• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Önkéntes fürdőzők kerestetnek

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A júliusi és augusztusi "Európa-fürdés" magyarországi helyszíneire 500-500 önkéntest keresnek.

Képünk illusztráció
Július 16-án kerül sor az első magyarországi fürdő-felmérésre, amely során az EU-támogatással szervezett programsorozat részeként, első alkalommal a Ráckevei-Dunaágnál, a dömsödi Kék Duna strandon önkéntesek részvételével vizsgálják a természetes vizekben fürdőzés esetleges egészségügyi hatásait, és azt, hogy a jelenlegi EU-határértékek megfelelő védelmet biztosítanak-e egyes víz-eredetű megbetegedések ellen. Ezek alatt elsősorban olyan enyhe egészségügyi problémákat (pl. orr-, fül- és szemészeti, valamint hasmenéses fertőzéseket) értenek, amelyekkel az emberek többsége sohasem fordul orvoshoz, és így felderítetlenek maradnak. A fürdőzés helyszínéül szolgáló vízből a szakemberek nagy gyakorisággal vízmintákat vesznek, amelyekben az esetleges szennyezési jeleket vizsgálják - tájékoztatta a Weborvost az Európa-fürdés/EpiBathe program csapata.

Az "Európa-fürdés" néven szervezett (angol betűszavas elnevezése: EPIBATHE) felmérés helyszínén az önkéntesek – akikből ez alkalommal 500, majd a második felmérés során, augusztus 13-án, Fadd-Domboriban újabb 500 főt várnak – két csoportba sorsolva vagy fürdenek 10 percig a számukra kijelölt vízsávban vagy kontrollként töltik a parton idejüket a szervezők által biztosított színes családi szórakoztató programokkal. A felmérés előtt és után kérdezőbiztosok kérdéseire felelve számolnak be egészségi állapotukról és esetleges panaszaikról. Mindemellett a résztvevők a felmérés logójával dekorált színes pólót vagy fürdősapkát és csomagolt ebédet is kapnak, továbbá igénybe vett idejük és esetleges költségeik fejében 10.000 forint adóteher mentes ellenszolgáltatásban részesülnek, ajándékutalvány formájában.

Alapvetően 4 és 104 év közötti korú, egészséges emberek részvételét várják. A 14 év alatti kiskorúak csak egy szülő beleegyező nyilatkozata birtokában, a 10 év alatti gyermekek csak szülővel vagy kísérővel együtt vehetnek részt a felmérésben.

Az első felmérésre július 12-éig lehet on-line jelentkezni, vagy személyesen július 8-án és 9-én az Árkád és a Mammut üzletközpontokban felállított standon. A regisztrált résztvevőket feladataikról részletesen tájékoztatják a szervezők.

Az ÁNTSZ honlapján (http://www.antsz.hu) az Európa-fürdés logóra kattintva részletesebb tájékoztatást tartalmazó link található a programról, a jelentkezés módjáról és feltételeiről. A jelentkezők kérdéseikkel érdeklődhetnek az epibathe@okk.antsz.hu e-mail címen vagy a 0630 524 6128 mobiltelefon számon.

Az augusztusi, második, fadd-dombori felmérésről részletesebb tájékoztatás július közepétől várható ugyanezeken a kommunikációs utakon.

Akit a program szélesebb nemzetközi összefüggései is érdekelnek, hamarosan bőséges információt talál a www.epibathe.eu és a www.europa-dip.eu honlapokon.