. B1-, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma is kiemelkedő – sorolja a szakértő.

Szilva

Ez a gyümölcs nemcsak az agyműködést élénkíti, de B1-, B2-vitamin tartalma jó hatással van az idegrendszerre, káliumban is gazdag, és magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a bélműködést.

Hogy a nyár ízeit minél tovább élvezhessük, érdemes a gyümölcsökből befőttet vagy lekvárt készíteni. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a hosszú főzéssel a gyümölcsök vitamintartalma minimálisra csökken, és a befőttek, dzsemek különösen magas cukortartalmúak. Szalayné Kónya Zsuzsa éppen ezért arra biztatja a háziasszonyokat, hogy inkább fagyasztva tegyék el a gyümölcsöket, hiszen így őrizhető meg legjobban azok vitamintartalma.